Аскорбінка-КВ

Вітамін С: чому це важливо?

Як відомо, в організмі людини вітамін С не запасається. Тож для підтримки адекватного рівня вітаміну С людям необхідно щодня приймати їжу, яка його містить.

Вітамін С відіграє важливу роль у ряді важливих процесів, включаючи вироблення колагену, L-карнітину і деяких нейротрансмітерів. Даний вітамін допомагає метаболізувати білки, а його антиоксидантна активність може знизити ризик розвитку деяких видів раку.

Колаген, в синтезі якого бере участь вітамін С, є основним компонентом сполучної тканини і найпоширенішим білком у ссавців. Від 1 до 2% м’язової тканини становить колаген. Крім того, колаген є найважливішим компотний сухожиль, зв’язок, шкіри, рогівки, хрящів, скелета, кровоносних судин.

Ще в 1942 р. вчені виявили, що у пацієнтів з цингою рани заживають значно довше.

Цинга – це захворювання, яке є наслідком дефіциту вітаміну С. Симптоми даної патологію включають опухлі суглоби, кровоточивість ясен, втрату зубів, анемію і втому.

Також вважається, що люди з адекватним рівнем вітаміну С більш стійкі до інфекційних захворювань, ніж особи з дефіцитом цього вітаміну.

Дослідники також виявили, що в лабораторній культурі вітамін С може вбивати бактерії туберкульозу з лікарською стійкістю. Дослідження, опубліковане в 2013 р, говорить про те, що додавання вітаміну С в протитуберкульозні препарати може скоротити тривалість терапії.

Також вітамін С відіграє важливу роль в регуляції наступних станів:

  • Серцево-судинні захворювання: вітамін С бере участь в процесі розширення кровоносних судин. Крім цього, було виявлено, що у людей з адекватною концентрацією вітаміну С рівень холестерину більш низький.
  • Катаракта: вітамін С може допомогти знизити ризик розвитку катаракти, а також вікової макулярної дистрофії.
  • Цукровий діабет: у пацієнтів, в раціон яких входить багато фруктів і овочів, багатих вітаміном С, більш низький ризик розвитку ускладнень зі сторони нирок, очей і нервової системи.
  • Анемія: вітамін С підвищує засвоєння заліза.
  • Висока концентрація свинцю в організмі: при достатньому споживанні вітаміну С рівень свинцю знижується.
  • Висока концентрація гістаміну. Дослідження, проведене в 1992 р, виявило зниження рівня гістаміну в крові у людей, які приймали 2 г вітаміну С в день.
  • Морська хвороба: в ході невеликого дослідження було встановлено, що прийом 2 г вітаміну С в день допомагає зменшити прояви морської хвороби.

Чи може вітамін С вилікувати застуду?

Багато людей вважають, що вітамін С може вилікувати нежить, але дослідження не підтверджують це переконання. Однак, великі дози вітаміну С можуть допомогти людям, які мають серйозні фізичні навантаження і довго знаходять на холоді.

Чи може бути занадто багато вітаміну С?

Надмірне споживання вітаміну С здебільшого безпечне для здоров’я людини. Проте, вживання понад 1000 мг вітаміну С в день може стати причиною розвитку діареї і появи дискомфорту в шлунково-кишковому тракті.

Також люди зі спадковим гемохроматозом і розладом всмоктування заліза, перш ніж приймати добавки з вітаміном С повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, так як високий рівень вітаміну С може привести до пошкодження тканин.

Максимальна рекомендована добова доза вітаміну С для дорослих чоловіків і жінок становить 2000 мг.

Джерела вітаміну С

Згідно з даними Національного інституту охорони здоров’я (National Institutes of Health – NIH), США, дорослі чоловіки повинні споживати 90 мг вітаміну С в день, а жінки – 75 мг. Під час вагітності жінки повинні отримувати 85 мг вітаміну С в день, а під час годування грудьми – 120 мг.

У свою чергу, Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration – FDA) повідомляє, що рекомендована добова норма вітаміну C становить 90 мг.

Кращими джерелами вітаміну С є свіжі фрукти та овочі. Однак варто зазначити, що висока температура і приготування їжі в воді можуть знизити вміст цього вітаміну в продуктах.

До продуктів, які містять вітамін С можна віднести:

  • півсклянки солодкого червоного перцю – містить 95 мг вітаміну С;
  • один середній апельсин – містить 70 мг вітаміну С;
  • півсклянки свіжої полуниці – містить 49 мг вітаміну С;
  • півсклянки шпинату – містить 95 мг вітаміну С;

Також відмінними джерелами вітаміну С є цитрусові, помідори і картопля.

У розвинених країнах більшість людей отримують достатню кількість вітаміну С. Однак до групи ризику можна віднести:

  • курців (в тому числі пасивних курців);
  • людей з обмеженим раціоном;
  • дітей, які споживають згущене або варене молоко;
  • людей з мальабсорбцією і деякими хронічними захворюваннями;

Низький рівень вітаміну С у курців пов’язан із підвищеним рівнем окисного стресу.  Також куріння викликає запалення і пошкодження слизових оболонок рота, горла і легенів.

Вітамін С необхідний для підтримки здоров’я слизової оболонки і допомагає зменшити запалення, тому NIH рекомендує курцям споживати додатково 35 мг вітаміну С щодня.

Аскорбінка® – надійне джерело вітаміну С

Коли мова йде про вітамін С, то, мабуть, одним із найяскравіших спогадів дитинства є яскрава Аскорбінка® від АТ «Київський вітамінний завод» (КВЗ).  Наразі препарат Аскорбінка® випускається зі смаком апельсина, м’яти, полуниці, лимона, а також банану, тутті – фрутті, манго та дині.

Кожна таблетка Аскорбінка® містить 25 мг вітаміну С. Лікарський засіб Аскорбінка® показний для профілактики та лікування дефіциту вітаміну С, для забезпечення підвищеної потреби організму у вітаміні С у період росту, вагітності або годування груддю, при підвищених фізичних та розумових навантаженнях, при інфекційних захворюваннях та інтоксикаціях, геморагічних діатезах, у комплексній терапії кровотеч (носових, легеневих, маткових), при променевій хворобі, хворобі Аддісона, передозуванні антикоагулянтів, при ушкодженні м’яких тканин та інфікованих ранах, що повільно загоюються, переломах кісток.


Аскорбінка: розкрути нові смаки!

Останні новини та статті