Гропринозин. У чому різниця між застудою та грипом?

У чому різниця між застудою та грипом?

Згідно з даними видання «The Lancet» застуда і грип є найбільш поширеними захворюваннями серед людей.

Щороку у 5–20% населення США відмічають симптоми грипу. Основна відмінність між застудою та грипом полягає в тому, що, як правило, симптоми грипу набагато серйозніші. Щороку понад 200 тис. осіб госпіталізують через ускладнення внаслідок грипу. Крім того, від цього захворювання щорічно помирають близько 23 600 осіб.

Короткі факти про застуду і грип

  • Застуда і грип мають багато однакових симптомів. Основна відмінність між цими захворюваннями полягає в тому, що грип часто переноситься набагато гірше і супроводжується високою температурою тіла.
  • За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), середньостатистична доросла людина щорічно переносить 2–3 простудних захворювання.
  • Риновірус є найбільш поширеною причиною застуди.

Різниця між застудою та грипом

Причиною розвитку застуди і грипу є різні віруси. Також особливістю грипу є той факт, що з часом його симптоми посилюються.

Крім того, відмінність між симптомами застуди та грипу полягає в тому, що грип найчастіше супроводжує лихоманка. При грипі температура тіла може сягати 38 °С і вище. Такий стан може зберігатися протягом 3–5 днів.

Надзвичайна втома, пов’язана з грипом, може зберігатися тижнями. Симптоми ж застуди зазвичай менш виражені й тривають близько 1 тиж.

Крім того, нежить або закладеність носа частіше розвиваються при застуді, ніж при грипі.

Блювання — ще одна ключова відмінність цих двох захворювань. Блювання зазвичай не пов’язане із застудою, але може виникати при грипі.

Наведені вище відмінності між захворюваннями загалом правильні. Однак бувають і винятки. Наприклад, є випадки, коли грип переноситься без підвищення температури тіла. У зв’язку з цим для встановлення точного діагнозу необхідне проведення спеціальних досліджень.

Що таке застуда?

Майже всі люди знайомі з відчуттям застуди із самого дитинства. Адже простудні захворювання виникають як у теплому, так і в холодному кліматі.

Симптоми цього захворювання включають нежить, біль у горлі, кашель і чхання, сльозотечу, головний біль і ломоту в тілі. Важливо відзначити, що перелічені симптоми застуди, за умови дотримання постільного і питного режимів, минають протягом 7–10 днів.

Що таке грип?

Існує 3 типи вірусу грипу: A, B і C. Типи A і B є причиною сезонних епідемій. Одним із ключових симптомів грипу є лихоманка. Однак не у всіх пацієнтів із грипом виникає жар.

Інші симптоми грипу включають:

  • головний біль або ломоту в тілі;
  • блювання, нудоту і, можливо, діарею, особливо у дітей;
  • біль у горлі й кашель;
  • втому;
  • озноб і тремтіння;
  • закладеність носа або нежить.

Застуда набагато рідше провокує розвиток лихоманки. При застуді вираженість симптомів, таких як нежить або біль у горлі, зазвичай зменшується протягом декількох днів.

Тривожні сигнали при грипі

Пацієнтам із грипом слід звернутися за медичною допомогою, якщо вони помітять будь-які тривожні сигнали. У немовлят до таких ознак належать утруднене дихання, відсутність апетиту, а також відсутність сліз, коли вони плачуть.

Тяжкі симптоми у дітей старшого віку включають:

  • проблеми з диханням;
  • синюватий колір шкіри;
  • відсутність спраги;
  • млявість і апатію;
  • жар і висип.

Протигрипозні вакцини

Кращий спосіб захисту від грипу — це щорічна вакцинація, оскільки це допомагає організму зміцнити імунну систему і швидше боротися з вірусом. Важливо звернути увагу, що вакцинація проти грипу також рекомендується в період вагітності.

Як лікувати грип?

Крім постільного і питного режимів, для лікування грипу також використовують:

  • ліки, що відпускаються без рецепта, — вони можуть знизити температуру тіла, а також полегшити стан хворого;
  • рецептурні противірусні препарати. Рішення про призначення даних лікарських засобів приймає лікар.

Серед рецептурних противірусних лікарських засобів, які представлені на ринку України, на особливу увагу заслуговує препарат ГРОПРИНОЗИН від фармацевтичної компанії «Gedeon Richter».

ГРОПРИНОЗИН виявляє пряму противірусну активність, діє відносно широкого спектра збудників, а також має властивості універсального імуномодулятора.

При цьому фахівці відзначають, що ГРОПРИНОЗИН є безпечним лікарським засобом, який добре переноситься дорослими та дітьми, завдяки чому його можна застосовувати у дітей віком від 1 року.

Важливо відзначити, що ГРОПРИНОЗИН виявляє свої властивості не тільки відносно вірусів, які є причиною гострих респіраторних вірусних інфекцій. ГРОПРИНОЗИН застосовують і при герпетичній інфекції, що особливо важливо в сезон застуд.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Гропринозин

Останні новини та статті