Підписано угоди щодо фінансування нової програми з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2007–2012 рр.

Спільними зусиллями міжнародних і недержавних організацій та уряду України вдалося забезпечити продовження довготривалого зовнішнього фінансування програм з протидії одній з найбільш критичних для України загроз громадському здоров’ю та національній безпеці.

Так, 20 серпня 2007 р. у Женеві (Швейцарія) директор з операційних питань Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією пан Носа Оробатон підписав угоди щодо фінансування нової програми з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2007–2012 рр. Про це 23 серпня під час прес-конференції, яка відбулася в приміщенні інформаційної агенції УНІАН, оголосили голова Координаційної ради Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Володимир Жовтяк та виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Андрій Клепіков.

Саме ці дві недержавні організації стали основними реципієнтами фінансової допомоги з максимальним бюджетом у 151 млн дол. США на виконання п’ятирічної програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляду для найуразливіших верств населення в Україні». На першу фазу програми (серпень 2007 – липень 2009 рр.) Україні надається фінансування у розмірі 29,6 млн дол., після чого Глобальним фондом буде ухвалене рішення про подальшу підтримку програми.

Таким чином успішно завершено напружений підготовчий процес, що тривав майже півтора роки: від розробки та подання консолідованої заявки України, попереднього її ухвалення Глобальним фондом, подальшого переговорного процесу, виконання українською стороною необхідних умов та остаточного підписання угод усіма сторонами.

Сьогодні близько 2/3 заходів, передбачених чинною Національною програмою протидії ВІЛ/ СНІДу в Україні, здійснюється та фінансується саме за рахунок коштів Глобального фонду. Ця програма вже призвела до найбільш очікуваного результату: темпи приросту смертності внаслідок СНІДу в Україні знизилися в 4 рази!

Успішне виконання Міжнародним альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у тісній співпраці зі Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, та Українським центром профілактики та боротьби зі СНІДом п’ятирічної програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» (2004–2008 рр.), яка також підтримується Глобальним фондом, стало вагомою запорукою прийняття позитивного рішення про затвердження широкомасштабної програми, другої найбільшої у світі (після Індії) за обсягом фінансування у 6-му раунді.

Пріоритетними напрямами роботи є профілактика, лікування, догляд та підтримка представників найуразливіших груп населення: людей з ВІЛ/СНІДом, дітей, яких торкнулася проблема ВІЛ, активних споживачів ін’єкційних наркотиків, чоловіків нетрадиційної орієнтації, осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі, жінок комерційного сексу. Це передбачає суттєве розширення програм замісної терапії, організацію консультацій та тестування швидкими тестами на ВІЛ та інфекції, які передаються статевим шляхом, тісний зв’язок між послугами з профілактики, лікування, догляду та підтримки.

Під час прес-конференції голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Василь Петренко, голова правління Коаліції ВІЛ-сервісних організацій Наталія Підлісна та представник Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу Віней Салданна висловили підтримку та запевнили у готовності ефективно співпрацювати в рамках реалізації програми.

«Ми вітаємо Україну та сподіваємося, що поточна та щойно розпочата програми, підтримані Глобальним фондом, дозволять вашій державі стримати темпи поширення епідемії ВІЛ/СНІДу та вийти з критичного становища. Під час переговорів Україна запевнила Глобальний фонд у виконанні всіх зобов’язань. Зокрема, ми були раді дізнатися про збільшення бюджету 2007 р. на контроль ВІЛ/СНІДу до 97 млн грн. На жаль, сьогодні мушу констатувати, що деякі суттєві зобов’язання щодо гранту не виконуються належним чином, зокрема рівень фактичних державних витрат на ВІЛ/СНІД у 2007 р. становить тільки 2%, а програми замісної терапії із застосуванням препарату метадон досі не розпочалися. Це ставить виконання поточної та нової програм під загрозу», — заявив пан Андреас Тамберг, портфоліо-менеджер Глобального фонду. n

За матеріалами network.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті