Аскорбінка-КВ

Вітамін С: чому це важливо?

Як відомо, в організмі людини вітамін С не кумулюється. Тож для підтримки адекватного рівня вітаміну С людям необхідно щодня приймати їжу, яка його містить.

Вітамін С відіграє важливу роль у ряді важливих процесів, включаючи вироблення колагену, L-карнітину і деяких нейротрансмітерів. Даний вітамін допомагає метаболізувати білки, а його антиоксидантна активність може знизити ризик розвитку деяких видів раку.

Колаген, у синтезі якого бере участь вітамін С, є основним компонентом сполучної тканини й найпоширенішим білком у ссавців. 1–2% м’язової тканини становить колаген. Крім того, колаген є найважливішим компонентом сухожиль, зв’язок, шкіри, рогівки, хрящів, скелета, кровоносних судин.

Ще в 1942 р. вчені виявили, що у пацієнтів із цингою рани заживають значно довше.

Цинга — це захворювання, яке є наслідком дефіциту вітаміну С. Симптоми даної патології включають опухлі суглоби, кровоточивість ясен, втрату зубів, анемію і втому.

Також вважається, що люди з адекватним рівнем вітаміну С більш стійкі до інфекційних захворювань, ніж особи з дефіцитом цього вітаміну.

Дослідники також виявили, що в лабораторній культурі вітамін С може вбивати бактерії туберкульозу з лікарською стійкістю. Дослідження, опубліковане в 2013 р., свідчить про те, що додавання вітаміну С в протитуберкульозні препарати може скоротити тривалість терапії.

Також вітамін С відіграє важливу роль в регуляції наступних станів:

  • серцево-судинні захворювання: вітамін С бере участь у процесі розширення кровоносних судин. Крім цього, було виявлено, що в осіб з адекватною концентрацією вітаміну С рівень холестерину більш низький;
  • катаракта: вітамін С може допомогти знизити ризик розвитку катаракти, а також вікової макулярної дистрофії;
  • цукровий діабет: у пацієнтів, у раціон яких входить багато фруктів і овочів, багатих вітаміном С, більш низький ризик розвитку ускладнень з боку нирок, очей і нервової системи;
  • анемія: вітамін С підвищує засвоєння заліза;
  • висока концентрація свинцю в організмі: при достатньому споживанні вітаміну С рівень свинцю знижується;
  • висока концентрація гістаміну. Дослідження, проведене в 1992 р., виявило зниження рівня гістаміну в крові осіб, які приймали 2 г вітаміну С на добу;
  • морська хвороба:у ході невеликого дослідження було встановлено, що прийом 2 г вітаміну С на добу допомагає зменшити вираженість морської хвороби.

Чи може вітамін С вилікувати застуду?

Багато людей вважають, що вітамін С може вилікувати нежить, але дослідження не підтверджують це переконання. Однак високі дози вітаміну С можуть допомогти людям, які мають серйозні фізичні навантаження і довго перебувають на холоді.

Чи може бути занадто багато вітаміну С?

Надмірне споживання вітаміну С здебільшого безпечне для здоров’я людини. Проте вживання понад 1000 мг вітаміну С на добу може стати причиною розвитку діареї та дискомфорту в шлунково-кишковому тракті.

Також пацієнти зі спадковим гемохроматозом і розладом всмоктування заліза, перш ніж приймати добавки з вітаміном С, повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, оскільки високий рівень вітаміну С може призвести до пошкодження тканин.

Максимальна рекомендована добова доза вітаміну С для дорослих чоловіків і жінок становить 2000 мг.

Джерела вітаміну С

Згідно з даними Національних інститутів здоров’я (National Institutes of Health — NIH), США, дорослі чоловіки повинні споживати 90 мг вітаміну С на добу, а жінки — 75 мг. У період вагітності жінки повинні отримувати 85 мг вітаміну С на добу, а під час годування грудьми — 120 мг.

У свою чергу, Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) повідомляє, що рекомендована добова норма вітаміну C становить 90 мг.

Кращими джерелами вітаміну С є свіжі фрукти та овочі. Однак варто зазначити, що висока температура і приготування їжі у воді можуть знизити вміст цього вітаміну в продуктах.

До продуктів, які містять вітамін С, можна віднести:

  • пів склянки солодкого червоного перцю — містить 95 мг вітаміну С;
  • один середній апельсин — містить 70 мг вітаміну С;
  • пів склянки свіжої полуниці — містить 49 мг вітаміну С;
  • пів склянки шпинату — містить 95 мг вітаміну С.

Також відмінними джерелами вітаміну С є цитрусові, помідори і картопля.

У розвинених країнах більшість людей отримують достатню кількість вітаміну С. Однак до групи ризику можна віднести:

  • курців (у тому числі пасивних);
  • осіб з обмеженим раціоном;
  • дітей, які споживають згущене або варене молоко;
  • пацієнтів з мальабсорбцією і деякими хронічними захворюваннями.

Низький рівень вітаміну С у курців пов’язаний з підвищеним рівнем оксидативного стресу. Також куріння викликає запалення і пошкодження слизових оболонок рота, горла і легень.

Вітамін С необхідний для підтримки здоров’я слизової оболонки і допомагає зменшити вираженість запалення, тому NIH рекомендує курцям споживати додатково 35 мг вітаміну С щодня.

Аскорбінка® — надійне джерело вітаміну С

Коли мова йде про вітамін С, то, мабуть, одним із найяскравіших спогадів дитинства є яскрава Аскорбінка® від АТ «Київський вітамінний завод» (КВЗ). Наразі препарат Аскорбінка® випускається зі смаком апельсина, м’яти, полуниці, лимона, а також банану, тутті-фрутті, манго та дині.

Кожна таблетка препарату Аскорбінка® містить 25 мг вітаміну С. Лікарський засіб Аскорбінка® показний для профілактики та лікування дефіциту вітаміну С, забезпечення підвищеної потреби організму у вітаміні С у період росту, вагітності або годування грудьми, при підвищених фізичних та розумових навантаженнях, при інфекційних захворюваннях та інтоксикаціях, геморагічних діатезах, у комплексній терапії кровотеч (носових, легеневих, маткових), при променевій хворобі, хворобі Аддісона, передозуванні антикоагулянтів, ушкодженні м’яких тканин та інфікованих ранах, що повільно загоюються, переломах кісток.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Аскорбінка

Останні новини та статті