Старт кар’єри: про що розповідати на співбесіді, якщо досвіду роботи немає

Спілкуючись з роботодавцями, іноді ми разом переглядаємо резюме, підбираючи необхідні параметри для пошуку кандидата. Пам’ятаю на одній із таких зустрічей захоплення, яке відчула рекрутер, побачивши резюме однієї зі студенток. У неї не було досвіду роботи, але вона так вміло описала свої досягнення та особисті якості, що хотілося відразу зробити їй пропозицію щодо роботи. Job.morion.ua розповідає, що ж було у резюме та про що говорити на співбесіді, не маючи досвіду роботи.

З невеликого резюме дівчини ми дізналися про неї все, що хотів би знати роботодавець про молодого співробітника. У шкільні роки дівчина була неодноразовою переможницею олімпіад відразу з кількох предметів, активно займалася спортом і має розряд з плавання і бігових лиж. Літо проводила в англомовному таборі в Швейцарії, володіє англійською мовою на рівні Upper-Intermediate і самостійно вивчає німецьку. У закладі вищої освіти (ЗВО) навчається на бюджетному відділенні, кілька разів брала участь у конкурсі на отримання різних додаткових стипендій. Проходила практику в профільному закладі й змогла запропонувати способи вдосконалення конкретних процесів. У вільний час займається благодійністю, регулярно бере участь у театральних постановках для хлопців. Очевидно, що перед нами була людина цікава та енергійна. Ця ситуація наочно показує, що навіть якщо ви тільки починаєте свою кар’єру і поки не можете похвалитися професійними успіхами, це зовсім не означає, що вам немає про що розповісти роботодавцю на інтерв’ю. Навпаки, ретельно підготувавшись до зустрічі, ви можете справити незабутнє враження.

Успішність в школі і ЗВО

Успішність у навчальних закладах важлива для роботодавця з двох причин: по-перше, вона означає, що у вас є певні знання (нехай і поки не підкріплені практикою), по-друге, свідчить про те, що вам легко дається навчання і ви, ймовірно, зможете швидко освоїти тонкощі роботи. Якщо ви закінчили ЗВО з червоним дипломом, перемагали в шкільних або студентських олімпіадах, про це неодмінно варто розповісти на співбесіді.

Наявність власних публікацій, наукових робіт, участь у конференціях

У студентські роки ви брали активну участь у науковому житті університету? Неодмінно згадайте про це на співбесіді. Це зацікавить роботодавця відразу з кількох причин. Наявність досвіду усних виступів на конференціях свідчить про те, що ви володієте комунікаційними навиками, вмієте утримувати увагу публіки, грамотно вести полеміку, відстоювати свою точку зору, використовуючи раціональні аргументи.

Крім обов’язкового академічного навантаження у вигляді рефератів і курсових, ви взяли на себе додаткову роботу з підготовки доповіді — це багато говорить про ваші особистісні якості. Компаніям потрібні працьовиті та відповідальні співробітники, які готові вдосконалюватися, щоб набути навичок і компетенцій, необхідних для ефективної роботи. Займаючись доповіддю, ви навчилися оперувати великими обсягами інформації, компілювати дані. Попрацювавши з джерелами, ви написали статтю, яка була опублікована в авторитетному науковому журналі, — ваше дослідження отримало оцінку професійної спільноти.

Стажування

Важливість стажування для випускника ЗВО складно перебільшити. Будь-який роботодавець зацікавиться наявністю у кандидата нехай невеликого досвіду роботи, особливо в профільній сфері. Неодмінно вкажіть цю інформацію в резюме і зверніть на неї увагу рекрутера на співбесіді. Детально розкажіть про те, як ви стали набувачем. Якщо ви не просто отримали направлення від відділу практики вашого ЗВО, а змогли самостійно домовитися про проходження стажування в компанії або пройшли конкурсний відбір, зробіть на цьому акцент. Це продемонструє ваші цілеспрямованість, проактивність, вміння вести переговори. Детально розкажіть про те, чим саме займалися на стажуванні, як довго воно тривало і яку характеристику ви отримали від роботодавця після її закінчення. Якщо є така можливість, прикріпіть її до резюме або ж домовтеся про рекомендаційний лист.

Заняття спортом, перемоги на змаганнях

Спорт, як відомо, виховує в людині такі якості, як дисциплінованість, уміння ставити цілі і досягати результату, прагнення до здорової конкуренції. Ці самі якості високо цінують роботодавці. Тому не варто замовчувати на співбесіді про спортивні нагороди і досягнення, якщо такі є.

Читання профільної літератури

Рекрутер, швидше за все, відзначить ваш інте­рес до спеціалізованих книг і періодичних видань: це означає, що ви стежите за розвитком галузі та усвідомлено обрали її в якості сфери своєї діяльності. Можливо, один із лідерів компанії, яка запросила вас на співбесіду, публікує статті або пише книги про медицину і фармацію. Уважно вивчіть доступні вам джерела, щоб мати можливість згадати їх на співбесіді. Так ви покажете, що стежите за життям компанії й цікавитеся тим, що з нею пов’язано.

Активна участь у студентському житті

Згадайте, як ви проводили час поза навчальними аудиторіями? Членство в студентських організаціях, творча самодіяльність (наприклад КВН) будуть позитивно сприйняті рекрутером. Ці атрибути студентського життя показують вас з кращого боку — як енергійну, ініціативну людину, командного гравця. Уміння взаємодіяти в колективі — одна з найнеобхідніших навичок на сучасному ринку праці.

Володіння іноземними мовами

Знання іноземних мов високо цінується роботодавцями. Якщо ви провели канікули в таборі за кордоном, де отримали досвід спілкування з носіями мови, або проходили стажування в зарубіжних університетах, про це варто розповісти на інтерв’ю. Можна також згадати, що зараз ви вивчаєте іншу іноземну мову самостійно (звичайно, якщо це відповідає дійсності) — так ви зарекомендуєте себе як людину, яка прагне до розвитку та знайома з поняттям самодисципліни.

Знання комп’ютерних програм

У сучасному світі практично неможливо уявити співробітника будь-якої сфери бізнесу, якому не доводилося б мати справу з комп’ютером. Медицина та фармація — не виняток. Тому зовсім не зайвою буде згадка про те, що ви вмієте працювати з тими чи іншими програмами. Будьте готові об’єктивно оцінити ваш рівень володіння ними (наприклад за шкалою від «базових навичок» до «просунутого користувача») та розповісти про це рекрутеру.

Участь у благодійних проектах

Ваша небайдужість до оточуючих, безумовно, буде відзначена рекрутером як гідна особиста якість. Однак будьте обережні: про участь у благодійних проектах варто згадувати лише в тому разі, якщо це відбувається регулярно. Акцентувати увагу співрозмовника на «разовій акції» (наприклад якщо, навчаючись у школі, ви протягом трьох днів були волонтером в притулку для бездомних тварин) не варто — це буде сприйнято швидше як невдала спроба додати собі балів.

Хобі

Розповідь про хобі теж може бути доречною на співбесіді, але майте на увазі, що згадувати слід тільки дійсно улюблені заняття. Якщо в резюме ви пишете про любов до художньої літератури, будьте готові до того, що вас попросять розповіс­ти про останній прочитаний роман або улюблену книгу. Розмірковуючи про хобі, ви відкриваєтеся роботодавцю як багатогранна людина та цікава особистість. Однак не варто сильно захоплюватися і повністю переводити розмову на тему дозвілля. Пам’ятайте, що мета вашої співбесіди — працевлаштування, а не отримання задоволення від світської бесіди.

Пам’ятайте, що на інтерв’ю важливо не мовчати — уникайте важких пауз і запитань, залишених без відповіді. Розкажіть про те, чому ви обрали для себе сферу медицини і фармації, як обирали ЗВО, що дало вам навчання в ньому, якими знаннями і навичками ви володієте тепер, після його закінчення. Будьте впевненими в собі, спокійними, відкритими і налаштуйтеся на цікаве спілкування. Бажаємо Вам успіху в проходженні інтерв’ю!

Надія Мишко,
керівник проекту job.morion.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті