МОЗ розробило перелік інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації, та порядок їх обліку

16 Січня 2020 3:47 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) опублікувало для громадського обговорення проєкт наказу, яким пропонується затвердити:

  • Порядок ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами (далі — Порядок);
  • Перелік інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації (далі — Перелік).

Останній, у разі прийняття наказу, включатиме ті хвороби, які мають міжнародне значення та вимагають негайного реагування, а також інфекції, що можуть спричинити серед населення значний рівень захворюваності або смертності, та інфекції та стани, щодо ідентифікації яких відсутні ефективні методи епідеміологічного нагляду та контро­лю. Проєктом передбачено поділ для потреб епідеміологічного нагляду захворювань та станів за наступними групами:

  • група 1: інфекційні хвороби, що мають/можуть мати міжнародне значення та вимагають негайного реагування;
  • група 2: інфекційні хвороби, що можуть викликати значний рівень захворюваності/смертності;
  • група 3: інфекційні хвороби та/або стани, щодо ідентифікації яких відсутні ефективні методи епідеміологічного нагляду (спостереження).

Наразі додаток до проєкту наказу МОЗ включає 66 захворювань та станів, серед яких — ботулізм, дифтерія, кашлюк, кір, малярія, правець, сказ, туберкульоз, холера та інші, однак Перелік підлягатиме перегляду за результатами епідеміологічного нагляду (спостереження) не рідше, ніж кожні 2 роки. Також визначено, що органи місцевого самоврядування мають здійснювати облік будь-яких інших інфекцій або спалахів, не внесених до Переліку, якщо вони можуть вплинути на стан громадського здоров’я.

Порядок призначений для закладів охорони здоров’я, закладів громадського здоров’я, фізичних осіб — підприємців, що провадять господарську діяльність з медичної практики або інших закладів та установ, які в ході виконання своєї діяльності отримують інформацію про стан здоров’я, благополуччя населення і показники середовища життєдіяльності. Отже, зазначені суб’єкти незалежно від форми власності та підпорядкування відповідно до Порядку матимуть забезпечити облік, ведення звітності та обмін інформацією щодо інфекційних хвороб, що підлягають епідеміологічному нагляду (спостереженню).

Центр громадського здоров’я МОЗ згідно з вимогами проєкту наказу здійснюватиме:

  • координацію та організаційно-методичне управління мережею епідеміологічного нагляду (спостереження) з питань обліку, реєстрації інфекційних хвороб та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами;
  • проведення та/або участь у проведенні епідеміологічних розслідувань спалахів (епідемій), а також вжиття заходів щодо їх локалізації та ліквідації;
  • прогнозування епідемічної ситуації в країні, підготовку аналітичних інформаційних листів (бюлетенів);
  • організацію лабораторних досліджень для встановлення збудників, індикації та ідентифікації біологічних патогенних агентів;
  • утримання колекції штамів збудників інфекційних хвороб, що становлять національне надбання;
  • інші функції в рамках забезпечення та проведення обліку, реєстрації та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами.

Детально ознайомитися з проєктом наказу «Про затвердження Порядку ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами та Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації» можна на офіційному сайті МОЗ у розділі «Громадське обговорення». Контактна особа для надсилання зауважень та пропозицій — Роман Антюхов, 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, тел.: 253-01-00, e-mail: [email protected].

У разі прийняття проєкту набрання ним чинності передбачене з 01.03.2020 р. Також у зв’язку з прийняттям наказу може втратити чинність наказ МОЗ від 13.04.2016 р. № 362 «Про затвердження переліку інфекційних захворювань».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Інна Хоронжевська 26.01.2020 10:55
Проект наказу розроблений Міністерством охорони здоров’я України на виконання частини другої статті 35 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» , Однак ще діє Закон про санепідблагополуччя, але на нього посилання немає. 2.Закон про громадське здоров´я ще не прийнятий, а в проекті наказу розроблені функції для закладів громадського здоров´я і планують знищити Державні установи "Обласні лабораторні центрицентри МОЗ України", які на сьогодні виконують ці функції. 3 У додатку (Додаток до Переліку інфекційних хвороб, що підлягають обліку та реєстрації) не включені інфекційні захворювання, які широко поширені в Україні, тому люди, які захворіють будуть обстежуватись і лікуватись за власний кошт, -Ротавірусна інфекція (шрифт за міжнародною класифікацією хвороб МКХ-10 А08.0) не розглядається як проблема епіднагляду для обов´язкової реєстрації. Незважаючи на те, що щороку у світі реєструється до 25 млн випадків, із них 600-900 тисяч (тобто 2, 4-3, 6%) з летальним наслідком, особливо у людей з ослабленим здоров´ям. . Спалахи ротавірусної інфекції щороку реєструються в Україні, в основному в дитячих дошкільних установах. У 2019 році в Україні зареєстровано більше 29 спалахів ротавірусної інфекції. -Така ж ситуація з норовірусною інфекцією, яка все частіше виявляється серед населення (особливо дитячого) в Україні і вже зареєстровані спалахи цієї хвороби. -Гострі кишкові інфекції (ГКІ) не розглядається як проблема епіднагляду, незважаючи на те, що в 2019 року в Україні було зареєстровано 28 спалахів ГКІ невстановленої етіології і 42 спалахи встановленої етіології, а в проекті наказу не передбачено реєстрацію і епідспостереження вогнищ ГКІ, незважаючи на те, що ці інфекції є індикаторами для захворювань на холеру, сальмонельоз, шигельоз та ін. -не включені до епіднагляду такі поширені дитячі інфекції, як вітряна віспа, скарлатина (які також викликають спалахи в дитячих установах) та інфекційний мононуклеоз Редактировать

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті