Мікродози літію можуть зупинити розвиток хвороби Альцгеймера

30 Січня 2020 4:48 Поділитися

Деякі недавні дослідження на гризунах показали, що літій може допомогти в лікуванні хвороби Альцгеймера. У ході дослідження на щурах було встановлено, що мікродози літію можуть зупинити прогресування цього нейродегенеративного стану навіть на більш пізніх стадіях захворювання.

2017 р. у виданні «Medical News Today» повідомлялося про дослідження, у якому було встановлено, що у людей, які пили воду з більш високим вмістом літію, імовірність розвитку деменції була на 17% нижчою, ніж у людей, які пили воду з низьким рівнем цього елементу.

З того часу інші епідеміологічні, доклінічні та клінічні дослідження показали, що мікродози літію можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, впливаючи на ключові патологічні механізми розвитку даної патології.

Результати одного з таких досліджень з’явилося в журналі «Translational Psychiatry». Було показано, що у щурів мікродози літію (у сотні разів нижчі, ніж ті, які використовуються для лікування різних психологічних станів) можуть поліпшити ранні ознаки хвороби Альцгеймера.

Головним автором даного дослідження був доктор Клаудіо Куелло (Claudio Cuello) з Університету Макгілла (McGill University), Канада.

Тепер доктор К. Куелло і його дослідницька група вирішили з’ясувати, чи ефективні мікродози літію на більш пізніх стадіях захворювання.

У ході нового дослідження було встановлено, що мікродози літію знижують концентрацію маркерів нейрозапалення і клітинного окисного стресу. Разом з цим результати показують, що мікродози літію ефективні на більш пізніх стадіях хвороби Альцгеймера — коли бета-амілоїдні бляшки вже утворилися.

«Малоймовірно, що будь-який лікарський засіб здатний відновити необоротне пошкодження головного мозку на клінічних стадіях хвороби Альцгеймера. Однак цілком можливо, що мікродози інкапсульованого літію можуть мати відчутні позитивні ефекти на ранніх, доклінічних стадіях даного захворювання», — підкреслив доктор К. Куелло.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті