Голова ДПС — нових правил використання РРО боятися не варто

30 Вересня 2019 11:52 Поділитися

На сайті офіційного видання Державної фіскальної служби України з’явилося повідомлення голови Державної податкової служби України (далі — ДПС) Сергія Верланова, який пояснює ситуацію щодо законопроектів від 29.08.2019 р. № 1073 та від 06.09.2019 р. № 1053-1. Ними змінюються умови та порядок використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), вводяться до застосування програмні РРО та суттєво підвищується відповідальність за порушення вимог до їх застосування в цілому.

Нагадаємо, що зазначені проекти законів України нещодавно були схвалені Парламентом у другому читанні. Однак у зв’язку з внесенням членами депутатської фракції політичної партії «Європейська солідарність» проектів постанов про скасування вказаних рішень Верховної Ради України, законопроекти не можуть бути подані Президенту Украї­ни раніше розгляду зареєстрованих проектів постанов.

С. Верланов пояснює, що зміна правил застосування РРО має вирішити проблему продажу контрабандного товару та дозволити державі здійснення контролю над імпортом, тим самим сприяючи захисту громадян від неякісного та небезпечного товару. За його словами, нові правила не мають нічого спільного із посиленням тиску на підприємців, але він розуміє побоювання бізнес-спільноти.

Відтак, щоб прояснити деякі питання, голова ДПС наголосив, що дія нових законопроектів не поширюватиметься на фізичних осіб, які здійснюють торгівлю на ринках власними вживаними речами чи продуктами власного підсобного господарства, а також на платників єдиного податку І групи з доходом до 300 тис. грн. на рік.

Іншим важливим моментом є вартість РРО та витрати на їх обслуговування — голова ДПС зауважує, що законопроекти № 1073 та № 1053-1, навпаки, вводять нову можливість використання спеціальних програм замість класичних РРО, які можна встановити на різноманітні технічні пристрої включно зі смартфоном. При цьому конт­ролюючий державний орган надаватиме програмне забезпечення безкоштовно, що закріп­лено у відповідній нормі.

С. Верланов нагадує також про перехідний період, який триватиме до 31.12.2020 р. включно. Однак він стосуватиметься тільки нових груп підприємців, на яких згідно з поданими законопроектами розширюватимуться вимоги до застосування РРО. Наостанок він повідомив про ще одну важливу новацію, за якою граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи з 1 січня 2021 р. збільшиться з 1,5 млн грн. до 2,5 млн грн., що дозволить перехід деяких підприємців з III у ІІ групу.

Зазначимо також, що Державна регуляторна служба України, базуючись на власному аналізі можливого регуляторного впливу зазначених проектів законів, повідомила про серйозні загрози для бізнесу, які можуть виникнути внаслідок їх прийняття.

За матеріалами www.visnuk.com.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті