У КМДА провели брифінг щодо грипу, ГРВІ та коронавірусу

28 Січня 2020 5:44 Поділитися

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Микола Поворозник спільно з директором столичного Департаменту охорони здоров’я Валентиною Гінзбург провели пресбрифінг щодо епідеміо­логічної ситуації у столиці за участю лікаря-інфекціоніста Олександрівської клінічної лікарні м. Київ Людмили Мінової.

«У столиці за 4-й тиждень з початку 2020 р. зареєстровано майже 11 тис. хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Загалом інтенсивність епідеміологічного процесу перебуває на достатньо низькому рівні, який на сьогодні не потребує вжиття тих чи інших додаткових заходів та є нижчою від порогового рівня майже на 52%. Хоча загалом у столиці за останній тиждень виявлено підвищення рівня захворюваності, й в основному це діти», — повідомив М. Поворозник.

Він також додав, що протягом тижня до столичних закладів охорони здоров’я госпіталізовано 186 осіб, з яких 150 — діти. Таким чином, серед загальної кількості пацієнтів, які захворіли на грип та ГРВІ, частка дітей становить близько 62%, причому серед школярів рівень захворюваності порівняно з попереднім тижнем збільшилася майже на 40% (2869 випадків). Освітній процес повністю зупинено в 1 школі, а в інших 8 — частково. М. Поворозник нагадав, що запобігти сезонним хворобам можна за допомогою щеплення, рівень вакцинації населення він оцінив як такий, що набагато вищий, ніж у минулі періоди, однак все одно недостатній. За словами М. Поворозника, з початку епідемічного сезону вакцинацією проти грипу охоплено близько 51 тис. осіб.

Стосовно нової небезпечної хвороби — коронавірусної інфекції 2019-nCoV перший заступник голови КМДА зазначив, що «на щастя, поки немає про що багато говорити», оскільки в м. Київ станом на даний час не зареєстровано жодного випадку. Він запевнив у технічній та організаційній готовності міста до реагування на можливе погіршення епідеміологічної ситуації та звернувся до киян з проханням при найменших ознаках захворюваності (висока температура тіла, ускладнене дихання, кашель) одразу звертатися до сімейного лікаря та виконувати його рекомендації.

На запитання щодо спроможності столичних лікарів та закладів охорони здоров’я діагностувати даний вид вірусної інфекції М. Поворозник відповів, що в м. Київ наразі функціо­нує декілька лабораторій, основна з них — ДУ «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Остання, за словами першого заступника голови КМДА, повністю забезпечена всіма необхідними реагентами для проведення лабораторних досліджень. Також він додав, що, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ), Україна нині також уже має спеціальні тест-системи, які дозволяють виявити нову небезпечну хворобу.

Валентина Гінзбург, у свою чергу, пояснила, що з липня 2020 р. столиця готувалася до будь-якої епідеміологічної ситуації, та нагадала, що МОЗ уже затвердило наказ від 24.01.2020 р. № 185, який включає, поміж іншого, рекомендації щодо дій при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV. «Перебіг коронавірусу, як і інших захворювань, є легким і з середнім ступенем, тобто не всі вони є тяжким. Але найголовніше, що ми повинні усвідомити, якщо захворів — сиди вдома, не розповсюджуй інфекцію, тому що навіть в інкубаційний період, коли людина ще не відчуває, що вона хвора, але є носієм вірусу, вона вже є джерелом інфікування для багатьох інших», — зауважила директор Департаменту охорони здоров’я.

За її словами, після звернення пацієнта до лікаря він повинен поставити запитання відповідно до затверджених наказом № 185 рекомендацій, що допоможе прийняти правильне рішення щодо призначення конкретних лікувально-профілактичних заходів, необхідності госпіталізації тощо. Також вона закликала виконувати звичайні рекомендації щодо профілактики вірусних захворювань — провітрювання приміщень, регулярне миття рук тощо.

Наостанок М. Поворозник зазначив, що такий пресбрифінг відбувається практично кожного року, що пов’язано з піком епідемічного сезону грипу та ГРВІ наприкінці січня — на початку лютого. І кожного року епідеміологічна ситуація різна, оскільки віруси мутують, тому практичного щороку світ стикається з новим штамом. Проте підстав для паніки, за його словами, немає, адже наразі місто готове до будь-яких викликів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото kyivcity.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті