«Вигорання на роботі» пов’язано з реальним ризиком розвитку хвороби серця

27 Січня 2020 12:25 Поділитися

Результати нового дослідження, проведеного в Університеті Південної Каліфорнії (University of Southern California), США, можуть змусити багатьох людей переглянути своє ставлення до відпочинку і відпустки.

Так, під час нового дослідження було встановлено, що для людей, які відчувають «вигорання на роботі», характерний вищий ризик розвитку миготливої аритмії.

У дослідженні, результати якого опубліковано у виданні «European Journal of Preventive Cardiology», вчені намагалися з’ясувати, чи існує взаємозв’язок між випадками розвитку миготливої аритмії у дорослих і їх гнівом, виснаженням, прийомом антидепресантів та поганими соціальними зв’язками.

Отримані результати базуються на даних 11 445 осіб, у яких на початку дослідження не виявлено миготливої ​​аритмії. Спостереження у середньому тривало 23,4 року. За цей час було зареєстровано 2220 випадків розвитку миготливої ​​аритмії. Після того, як були враховані такі чинники, як вік і раса, результати показали, що особи, які регулярно страждали від значного стресу і виснаження (про що учасники повідомляли в своїх анкетах), ризик розвитку миготливої ​​аритмії на 20% вищий порівняно з їх менш знеможеними однолітками.

Варто відзначити, що дане дослідження було спрямоване на вивчення виснаження, яке включає втому, дратівливість і деморалізацію. Цей фактор є набагато вагомішим, ніж безсонна ніч або стрес, пов’язаний з дотриманням «дедлайну».

«Для читачів дуже важливо розуміти, що, коли ми говоримо «виснаження», ми не маємо на увазі втому, яку можна відчути після однієї безсонної ночі або особливо тяжкого робочого дня. Виснаження, про яке ми говоримо, має більш хронічний характер і є результатом стресу, який може бути неконтрольованим», — пояснив провідний автор дослідження доктор Парвін Гарг (Parveen Garg).

Загальні результати дослідження свідчать, що більш високий рівень виснаження може призвести до зростання ризику розвитку фібриляції передсердь. За словами П. Гарга, результати даного дослідження, перш ніж вони можуть бути трансформовані в щось клінічно значиме для лікарів або їх пацієнтів, потребують додаткового вивчення. В той же час варто пам’ятати про способи, які можуть допомогти покращити свій емоційний стан.

«Деякі прості кроки, які можна зробити, щоб впоратися із виснаженням, включають фізичні вправи, правильне харчування, дотримання правил гігієни сну і застосування стратегій зниження стресу, які включають бесіду про свою проблему з кимось, кому ви довіряєте (або зі спеціалістом), прогулянки на свіжому повітрі, заняття йогою або медитацією», — відзначає П. Гарг.

За матеріалами www.forbes.com

Фото clinicamovimente.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті