Законопроеєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»

31 Січня 2020 12:10 Поділитися

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»

  1. Обґрунтування необхідності прийняття Закону

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» регулює сферу охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну відповідно повинен в першу чергу розглядатись у профільному Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Цей проєкт Закону України ініційовано та напрацьовано переважною більшістю депутатів Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, тому він не є альтернативним до проєкту Закону України №2719 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адаптації законодавства України до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 03 квітня 2014р. про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС» від 11.01.2020р.; та також він не є альтернативним до проєкту Закону України №2719-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у відповідність до вимог Директиви Європейського парламенту і Ради 2014/40/ЄС від 03 квітня 2014р. (щодо регулювання виробництва і обігу тютюну та електронних сигарет).

Вживання тютюну є основною причиною передчасної смертності, якій можна запобігти. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) станом на 2019 рік від хвороб, які спричинені вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. Вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), які є причиною майже 84% всіх смертей в Україні. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку 85 тисяч українців помирає від хвороб, спричинених курінням.

Для запобігання поширенню тютюнокуріння у 2006 р. Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ). РКБТ – перший міжнародний договір, який покладає на сторони юридичні зобов’язання щодо його виконання. Конвенція створена під егідою ВООЗ у відповідь на глобальну епідемію вживання тютюну. РКБТ ратифікувала 181 держава, що охоплює близько 90% населення світу.

Завдяки ратифікації та поетапному виконанню РКБТ у період з 2006 по 2017 рр., Україна посилила законодавство із захисту населення від смертельного впливу тютюну шляхом підвищення акцизів на тютюнові вироби, обмеження реклами, спонсорства і стимулювання тютюну та заборони куріння у громадських місцях. Це посприяло суттєвому зменшенню поширеності куріння і серед дорослого населення, і серед молоді.

Глобальні опитування дорослих щодо вживання тютюну в Україні (GATS) 2010 та 2017 років показали, що загальна поширеність вживання тютюну серед дорослих віком від 15 років знизилася на 19%: з 28,3% у 2010 р. до 22,8% у 2017 р. (з 49,6% до 39,7% серед чоловіків, з 10,5 до 8,8 серед жінок). Проте попри успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією, наразі кожен п’ятий українець щодня курить тютюнові вироби – загалом 7,2 млн дорослого населення.

На сьогодні критичною є проблема поширеності куріння серед дітей і молоді. Згідно з Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017 р., в Україні 18,4% дітей 13–15 років є теперішніми споживачами електронних сигарет (22,6% хлопців і 14% дівчат), а будь-коли пробували курити електронні сигарети 40% дітей цієї вікової групи. Окрім того, 14,9% дітей 13-15 років (17,8% хлопців і 12,1% дівчат) є теперішніми споживачами тютюну.

Тож необхідно забезпечити подальше виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та її Керівних принципів. Норми законопроєкту відповідають РКБТ і передбачають захист нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків споживання тютюну для здоров’я, економіки та екології.

Зокрема для зменшення поширеності куріння законопроєкт передбачає запровадження стандартизованої упаковки тютюнових виробів. Стандартизована упаковка тютюнових виробів має бути однакового темно-оливкового кольору із великими ілюстрованими попередженнями про шкоду куріння, без логотипів та зображень тютюнових марок чи іншої інформації на упаковці. Всі торгові назви і назви виробів мають бути уніфікованого кольору, шрифту та формату. Пункт 46 Керівних принципів до статті 11 РКБТ передбачає «вжиття заходів для обмеження або заборони розміщення на упаковці логотипів, квітів, фірмових зображень або пропагандистської інформації, за винятком торгового найменування і найменування виробу, зображених стандартним кольором і гарнітурою (проста упаковка)». В Австралії, яка першою запровадила стандартизовану упаковку ще у 2012 році, поширеність куріння серед дорослого населення знизилася на 11% за 3 роки з 19,4% до 17,2%. А поширеність куріння серед підлітків віком 12-17 років зменшилася з 6,7% у 2011 році до 5,1% у 2014 році.

Стандартизована упаковка тютюнових виробів визнана ефективним інструментом запобігання та зниження поширеності куріння і станом на 2019 рік запроваджена чи законодавчо прийнята у таких країнах, як: Франція, Угорщина, Ірландія, Велика Британія, Бельгія, Словенія, Норвегія, Грузія, Туреччина, Ізраїль, Саудівська Аравія, Канада, Уругвай, Нова Зеландія, Австралія, Сингапур, Таїланд. А такі країни, як: Литва, Фінляндія, Нідерланди, Швеція, Чилі, Еквадор, Ботсвана, Панама, Маврикій, Південна Африка, Кенія, Гамбія, Шрі-Ланка, Малайзія, Непал, Об’єднані Арабські Емірати розпочали процес підготовки до запровадження стандартизованої упаковки.

Законопроєкт передбачає збільшення розміру зображень медичних попереджень про шкоду куріння на упаковках тютюнових виробів із 50% до 65%. Попередження будуть містити реалістичні зображення хвороб, викликаних курінням, та щорічно оновлюватися. Саме такий розмір графічних зображень запроваджений у всіх країнах ЄС з метою захисту людей від початку куріння.

В Україні попереджувальні зображення на пачках сигарет з’явилися у жовтні 2012 р. – це дало позитивний ефект, адже поширеність куріння знизилася.

Використання графічних попереджень допомагає запобігти початку куріння, особливо серед дітей та молоді, а також є чинником припинення куріння. Дослідження КМІС у 2017 році демонструють, що 54% теперішніх курців задумувалися про припинення куріння через попередження на пачках сигарет. Курець бачить пачку сигарет щонайменше 20 разів на день і 7000 разів на рік: коли хоче закурити та коли купує. Тому експерти розглядають кожен із цих разів як можливість донести інформацію курцеві про реальні загрози куріння. А тютюнові корпорації використовують упаковки тютюнових виробів у рекламних цілях.

Чинне законодавство не регулює електронні сигарети. Тому законопроєкт пропонує запровадження визначення та регулювання електронних сигарет та заправних контейнерів до них. Запровадження регулювання електронних сигарет відповідає євроінтеграційним зобов’язанням України та поглибленню виконання рішень Конференції Сторін РКБТ, що пропонують запровадити комплексне регулювання електронних сигарет, зокрема заборонити продаж неповнолітнім, заборонити рекламу, спонсорство та стимулювання продажу електронних сигарет, врегулювати маркування упаковок електронних сигарет та заправних контейнерів, заборонити ароматизатори. Норму про запровадження заборони продажу електронних сигарет неповнолітнім підтримують 89% українців за дослідженнями КМІС у 2019 року.

Законопроєкт запроваджує визначення та регулювання пристроїв для забезпечення куріння та тютюнових виробів для нагрівання. Ці вироби, відповідно до рішення 8 Конференції Сторін РКБТ, повинні регулюватися як тютюнові вироби. Тому законопроєкт прирівнює регулювання тютюнових виробів для нагрівання до регулювання, яке поширюється на інші тютюнові вироби. Додатково, законопроєкт забороняє рекламу, стимулювання продажу та спонсорство пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів, забороняє вживання таких пристроїв у громадських місцях.

Необхідність запровадження законодавчих заходів для запобігання вживанню тютюнових виробів для нагрівання зумовлена тим, що за даними ВООЗ:

  • споживання тютюну у будь-якому вигляді, включно з тютюновими виробами для нагрівання, є шкідливим;
  • тютюн токсичний та містить канцерогени навіть у природній формі;
  • на сьогодні немає підстав говорити про те, що менші рівні шкідливих речовин конвертуються у менші ризики для здоров’я;
  • тютюнові вироби для нагрівання мають регулюватися так само, як і інші тютюнові продукти, відповідно до вимог РКБТ;
  • потрібні подальші дослідження для оцінки усіх ризиків від вживання цих продуктів для здоров’я, у тому числі у відтермінованій перспективі.

Дослідження «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD», яке проводилося у 2019 році показало, що 7,4% дітей віком 14-17 років мають досвід вживання тютюнових виробів для нагрівання. Тож задля недопущення профілактики вживання цих виробів серед неповнолітніх необхідно якнайшвидше запровадити ефективні заходи з контролю над тютюновими виробами для нагрівання.

Норми законопроєкту забороняють видиме розміщення тютюнових виробів у пунктах продажу. Керівні принципи щодо втілення Статті 13 РКБТ передбачають: «Для забезпечення такого стану, при якому в пунктах продажу тютюнових виробів не буде жодних елементів, що стимулюють продажі, Сторони повинні повністю заборонити будь-яке зображення та видимість тютюнових виробів в пунктах продажів… Дозволяється лише перелік виробів та цін на них у текстовому форматі».

62,5% дітей віком від 13 до 15 років (дані GYTS) та 15,2% дорослих (дані GATS) в Україні помічають рекламу тютюну або ж стимулювання продажів тютюнових виробів у місцях продажу (магазинах, супермаркетах і кіосках). Ці дані чітко демонструють, що рекламний вплив викладки тютюнових виробів направлений саме на дітей. 83,5% дорослих українців підтримують заборону видимого розміщення сигарет у вітринах магазинів та кіосків (опитування КМІС).

Прикладом позитивних наслідків заборони видимого розміщення сигаретних пачок у вітринах, зокрема для попередження куріння серед підлітків, є Ісландія. Тут заборонили викладку тютюнових виробів у 2001 р. За даними європейського опитування ESPAD, у 1999 р. курили (щонайменше раз на місяць) 28% ісландських підлітків, в 2011 р. – 10%. В Норвегії заборонили видиме розміщення тютюнових пачок в магазинах у 2010 р. і показник куріння там зменшився з 19% у 2007 р. до 14% у 2011 р. У Канаді після заборони викладки сигарет рівень куріння серед підлітків 15-19 років знизився з 22% у 2002 р. до 12% у 2011 р.

Чинне законодавство України досі не повною мірою захищає здоров’я громадян від впливу вторинного тютюнового диму на робочих місцях, усередині приміщень, в громадському транспорті. Стаття 8 РКБТ визначає: «Сторони визнають, що наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності… Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує. Створення на робочих місцях усередині приміщень, громадському транспорті й у закритих громадських місцях та у відповідних випадках в інших громадських місцях навколишнього середовища, на 100% вільного від тютюнового диму, − це єдиний шлях захисту людей від наслідків вдихання вторинного тютюнового диму». Щоб розв’язати цю проблему, законопроєкт передбачає надати органам місцевого самоврядування повноваження додатково визначати вільні від куріння місця.

Окрім того, чинне законодавство містить зайві зобов’язання, які передбачають додаткові видатки для підприємств, зобов’язуючи їх відводити спеціальні місця для куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій, навіть якщо у їхньому штаті немає жодного працівника, який курить. Відсутність такого приміщення є порушенням і передбачає штраф. Також чинне законодавство передбачає, що спеціальне місце для куріння повинне бути відведене у приміщеннях готелів, у гуртожитках, в аеропортах та на вокзалах, попри те, що РКБТ визначає необхідність повної заборони куріння у всіх без винятку громадських місцях усередині приміщень. Таким чином, громадяни України й надалі наражаються на тютюновий дим у зазначених місцях, де, навіть за наявності спеціально відведеного місця, обладнаного витяжною вентиляцією, тютюновий дим все одно розповсюджується, в т. ч. й на інші території приміщення. Єдиним місцем, де пропонується залишити можливість відведення місць для куріння у приміщенні, є аеропорти.

Додатково, норми передбачені законопроєктом, поглиблять реалізацію Указу Президента України №722/2019 від 30 вересня 2019 р. «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», зокрема Ціль 3 – «забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці». Відповідно до специфіки розвитку України, викладеної у Національній доповіді «Цілі сталого розвитку: Україна», Завдання 3.8. визначає – «Знизити поширеність тютюнокуріння серед населення з використанням інноваційних засобів інформування про негативні наслідки тютюнокуріння».

Європейський Союз та його держави-члени здійснили різні заходи контролю над тютюном у вигляді законодавчих актів, рекомендацій та інформаційних кампаній. Одним із таких заходів є ухвалення Європейським Парламентом та Радою ЄС Директиви 2014/40/ЄС «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів та скасування Директиви 2001/37/ЄС». Імплементація положень Директиви 2014/40/ЄС є зобов’язанням України, згідно з Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Кабінет Міністрів України підтвердив зобов’язання імплементувати Директиву 2014/40/ЄС, затвердивши План заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (постанова №1106 від 25 жовтня 2017 року), в якому у пунктах 1389 – 1396 визначено заходи з імплементації в національне законодавство Директиви 2014/40/ЄС.

  1. Цілі та завдання проєкту Закону

Головними цілями законопроєкту є забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню передчасної захворюваності та смертності від неінфекційних хвороб. Тому норми цього законопроєкту спрямовані на зменшення привабливості й доступності тютюнових виробів, що допоможе запобігти виникненню нікотинової залежності серед людей.

Законодавчі заходи зі зменшення поширеності куріння базуються на міжнародній практиці і зобов’язаннях, а саме: імплементації РКБТ ВООЗ, Директиви 2014/40/ЄС та реалізації «Цілей сталого розвитку України» ООН, зокрема Цілі 3 – «забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці». Окрім того, норми законопроєкту сприятимуть виконанню Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку від 26.07.2018 року №530-р.

Для реалізації цих цілей, завданнями законопроєкту є:

  • виконання державної політики щодо протидії тютюновій епідемії в Україні;
  • зниження рівня поширеності вживання тютюнових виробів серед населення;
  • наближення законодавчих і нормативних актів до міжнародних і євроінтеграційних вимог;
  • запровадження ефективного регулювання для усіх нових тютюнових виробів та продуктів пов’язаних з ними (електронні сигарети та тютюнові вироби для нагрівання);
  • заборона будь-яких форм реклами, спонсорства, стимулювання продажів усіх тютюнових виробів без винятку;
  • посилення захисту здоров’я людей від тютюнового диму у громадських місцях.
  1. Загальна характеристика і основні положення Законопроєкту

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про рекламу».

У Законі України № 2899 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»:

  • вносяться зміни до статті 1, де запроваджуються нові терміни та вносяться зміни в діючі терміни;
  • доповнюється стаття 7 новим абзацом;
  • вносяться зміни до статті 10;
  • вноситься нова Стаття 10-1. «Вимоги щодо здійснення діяльності, пов’язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом електронних сигарет та заправних контейнерів»;
  • вносяться зміни до статті 11;
  • вноситься нова Стаття 11-1. «Звітність про інгредієнти та викиди»;
  • вносяться зміни до статті 12;
  • вноситься нова Стаття 12-1. «Упаковка тютюнових виробів»;
  • вноситься нова Стаття 12-2. «Медичні попередження та упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів»;
  • вноситься нова Стаття 12-3. «Медичні попередження та упаковка трав’яних виробів для куріння»;
  • вносяться зміни до статті 13;
  • вносяться зміни до статті 16;
  • вноситься нова Стаття 16-1. «Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну»;
  • вноситься нова Стаття 16-2. «Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства електронних сигарет та заправних контейнерів»;
  • вносяться зміни до статті 20.

У Законі України № 481/95 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»:

  • вносяться зміни до статті 1;
  • вносяться зміни до статті 11;
  • вносяться зміни до статті 153.

У Кодекс України про адміністративні правопорушення:

  • вносяться зміни до статті 156;
  • вносяться зміни до статті 175-1;
  • вносяться зміни до статті 221;
  • вносяться зміни до статті 225.

У Законі України № 270/96 «Про рекламу» вносяться зміни до статті 22.

  1. Стан нормативно-правової бази у цій сфері правового регулювання

Основними нормативно-правовими актами в цій сфері є:

Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»;

Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»;

Закон України «Про рекламу»;

Кодекс України про адміністративні правопорушення;

Рамкова Конвенція Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби

проти тютюну,

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

  1. Фінансово-економічне обґрунтування Закону

Реалізація законопроєкту не потребує фінансових витрат із Державного бюджету України. Законопроєкт сприятиме зменшенню захворюваності та смертності від неінфекційних захворювань, що допоможе зекономити витрати з державного бюджету на лікування. Запровадження вимог ЄС щодо маркування та вмісту тютюнових виробів розширить можливості експорту тютюнових виробів, що призведе на зростання надходжень до бюджету.

  1. Прогноз соціально-економічних наслідків прийняття Закону

Реалізація законопроєкту сприятиме скороченню поширеності куріння серед усіх вікових груп, і насамперед, серед молоді. Законопроєкт сприятиме досягненню Цілей сталого розвитку ООН, щодо яких Україна взяла на себе зобов’язання скоротити поширеність куріння до 15% у 2025 році. Такі заходи поступово призведуть до покращення здоров’я населення та зростання тривалості життя в Україні. Законопроєкт сприятиме практичному виконанню міжнародних зобов’язань України щодо захисту здоров’я людей від шкідливого впливу тютюну.

Народні депутати: Лада Булах
Михайло Радуцький
Оксана Дмитрієва
Михайло Макаренко
Максим Перебийніс
Сергій Кузьміних
Юрій Заславський
Володимир Крейденко

Проєкт

зареєстровано в Парламенті

28.01.2020 р. за № 2813

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

Верховна Рада України постановляє:

  1. Внести зміни до таких законів України:
  2. У Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 52, ст. 565 із наступними змінами):

1) у статті 1:

а) абзац п’ятий викласти в такій редакції:

«інгредієнти тютюнових виробів – будь-які речовини, за винятком тютюну, що містяться в готовому тютюновому виробі або суміжному продукті, включаючи папір, фільтр, чорнила, капсули та клеї»;

б) абзац шостий викласти в такій редакції:

«куріння тютюнових виробів – дії, що призводять до нагрівання, тління, згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюються викиди, включаючи дим або аерозоль»;

в) абзац сьомий викласти в такій редакції:

«медичне попередження – інформація про шкідливий вплив виробу на здоров’я людини або інші небажані наслідки його вживання, в тому числі текстові попередження, комбіновані попередження, загальні попередження та інформаційні повідомлення»;

г) абзац дванадцятий викласти в такій редакції:

«тютюн – листя та інші натуральні оброблені або необроблені частини рослин тютюну, в тому числі розширений і відновлений тютюн»;

ґ) абзац тринадцятий викласти в такій редакції:

«тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка, вироби, які містять тютюн, та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання жування, вдихання чи вживання;

д) після абзацу тринадцятого, доповнити новими абзацами такого змісту:

«тютюновий дим – викиди від згорання тютюнових виробів;

тютюновий аерозоль – викиди від нагрівання або тління тютюнових виробів;

викиди – речовини, які виділяються при вживанні за призначенням тютюнового виробу або супутнього продукту;

добавка – будь-яка речовина, інша ніж тютюн, яку додають до тютюнового виробу або упаковки з метою надання їм необхідних властивостей;

смако-ароматична добавка – добавка, яка надає запах та/або смак;

характерний запах та/або смак – явно помітний запах або смак, відмінний від тютюну, отриманий в результаті дії добавки або комбінації добавок, в тому числі, запах або смак фруктів, прянощів, трав, спирту, цукерок, ментолу або ванілі, що помітний до або під час вживання тютюнового виробу;

тютюн для перорального вживання – всі тютюнові вироби для перорального вживання, за винятком тих, які призначені для вдихання або жування, вироблені повністю або частково з тютюну в формі порошку або частинок чи в будь-якій комбінації цих форм, зокрема, представлені в порціях саше або пористих пакетиках;

трав’яний виріб для куріння – виріб на основі рослин, трав або фруктів, що не містить тютюну та який можна споживати через процес згоряння»;

У зв’язку з цим абзаци чотирнадцять – шістнадцять, вважати відповідно абзацами двадцять два – двадцять чотири.е) абзац двадцять другий викласти в такій редакції:«упаковка – пачка, коробка чи будь-яке інше упакування тютюнових виробів для їх реалізації (крім транспортної тари)»;

є) доповнити абзацами двадцять п’ять – тридцять такого змісту:

«реклама й стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів – будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

спонсорство пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів – будь-який вид внеску в будь-яку подію, захід або окрему особу, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

пристрій для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну – пристрій для генерування (виділення, виготовлення) аерозолю для його вживання. Пристрій, незалежно від того продається він окремо чи ні, включає будь-які інші пристрої чи предмети, виготовлені для використання з даним пристроєм;

електронна сигарета – виріб, який можна використати для вживання пари, яка містить нікотин (або пари без нікотину), через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або перезаправними за допомогою заправного контейнера та резервуару, або такими, що перезаряджаються одноразовими картриджами;

заправний контейнер – ємність, яка містить нікотиновмісну рідину (або рідину без нікотину), що можна використовувати для заправлення електронної сигарети;

приміщення – будь – який простір, який має дах та обмежений двома або більше стінами або перегородками, незалежно від матеріалу, який використовується для даху, стін або перегородок та незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою.».

2) статтю 7 доповнити новою частиною такого змісту:

«Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, здійснює державний контроль за додержанням законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.».

3) у статті 10:

а) частину другу викласти в такій редакції:

«Забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), оптова та роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України:

1) сигарет, в яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг;

2) сигарет, зовнішній вигляд яких не відповідає вимогам визначеним в статті 12-1 цього Закону;

3) тютюнових виробів, упаковка яких не відповідає вимогам визначеним в статті 12-1 цього Закону;

4) тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження;

5) тютюнових виробів із використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах будь-яких елементів або ознак (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки), які:

рекламують тютюновий виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди;

включають кількісну інформацію про вміст нікотину, смоли, монооксиду вуглецю у тютюновому виробі;

вказують на те, що певний тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я або способу життя;

повідомляють про смак, запах, будь-які смако-ароматичні добавки або інші добавки або їх відсутність;

нагадують харчовий продукт або косметичний продукт;

вводять в оману, що певний тютюновий виріб має покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги;

6) тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком;

7) тютюнових виробів, що містять такі добавки:

вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;

кофеїн або таурин чи інші добавки, що асоціюються з енергійністю і/та життєвою силою;

добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;

добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі;

8) тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак відповідних тютюнових виробів або інтенсивність диму;

9) тютюнових виробів фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин;

10) тютюну для перорального застосування.»;

б) частину третю викласти в такій редакції:

«Виробнику та імпортеру тютюнових виробів забороняється вміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладки, які заохочують придбання тютюнових виробів або їх вживання, прямо чи побічно.».

4) доповнити статтею 10-1 такого змісту:

«Стаття 10-1. Вимоги щодо здійснення діяльності, пов’язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом електронних сигарет та заправних контейнерів

Виробники та імпортери електронних сигарет і заправних контейнерів повинні подавати центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про будь-які вироби, які вони планують ввести в обіг на території України. Повідомлення має бути подано в електронній формі за шість місяців до запланованого введення в обіг.

Повідомлення, залежно від того, чи є виріб електронною сигаретою або заправним контейнером, повинне містити таку інформацію:

1) найменування та контактні дані виробника, відповідальної юридичної або фізичної особи в Україні, а також, у відповідних випадках, імпортера в Україну;

2) список усіх інгредієнтів, що містяться у виробі, та викидів, які виникають внаслідок використання виробу, за назвою торговельної марки та видом, в тому числі їх кількості;

3) токсикологічні дані про інгредієнти виробу та викиди, в тому числі при нагріванні з урахуванням їх впливу на здоров’я споживачів при вдиханні та будь-який ефект викликання залежності;

4) інформацію про дози нікотину та їх засвоєння при вживанні в нормальних або обґрунтовано передбачуваних умовах;

5) опис компонентів виробу, в тому числі, у відповідних випадках, механізму відкривання та заправлення електронної сигарети або заправних контейнерів;

6) опис виробничого процесу, в тому числі, чи використовується серійне виробництво, та заяву про те, що виробничий процес відповідає вимогам цієї статті;

7) заяву про те, що виробник та імпортер несуть повну відповідальність за якість та безпеку виробу при його введенні в обіг та використанні в нормальних або обґрунтовано передбачуваних умовах.

Електронні сигарети або заправні контейнери можуть бути введені в обіг на території України лише за виконання наступних вимог:

1) нікотиновмісна рідина вводиться в обіг тільки у спеціальних заправних контейнерах, об’єм яких не перевищує 10 мл, в одноразових електронних сигаретах або одноразових картриджах, які мають обсяг не більше 2 мл;

2) вміст нікотину у нікотиновмісній рідині не перевищує 20 мг/мл;

3) нікотиновмісна рідина не містить такі добавки:

вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;

кофеїн або таурин чи інші добавки та стимуляторні сполуки, що асоціюються з енергійністю та життєвою силою;

добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

4) у виробництві нікотиновмісної рідини використовуються лише інгредієнти високої чистоти;

5) за винятком нікотину в нікотиновмісній рідині використовують лише такі інгредієнти, які не становлять ризик для здоров’я людини в нагрітій або ненагрітій формі;

6) електронні сигарети забезпечують рівномірне вживання доз нікотину за звичайних умовах використання;

7) електронні сигарети та заправні контейнери захищені від доступу дітей, несанкціонованого доступу, пошкоджень і протікань та мають механізм, який забезпечує заправлення без протікання;

8) електронні сигарети, заправні контейнери, нікотиновмісна рідина або рідина без нікотину не мають характерного запаху та/або смаку.».

5) у статті 11:

в частині першій та другій після слова «нікотину» додати слова «монооксиду вуглецю»;

б) частину четверту виключити.

6) доповнити статтею 11-1 такого змісту:

«Стаття 11-1. Звітність про інгредієнти та викиди

Кожний виробник або імпортер тютюнових виробів зобов’язаний щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати в електронному вигляді центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, наступну інформацію щодо тютюнових виробів, які призначені для реалізації на митній території України, по кожній торговій марці і типу:

1) перелік усіх інгредієнтів та їх кількості, використовуваних у виробництві тютюнових виробів, в порядку зменшення маси кожного інгредієнта, що входить до складу тютюнових виробів;

2) рівні викидів смоли, нікотину, монооксиду вуглецю в димі сигарет;

3) інформацію про інші викиди та їх граничні рівні.

До списку інгредієнтів необхідно додавати:

1) заяву із зазначенням причин включення таких інгредієнтів у зазначені тютюнові вироби;

2) інформацію про відповідні токсикологічні дані щодо інгредієнтів у спаленій або неспаленій формі, із зазначенням, зокрема, їхнього впливу на здоров’я споживачів, та урахуванням, зокрема, будь-яких властивостей, що викликають залежність.

Виробники та імпортери повинні вказувати використані методи вимірювання викидів. Викиди смоли, нікотину та монооксиду вуглецю сигарет вимірюють на основі наступних стандартів:

ДСТУ ISO 4387:2010 для смоли;

ДСТУ ISO 10315:2010 для нікотину;

ДСТУ ISO 8454:2007 для монооксиду вуглецю;

точність вимірювань смоли, нікотину та монооксиду вуглецю визначають відповідно до ДСТУ ISO 8243:2009. Визначення викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю здійснюється акредитованими лабораторіями відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Для сигарет та тютюну для самокруток виробник або імпортер повинен подати технічний документ, що містить загальний опис використаних добавок та їхніх властивостей.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, оприлюднює інформацію, надану відповідно до цієї статті, на своєму офіційному веб-сайті. Для захисту комерційної таємниці при розміщенні інформації у відкритому доступі виробники та імпортери при поданні інформації повинні надати заяву про те, які відомості вони вважають комерційною таємницею. Порядок надання зазначеної інформації визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Виробники та імпортери повинні надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення:

1) доступні їм внутрішні та зовнішні дослідження щодо вивчення ринку та уподобань різних груп споживачів, у тому числі молоді та нинішніх курців, щодо інгредієнтів та викидів, а також короткі резюме будь-яких ринкових опитувань, які вони проводять при запровадженні новітніх виробів;

2) інформацію про свої обсяги продажів за марками і типами, виражені в штуках або кілограмах, щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним.

Виробники та імпортери трав’яних виробів для куріння повинні щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, перелік всіх інгредієнтів, що використовуються при виробництві таких виробів, та їх кількості за назвою торговельної марки та видом.

Зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, за виключенням конфіденційної інформації, доступ до якої обмежено виробником або імпортером відповідно до законодавства України.».

7) статтю 12 викласти в такій редакції:

«Стаття 12. Медичні попередження тютюнових виробів

На кожній упаковці тютюнових виробів мають бути зазначені загальне медичне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою фотографією, а також інформаційні повідомлення.

Загальне медичне попередження з наступним текстом «Куріння вбиває – кидай курити зараз» повинне бути розміщене в нижній частині однієї з бічних поверхонь упаковок. Інформаційне повідомлення наступного змісту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак» повинне бути розміщене в нижній частині іншої бічної поверхні. Загальне медичне попередження та інформаційне повідомлення повинні мати ширину не менше 20 мм.

Як загальне медичне попередження, так і інформаційне повідомлення мають покривати 50% поверхні, на якій вони надруковані.

Комбіновані медичні попередження повинні:

1) містити одне з 14 текстових попереджень і відповідну кольорову фотографію;

2) містити інформаційний текст щодо припинення вживання тютюну;

3) покривати 65% зовнішньої передньої та задньої поверхні упаковки;

4) містити однакове текстове попередження та відповідну кольорову фотографію з обох боків упаковки;

5) мати висоту не менше 44 мм та ширину не менше 52 мм.

Одне з комбінованих медичних попереджень повинне бути розташоване з верхнього краю упаковки, а на краю упаковки де наклеєна акцизна марка, комбіноване медичне попередження розташовується з нижнього краю упаковки. Такі попередження розташовуються у тому самому напрямку, що й будь-яка інша інформація, розташована на такій поверхні упаковки.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я:

затверджує тексти і фотографії комбінованих медичних попереджень, текст щодо припинення вживання тютюну, а також технічні вимоги до макету, дизайну та форми комбінованих медичних попереджень, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів;

затверджує три групи наборів комбінованих медичних попереджень, які складаються з 14 варіантів тексту і фотографії і змінюються щорічно.

Загальне та комбіноване медичні попередження повинні бути оточені чорною рамкою шириною 1 мм всередині поверхні, що відведена для цих попереджень.

Тексти загального та комбінованого медичних попереджень, а також інформаційних повідомлень мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

Медичні попередження і інформаційні повідомлення на пачці і на будь-якій зовнішній упаковці мають бути надруковані без можливості їх видалення, не стиратися і бути повністю видимими, у тому числі не приховані частково або повністю акцизними марками, цінниками, позначками, безпековими елементами, обгортками, чохлами, коробками або іншими предметами, коли тютюнові вироби вводяться в обіг.

Медичні попередження повинні залишатися непошкодженими при відкритті пачки, крім упаковок з відкидною торцевою кришкою, на яких попередження про шкідливий вплив на здоров’я можуть бути розділені під час відкриття пачки, але лише у такий спосіб, що забезпечує графічну цілісність та видимість тексту, фотографій та інформації щодо припинення вживання тютюну.».

8) доповнити статтею 12-1 такого змісту:

«Стаття 12-1. Упаковка тютюнових виробів

Зовнішня поверхня упаковки тютюнових виробів повинна бути зелено-коричневого кольору (448 С системи відповідності кольорів «Pantone») з матовим покриттям. Внутрішня поверхня упаковки тютюнових виробів повинна бути білого кольору або зелено-коричневого кольору (448 С системи відповідності кольорів «Pantone») з матовим покриттям. Ці вимоги не поширюються на:

медичні попередження;

дозволений текст на упаковці тютюнових виробів відповідно до цієї статті;

підкладку чи фольгу;

штрихований код та мітку калібрування;

прозору обгортку.

Забороняється розміщувати на упаковці тютюнових виробів будь-які знаки чи іншу інформацію, окрім:

назви торговельної марки та типу виробу;

назви, поштової та електронної адреси, номеру телефону виробника або імпортера тютюнових виробів;

на упаковці сигарет, цигарок чи інших поштучних тютюнових виробів, інформації про кількість одиниць виробу, що міститься в упаковці, використовуючи цифрові символи з словами «сигарет», «цигарок» або іншого опису, що складається з одного слова, відповідно до тютюнових виробів, які містяться в упаковці;

на упаковці інших тютюнових виробів інформації про вагу тютюну, використовуючи цифрові символи з літерою «г»;

іншої інформації, яка є обов’язковою відповідно до законодавства України.

Дозволений текст на упаковці тютюнових виробів не повинен перекривати медичні попередження тютюнових виробів.

Вимоги щодо дозволеного тексту на упаковці тютюнових виробів, вимоги щодо розташування дозволеного тексту на упаковці тютюнових виробів та додаткові вимоги щодо упаковки тютюнових виробів затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Упаковка тютюну для самокруток повинна мати форму прямокутного паралелепіпеду або циліндричну форму, чи форму мішечка та містити тютюн вагою не менше 30 грам. Упаковка тютюнових виробів, окрім підкладки та прозорої обгортки повинна бути тільки з жорсткого картону, мати форму прямокутного паралелепіпеда та містити 20 сигарет.

Розміри упаковки сигарет повинні відповідати наступним вимогам:

висота – не менше 85 мм і не більше 125 мм;

ширина – не менше 55 мм і не більше 82 мм;

глибина – не менше 20 мм і не більше 42 мм.

Забороняється упаковка сигарет з округленими або скошеними краями. Відкриття упаковки сигарет повинне бути лише через відкидну торцеву кришку закріплену на задній поверхні упаковки, що відкидається на зворотній бік упаковки.

Упаковка тютюнових виробів може бути обгорнута в прозору обгортку, містити підкладку чи фольгу, а також штрихований код та мітку калібрування.

Вимоги щодо прозорої обгортки, підкладки чи фольги, штрихованого коду та мітки калібрування, а також вимоги щодо їх розташування затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Зовнішній вигляд сигарет повинен відповідати наступним вимогам:

колір паперу, фільтра або іншого матеріалу, що утворює сигарету (крім тютюну, що міститься в ній), повинен бути білим з матовим покриттям;

папір або покриття навколо кінця сигарети, не призначеної для запалювання, може мати колір пробкового покриття.

На сигареті дозволяється вказувати назву торговельної марки та типу виробу.

Додаткові вимоги щодо інших елементів або особливостей упаковки тютюнових виробів, щодо розташування дозволеного тексту на сигареті, та інші вимоги щодо зовнішнього вигляду сигарет затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я

Норми цієї статті не забороняють реєстрацію торговельних марок, під якими випускаються тютюнові вироби та не можуть бути підставою для скасування реєстрації торговельних знаків.».

9) доповнити статтею 12-2 такого змісту:

«Стаття 12-2. Медичні попередження та упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів

Упаковки електронних сигарет і заправні контейнери мають містити вкладення з інформацією про:

1) інструкції щодо використання та зберігання виробу, в тому числі зазначення про те, що виріб не рекомендується використовувати особам, які не вживають тютюнові вироби;

2) протипоказання;

3) попередження для окремих груп ризику;

4) можливі несприятливі наслідки;

5) викликання залежності та токсичність;

6) контактні дані виробника або імпортера, також контактну юридичну або фізичну особу в Україні.

Упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів повинні:

1) включати список всіх інгредієнтів, що містяться в виробі, у порядку убування ваги, а також зазначення вмісту нікотину у виробі та його дозу при вживанні, номер партії та рекомендації тримати виріб у недоступному для дітей місці;

2) не включати такі елементи чи ознаки (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки):

які рекламують виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди;

що певний виріб є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості, або інші переваги для здоров’я чи способу життя;

які повідомляють про смак, запах, будь-які смако-ароматичні добавки або інші добавки чи їх відсутність;

які нагадують харчовий продукт або косметичний продукт;

які створюють враження, що певний виріб має покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги;

3) мати одне з таких медичних попереджень: «Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність. Не рекомендується для вживання некурцями» або «Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність». Таке медичне попередження повинне:

розміщуватись на кожній з двох більших сторін упаковки;

займати 65% площі відповідних сторін упаковки;

розміщуватись паралельно основному тексту на поверхні, відведеної для цих попереджень;

бути надрукованим напівжирним чорним шрифтом на білому фоні;

розміщуватись у рамці чорного кольору, шириною 1 мм, що наноситься всередині ділянки поверхні, відведеної для такого попередження.

Упаковки електронних сигарет і заправних контейнерів не повинні пропонувати економічних переваг шляхом включення друкованих ваучерів, пропозиції знижок, безкоштовного розповсюдження, «два за ціною одного» або інших подібних пропозицій.».

10) доповнити статтею 12-3 такого змісту:

«Стаття 12-3. Медичні попередження та упаковка трав’яних виробів для куріння

На кожній пачці та на будь-якій зовнішній упаковці трав’яних виробів для куріння має бути розміщено наступне медичне попередження: «Куріння цього виробу завдає шкоди вашому здоров’ю». Таке медичне попередження повинно бути надрукованим на передній і зворотній зовнішніх поверхнях упаковки; покривати 65% площі відповідної поверхні упаковки; бути надрукованим напівжирним чорним шрифтом на білому.

Кожна пачка та будь-яка зовнішня упаковка трав’яних виробів для куріння не повинна містити жодних елементів або ознак, які:

1) рекламують трав’яний виріб для куріння або сприяють його споживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди; маркування не повинно включати жодної інформації про вміст нікотину, смоли та монооксиду вуглецю у трав’яному виробі для куріння;

2) вказують на те, що певний трав’яний виріб для куріння є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я або способу життя;

3) нагадують харчовий продукт або косметичний продукт.

Кожна пачка та будь-яка зовнішня упаковка трав’яних виробів для куріння не повинні вказувати, що виріб містить добавки чи смако-ароматичні добавки.».

11) статтю 13 викласти в такій редакції:

«Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробів

Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну особам, які не досягли 21 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

7) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

10) у приміщеннях гуртожитків;

11) на дитячих майданчиках;

12) у під’їздах житлових будинків;

13) у підземних переходах;

14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, в тому числі таксі;

15) на вокзалах;

16) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів в аеропортах.

У місцях та закладах, де куріння вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів заборонено!».

У спеціально відведених для куріння місцях в аеропортах розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння, шкодить Вашому здоров’ю!».

Адміністрація аеропортів може відвести спеціальні місця для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів, сумарна площа яких не має перевищувати 5 відсотків загальної площі споруди аеропорту, обладнані витяжною вентиляцією, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п’ятою цієї статті. Такі спеціальні місця можуть бути відведені лише окремими відокремленими приміщеннями, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять, вживають, використовують тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.

Сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть постійно або тимчасово заборонити куріння тютюнових виробів у додатково визначених ними місцях.».

10) у частині першій статті 16:

а) абзац шостий викласти в такій редакції:

«розміщення інформації про виробника тютюнових виробів та/або тютюнові вироби у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу тютюнові вироби та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;»

б) доповнити після абзацу шостого новим абзацом такого змісту:

«забороняється розміщення тютюнових виробів, упаковок тютюнових виробів та макетів тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;»

У зв’язку з цим абзаци сьомий – одинадцятий частини першої вважати відповідно абзацами восьмий – дванадцятий.

в) абзац десятий викласти в такій редакції:

«надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу тютюнових виробів;»

11) доповнити статтею 16-1 такого змісту:

«Стаття 16-1. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в тому числі:

проведення заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень, обміну пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну на пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну чи будь-які інші товари, роботи, послуги;

використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну з метою отримання товарів, робіт, послуг;

пропонування або надання будь-якого прямого чи непрямого відшкодування на придбання або використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

пропонування або надання бонусів, премій, повернення готівкових коштів, права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов’язаних з пристроями для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, або якщо умовою надання, або участі в яких, є придбання або використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

продаж пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами;

розміщення інформації про виробника пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та/або пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;

забороняється розміщення пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, упаковок пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та макетів пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретного пристрою для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;

розміщення інформації з метою стимулювання продажу тютюну безпосередньо на пристроях для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та/або їх упаковці, у тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; адреса веб-сайтів; вкладень до упаковки пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну; текстової або графічної інформації на прозорій обгортці упаковки пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

розміщення інформації щодо пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама або упаковка яких містить напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з пристроями для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаком для товарів і послуг чи з виробником пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу та використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.

Забороняється спонсорство тютюну та пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в тому числі:

спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб або спонсорство з використанням знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

надання виробниками пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності;

проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну або пов’язаних з ними організацій.»

12) доповнити статтею 16-2 такого змісту:

«Стаття 16-2. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства електронних сигарет та заправних контейнерів

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються електронні сигарети та заправні контейнери, в тому числі:

проведення заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень, обміну електронних сигарет та заправних контейнерів на електронні сигарети та заправні контейнери чи будь-які інші товари, роботи, послуги;

використання електронних сигарет та заправних контейнерів з метою отримання товарів, робіт, послуг;

пропонування або надання будь-якого прямого чи непрямого відшкодування на придбання або використання електронних сигарет та заправних контейнерів;

пропонування або надання бонусів, премій, повернення готівкових коштів, права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов’язаних з електронними сигаретами та заправними контейнерами, або якщо умовою надання, або участі в яких, є придбання або використання електронних сигарет та заправних контейнерів;

продаж електронних сигарет та заправних контейнерів у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами;

розміщення інформації про виробника електронних сигарет та заправних контейнерів та/або електронні сигарети та заправні контейнери у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу електронні сигарети та заправні контейнери та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;

забороняється розміщення електронних сигарет та заправних контейнерів, упаковок електронних сигарет та заправних контейнерів та макетів електронних сигарет та заправних контейнерів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретної електронної сигарети чи заправного контейнеру окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;

розміщення інформації з метою стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів безпосередньо на електронних сигаретах та заправних контейнерах та/або їх упаковці, у тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; вкладень до упаковки електронних сигарет та заправних контейнерів;

розміщення інформації щодо електронних сигарет та заправних контейнерів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються

електронні сигарети та заправні контейнери, в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама або упаковка яких містить напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з електронними сигаретами та заправними контейнерами, знаком для товарів і послуг чи з виробником електронних сигарет та заправних контейнерів;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу, вживання та використання електронних сигарет та заправних контейнерів.

Забороняється спонсорство тютюну та електронних сигарет та заправних контейнерів, в тому числі:

спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб або спонсорство з використанням знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються електронні сигарети та заправні контейнери;

надання виробниками електронних сигарет та заправних контейнерів або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності;

проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників електронних сигарет та заправних контейнерів або пов’язаних з ними організацій.»

13) у статті 20:

а) абзаци другий – тринадцятий частини другої викласти в такій редакції:

«порушення вимог статті 10 цього Закону, від — десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 10-1 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 11-1 цього Закону, – від тридцяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 12 цього Закону, – від десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 12-1 цього Закону, – від десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 12-2 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 12-3 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;

реалізації (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну особам, які не досягли 21 року чи реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів у приміщеннях та на території закладів передбачених частиною 2 статті 13 цього Закону, – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

нерозміщення інформації, передбаченої частиною четвертою статті 13 цього Закону, порушення вимог частини 6 статті 13 цього Закону – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

порушення вимог статті 16, 16-1 чи 16-2 цього Закону – від тридцяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну чи електронних сигарет та заправних контейнерів.»

б) частину четверту викласти в такій редакції:

«У разі невиконання в добровільному порядку суб’єктами господарювання рішень (постанов) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, та його посадових осіб про накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, примусове виконання таких рішень (постанов) здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

  1. У Законі України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (Відомості Верховної Ради України, 1995 р., № 46, ст. 345 із наступними змінами):

1) у статті 1:

а) абзац одинадцятий викласти в такій редакції:

«тютюнові вироби – термін вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»;

б) абзац тридцять шостий викласти в такій редакції:

«медичне попередження – термін вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

2) у статті 11:

а) частину третю викласти в такій редакції:

«3. Маркування тютюнових виробів, які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

б) частину четверту викласти в такій редакції:

«4. Виробник, окрім виробників тютюнових виробів, може наносити на етикетки додаткову інформацію щодо характеристики продукту. Виробникам тютюнових виробів забороняється наносити на етикетку інформацію, яка заборонена Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Етикеточна продукція розробляється товаровиробником алкогольних та тютюнових виробів і повинна відповідати вимогам чинного законодавства про мови (крім додаткової інформації щодо характеристик продукту). Етикеточна продукція алкогольних напоїв не потребує додаткових узгоджень, є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність. Етикеточна продукція тютюнових виробів є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність, проте повинна відповідати вимогам Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Власні назви алкогольних напоїв визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною. Власні назви тютюнових виробів визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною, проте повинні відповідати вимогам Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

У разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

При цьому алкогольні напої та тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами щодо маркування, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Встановлені цією статтею вимоги до місткості тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв імпортного виробництва.»

3) у частині першій статті 15-3:

а) у всіх випадках замість слів «18 років» вказати слова «21 року»;

б) після слів «у споживчих упаковках, що містять менше» додати слова «або більше».

  1. У Кодексі України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради Української РСР 1984, додаток до № 51, ст.1122):

1) у частина 2 статті 156:

а) замість слів «18 років» вказати слова «21 року»;

б) після слова «менше» додати слова «або більше».

2) Статтю 1751 викласти в такій редакції:

«Стаття 1751. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.».

3) статтю 221 після слів і цифр «третьою і четвертою статті 156» доповнити словом і цифрами «статтею 156-3»;

4) у частині першій статті 255:

а) в абзаці другому пункту 1 після цифр «156-2» доповнити цифрами «156-3».

б) в абзаці другому пункту 2 після цифр «156-2» доповнити цифрами «156-3».

  1. У Законі України «Про рекламу» (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., № 8, ст. 62 із наступними змінами):

1) у статті 22 абзац дев’ятий частини першої викласти в такій редакції:

«у мережі Інтернет».

ІІ. Прикінцеві положення

  1. Цей Закон набирає чинності через дванадцять місяців з дня його опублікування.
  2. Кабінету Міністрів України привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»

Чинна редакція Редакція з урахуванням запропонованих змін
Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання

тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

Стаття 1. Визначення термінів

Для цілей цього Закону наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

громадське місце – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони;

залежність від тютюну (нікотинова залежність) – психофізичний стан, зумовлений залежністю особи від нікотину та інших інгредієнтів тютюнового виробу, що потрапляють в її організм внаслідок вживання нею тютюнових виробів;

замінники тютюну – засоби, які за своєю дією на здоров’я людини відповідають тютюну, але не містять тютюну;

Стаття 1. Визначення термінів

Для цілей цього Закону наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

громадське місце – частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони;

залежність від тютюну (нікотинова залежність) – психофізичний стан, зумовлений залежністю особи від нікотину та інших інгредієнтів тютюнового виробу, що потрапляють в її організм внаслідок вживання нею тютюнових виробів;

замінники тютюну – засоби, які за своєю дією на здоров’я людини відповідають тютюну, але не містять тютюну;

інгредієнти тютюнових виробів – будь-які речовини, за винятком тютюну, що використовуються для виробництва тютюнових виробів; інгредієнти тютюнових виробів – будь-які речовини, за винятком тютюну, що містяться в готовому тютюновому виробі або суміжному продукті, включаючи папір, фільтр, чорнила, капсули та клеї;
куріння тютюнових виробів – дії, що призводять до згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюється тютюновий дим, який виділяється в повітря та вдихається особою, яка їх курить;

медичне попередження споживачів тютюнових виробів – інформація, що міститься на упаковках тютюнових виробів, про шкідливий вплив вживання цих виробів на здоров’я людини. Медичні попередження споживачів тютюнових виробів складаються із основного та додаткового попереджень;

куріння тютюнових виробів – дії, що призводять до нагрівання, тління, згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюються викиди, включаючи дим або аерозоль;

медичне попередження – інформація про шкідливий вплив виробу на здоров’я людини або інші небажані наслідки його вживання, в тому числі текстові попередження, комбіновані попередження, загальні попередження та інформаційні повідомлення;

нікотин – нікотинові алкалоїди;

предмети, пов’язані з вживанням тютюнових виробів, – портсигари, мундштуки, люльки, сигаретний папір, фільтри, обрізувач сигар, що необхідні для вживання тютюнових виробів, крім запальничок та сірників;

робоче місце – простір, відведений у будівлі чи споруді для перебування працівника в процесі трудової діяльності;

смола – сирий, безводний, безнікотиновий конденсат диму;

нікотин – нікотинові алкалоїди;

предмети, пов’язані з вживанням тютюнових виробів, – портсигари, мундштуки, люльки, сигаретний папір, фільтри, обрізувач сигар, що необхідні для вживання тютюнових виробів, крім запальничок та сірників;

робоче місце – простір, відведений у будівлі чи споруді для перебування працівника в процесі трудової діяльності;

смола – сирий, безводний, безнікотиновий конденсат диму;

тютюн – засіб, що містить нікотин і виготовлений з рослини родини пасльонових; тютюн – листя та інші натуральні оброблені або необроблені частини рослин тютюну, в тому числі розширений і відновлений тютюн;
тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування;

тютюновий дим – продукти згорання тютюнових виробів, що виділяються в повітря внаслідок їх куріння;

тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка, вироби, які містять тютюн, та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання жування, вдихання чи вживання;
Відсутній тютюновий дим – викиди від згорання тютюнових виробів;тютюновий аерозоль – викиди від нагрівання або тління тютюнових виробів;викиди – речовини, які виділяються при вживанні за призначенням тютюнового виробу або супутнього продукту;добавка – будь-яка речовина, інша ніж тютюн, якудодають до тютюнового виробу або упаковки з метою надання їм необхідних властивостей;смако-ароматична добавка добавка, яка надає запах та/або смак;характерний запах та/або смак явно помітний запах або смак, відмінний від тютюну, отриманий врезультаті дії добавки або комбінації добавок, в тому числі, запах або смак фруктів, прянощів, трав, спирту, цукерок, ментолу або ванілі, що помітний до або під час вживання тютюнового виробу;тютюн для перорального вживання – всі тютюнові вироби для перорального вживання, за винятком тих, які призначені для вдихання або жування, вироблені повністю або частково з тютюну в формі порошку або частинок чи в будь-якій комбінації цих форм, зокрема, представлені в порціях саше або пористих пакетиках;трав’яний виріб для куріння – виріб на основі рослин, трав або фруктів, що не містить тютюну та який можна споживати через процес згоряння;
упаковка – пачка, коробка чи будь-яке інше упакування тютюнових виробів для їх реалізації (крім транспортної тари), за винятком прозорих обгорток, що застосовуються в роздрібній торгівлі; упаковка – пачка, коробка чи будь-яке інше упакування тютюнових виробів для їх реалізації (крім транспортної тари);
реклама й стимулювання продажу тютюну – будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

спонсорство тютюну – будь-який вид внеску в будь-яку подію, захід або окрему особу, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

реклама й стимулювання продажу тютюну – будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

спонсорство тютюну – будь-який вид внеску в будь-яку подію, захід або окрему особу, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

Відсутній реклама й стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів – будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

спонсорство пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів – будь-який вид внеску в будь-яку подію, захід або окрему особу, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, електронних сигарет та заправних контейнерів або вживання тютюну, прямо чи опосередковано;

  пристрій для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну – пристрій для генерування (виділення, виготовлення) аерозолю для його вживання. Пристрій, незалежно від того продається він окремо чи ні, включає будь-які інші пристрої чи предмети, виготовлені для використання з даним пристроєм;

електронна сигарета – виріб, який можна використати для вживання пари, яка містить нікотин (або пари без нікотину), через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара. Електронні сигарети можуть бути одноразовими або перезаправними за допомогою заправного контейнера та резервуару, або такими, що перезаряджаються одноразовими картриджами;

заправний контейнер – ємність, яка містить нікотиновмісну рідину (або рідину без нікотину), що можна використовувати для заправлення електронної сигарети;

приміщення будь – який простір, який має дах та обмежений двома або більше стінами або перегородками, незалежно від матеріалу, який використовується для даху, стін або перегородок та незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою.

Стаття 7. Повноваження центральних органів виконавчої влади щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Стаття 7. Повноваження центральних органів виконавчої влади щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Відсутній Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, здійснює державний контроль за додержанням законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.
Стаття 10. Вимоги щодо здійснення діяльності, пов’язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом тютюнових виробів

Діяльність, пов’язана з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом тютюнових виробів, здійснюється відповідно до закону, з урахуванням встановлених цією статтею заборон.

Забороняється виробництво (крім виробництва для експорту) та імпорт для реалізації на території України тютюнових виробів:

сигарет, в яких показники вмісту нікотину та смоли в диму однієї сигарети перевищують – нікотину 1,2 міліграма, смоли – 12 міліграмів;

 на упаковці яких відсутні медичні попередження споживачів тютюнових виробів і інформаційний напис про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет);

із використанням на їх упаковці термінів, написів, торговельних марок, зображень, символічних або будь-яких інших знаків, що можуть вводити в оману або створювати неправильне враження щодо характеристик тютюнових виробів, їх впливу на здоров’я, або прямо чи опосередковано створювати помилкове враження про те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші тютюнові вироби, у тому числі включати такі терміни, як «із низьким вмістом смол», «легкі», «супер легкі», «ультра легкі» та їх аналоги іншими мовами.

Стаття 10. Вимоги щодо здійснення діяльності, пов’язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом тютюнових виробів

Діяльність, пов’язана з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом тютюнових виробів, здійснюється відповідно до закону, з урахуванням встановлених цією статтею заборон.

Забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), оптова та роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України:

1) сигарет, в яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг;

2) сигарет, зовнішній вигляд яких не відповідає вимогам визначеним в статті 12-1 цього Закону;

3) тютюнових виробів, упаковка яких не відповідає вимогам визначеним в статті 12-1 цього Закону;

 4) тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження;

  5) тютюнових виробів із використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах будь-яких елементів або ознак (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки), які:

рекламують тютюновий виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди;

включають кількісну інформацію про вміст нікотину, смоли, монооксиду вуглецю у тютюновому виробі;

вказують на те, що певний тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я або способу життя;

повідомляють про смак, запах, будь-які смако-ароматичні добавки або інші добавки або їх відсутність;

нагадують харчовий продукт або косметичний продукт;

вводять в оману, що певний тютюновий виріб має покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги;

  6) тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком;

7) тютюнових виробів, що містять такі добавки:

вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;      

кофеїн або таурин чи інші добавки, що асоціюються з енергійністю і/та життєвою силою;

добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;     

добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину;

добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі;

8) тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак відповідних тютюнових виробів або інтенсивність диму;

9) тютюнових виробів фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин;

10) тютюну для перорального застосування.

Виробнику тютюнових виробів забороняється вміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладки, що містять терміни, написи, торговельні марки, зображення, символічні або будь-які інші знаки, що можуть вводити в оману або створювати неправильне враження щодо характеристик тютюнових виробів, їх впливу на здоров’я, або прямо чи опосередковано створювати помилкове враження про те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші тютюнові вироби, у тому числі включати такі терміни, як «із низьким вмістом смол», «легкі», «супер легкі», «ультра легкі» та їх аналоги іншими мовами. Виробнику та імпортеру тютюнових виробів забороняється вміщувати в упаковку тютюнових виробів вкладки, які заохочують придбання тютюнових виробів або їх вживання, прямо чи побічно.
Забороняється включення тютюнових виробів і предметів, пов’язаних з їх вживанням, до гуманітарної допомоги, а також поширення тютюнових виробів серед населення безоплатно.

Забороняється підтримка виробництва (імпорту) тютюну та тютюнових виробів для реалізації на митній території України у формі державного фінансування, надання за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів відповідним суб’єктам господарювання фінансової допомоги, фінансових гарантій, дотацій, субсидій, пільгових кредитів (позик).

Забороняється включення тютюнових виробів і предметів, пов’язаних з їх вживанням, до гуманітарної допомоги, а також поширення тютюнових виробів серед населення безоплатно.

Забороняється підтримка виробництва (імпорту) тютюну та тютюнових виробів для реалізації на митній території України у формі державного фінансування, надання за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів відповідним суб’єктам господарювання фінансової допомоги, фінансових гарантій, дотацій, субсидій, пільгових кредитів (позик).

Відсутня Стаття 10-1. Вимоги щодо здійснення діяльності, пов’язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом електронних сигарет та заправних контейнерів

Виробники та імпортери електронних сигарет і заправних контейнерів повинні подавати центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про будь-які вироби, які вони планують ввести в обіг на території України. Повідомлення має бути подано в електронній формі за шість місяців до запланованого введення в обіг.

  Повідомлення, залежно від того, чи є виріб електронною сигаретою або заправним контейнером, повинне містити таку інформацію:

1) найменування та контактні дані виробника, відповідальної юридичної або фізичної особи в Україні, а також, у відповідних випадках, імпортера в Україну;

2) список усіх інгредієнтів, що містяться у виробі, та викидів, які виникають внаслідок використання виробу, за назвою торговельної марки та видом, в тому числі їх кількості;

3) токсикологічні дані про інгредієнти виробу та викиди, в тому числі при нагріванні з урахуванням їх впливу на здоров’я споживачів при вдиханні та будь-який ефект викликання залежності;

4) інформацію про дози нікотину та їх засвоєння при вживанні в нормальних або обґрунтовано передбачуваних умовах;

5) опис компонентів виробу, в тому числі, у відповідних випадках, механізму відкривання та заправлення електронної сигарети або заправних контейнерів;

6) опис виробничого процесу, в тому числі, чи використовується серійне виробництво, та заяву про те, що виробничий процес відповідає вимогам цієї статті;

7) заяву про те, що виробник та імпортер несуть повну відповідальність за якість та безпеку виробу при його введенні в обіг та використанні в нормальних або обґрунтовано передбачуваних умовах.

  Електронні сигарети або заправні контейнери можуть бути введені в обіг на території України лише за виконання наступних вимог:

1) нікотиновмісна рідина вводиться в обіг тільки у спеціальних заправних контейнерах, об’єм яких не перевищує 10 мл, в одноразових електронних сигаретах або одноразових картриджах, які мають обсяг не більше 2 мл;

2) вміст нікотину у нікотиновмісній рідині не перевищує 20 мг/мл;

3) нікотиновмісна рідина не містить такі добавки:

вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що виріб має переваги для здоров’я або призводить до зменшення ризиків для здоров’я;

кофеїн або таурин чи інші добавки та стимуляторні сполуки, що асоціюються з енергійністю та життєвою силою;

добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими;

4) у виробництві нікотиновмісної рідини використовуються лише інгредієнти високої чистоти;

5) за винятком нікотину в нікотиновмісній рідині використовують лише такі інгредієнти, які не становлять ризик для здоров’я людини в нагрітій або ненагрітій формі;

6) електронні сигарети забезпечують рівномірне вживання доз нікотину за звичайних умовах використання;

7) електронні сигарети та заправні контейнери захищені від доступу дітей, несанкціонованого доступу, пошкоджень і протікань та мають механізм, який забезпечує заправлення без протікання;

8) електронні сигарети, заправні контейнери, нікотиновмісна рідина або рідина без нікотину не мають характерного запаху та/або смаку.

Стаття 11. Вимоги щодо вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння, та інформації про шкідливі речовини та інгредієнти тютюнових виробів

Визначення вмісту нікотину, смоли, інших шкідливих для здоров’я людини речовин, у тому числі інгредієнтів тютюнових виробів, у тютюнових виробах та тютюновому димі здійснюється організаціями (лабораторіями), яким в установленому законом порядку надано право випробування продукції на відповідність її вимогам безпеки для здоров’я та життя людини. Зазначені організації (лабораторії) включаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері технічного регулювання та захисту прав споживачів, до відповідного переліку, який підлягає оприлюдненню.

Стаття 11. Вимоги щодо вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння, та інформації про шкідливі речовини та інгредієнти тютюнових виробів

Визначення вмісту нікотину, монооксиду вуглецю, смоли, інших шкідливих для здоров’я людини речовин, у тому числі інгредієнтів тютюнових виробів, у тютюнових виробах та тютюновому димі здійснюється організаціями (лабораторіями), яким в установленому законом порядку надано право випробування продукції на відповідність її вимогам безпеки для здоров’я та життя людини. Зазначені організації (лабораторії) включаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері технічного регулювання та захисту прав споживачів, до відповідного переліку, який підлягає оприлюдненню.

Контроль за додержанням визначених законом показників вмісту нікотину, смоли, а також показників вмісту інших шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів тютюнових виробів у тютюнових виробах, що виробляються, реалізуються на території України, здійснює в межах своїх повноважень центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, щорічно публікує переліки шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів тютюнових виробів, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння, а також інформує населення через засоби масової інформації про шкідливі речовини та інгредієнти тютюнових виробів, що містяться в складі тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом при їх курінні, про шкоду для здоров’я людини вживання тютюнових виробів.

Контроль за додержанням визначених законом показників вмісту нікотину, монооксиду вуглецю та смоли, а також показників вмісту інших шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів тютюнових виробів у тютюнових виробах, що виробляються, реалізуються на території України, здійснює в межах своїх повноважень центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, щорічно публікує переліки шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів тютюнових виробів, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння, а також інформує населення через засоби масової інформації про шкідливі речовини та інгредієнти тютюнових виробів, що містяться в складі тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом при їх курінні, про шкоду для здоров’я людини вживання тютюнових виробів.

Виробник або імпортер тютюнових виробів на вимогу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, зобов’язаний у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, надати інформацію про вміст шкідливих для здоров’я людини речовин: нікотину, смоли, інших шкідливих для здоров’я речовин та інгредієнтів, що містяться в тютюнових виробах і виділяються з тютюновим димом під час їх куріння. Виключити
Відсутня Стаття 11-1. Звітність про інгредієнти та викиди

Кожний виробник або імпортер тютюнових виробів зобов’язаний щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати в електронному вигляді центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, наступну інформацію щодо тютюнових виробів, які призначені для реалізації на митній території України, по кожній торговій марці і типу:

1) перелік усіх інгредієнтів та їх кількості, використовуваних у виробництві тютюнових виробів, в порядку зменшення маси кожного інгредієнта, що входить до складу тютюнових виробів;

2) рівні викидів смоли, нікотину, монооксиду вуглецю в димі сигарет;

3) інформацію про інші викиди та їх граничні рівні.

  До списку інгредієнтів необхідно додавати:

1) заяву із зазначенням причин включення таких інгредієнтів у зазначені тютюнові вироби;

2) інформацію про відповідні токсикологічні дані щодо інгредієнтів у спаленій або неспаленій формі, із зазначенням, зокрема, їхнього впливу на здоров’я споживачів, та урахуванням, зокрема, будь-яких властивостей, що викликають залежність.

Виробники та імпортери повинні вказувати використані методи вимірювання викидів. Викиди смоли, нікотину та монооксиду вуглецю сигарет вимірюють на основі наступних стандартів:

ДСТУ ISO 4387:2010 для смоли;

ДСТУ ISO 10315:2010 для нікотину;

ДСТУ ISO 8454:2007 для монооксиду вуглецю;

точність вимірювань смоли, нікотину та монооксиду вуглецю визначають відповідно до ДСТУ ISO 8243:2009. Визначення викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю здійснюється акредитованими лабораторіями відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

  Для сигарет та тютюну для самокруток виробник або імпортер повинен подати технічний документ, що містить загальний опис використаних добавок та їхніх властивостей.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, оприлюднює інформацію, надану відповідно до цієї статті, на своєму офіційному веб-сайті. Для захисту комерційної таємниці при розміщенні інформації у відкритому доступі виробники та імпортери при поданні інформації повинні надати заяву про те, які відомості вони вважають комерційною таємницею. Порядок надання зазначеної інформації визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

  Виробники та імпортери повинні надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення:

1) доступні їм внутрішні та зовнішні дослідження щодо вивчення ринку та уподобань різних груп споживачів, у тому числі молоді та нинішніх курців, щодо інгредієнтів та викидів, а також короткі резюме будь-яких ринкових опитувань, які вони проводять при запровадженні новітніх виробів;

2) інформацію про свої обсяги продажів за марками і типами, виражені в штуках або кілограмах, щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним.

Виробники та імпортери трав’яних виробів для куріння повинні щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, перелік всіх інгредієнтів, що використовуються при виробництві таких виробів, та їх кількості за назвою торговельної марки та видом.

Зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, за виключенням конфіденційної інформації, доступ до якої обмежено виробником або імпортером відповідно до законодавства України.

Стаття 12. Медичні попередження споживачів тютюнових виробів і інформаційний напис про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет)

На кожній упаковці тютюнових виробів мають бути зазначені основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів та додаткове медичне попередження, що супроводжується відповідним кольоровим малюнком (малюнками) та/або піктограмою (піктограмами), а також має бути інформаційний напис про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет).

Основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів «Куріння вбиває» зазначається на одній більшій зовнішній стороні упаковки.

На другій більшій зовнішній стороні упаковки тютюнових виробів зазначається додаткове медичне попередження у вигляді одного з десяти текстових написів такого змісту: «Куріння викликає рак легенів», «Куріння викликає залежність від тютюну (нікотинову залежність) – не починайте курити!», «Курці помирають рано», «Куріння викликає старіння шкіри», «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей», «Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і захворювань легенів», «Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади та інсульт», «Куріння може викликати повільну та болісну смерть», «Куріння під час вагітності завдає шкоди вашій дитині», «Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції» і кольорового малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм). Кожен варіант текстових написів додаткових медичних попереджень наноситься виробником тютюнових виробів на упаковки тютюнових виробів почергово.

Стаття 12. Медичні попередження тютюнових виробів

На кожній упаковці тютюнових виробів мають бути зазначені загальне медичне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою фотографією, а також інформаційні повідомлення.

Загальне медичне попередження з наступним текстом «Куріння вбиває – кидай курити зараз» повинне бути розміщене в нижній частині однієї з бічних поверхонь упаковок. Інформаційне повідомлення наступного змісту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак» повинне бути розміщене в нижній частині іншої бічної поверхні. Загальне медичне попередження та інформаційне повідомлення повинні мати ширину не менше 20 мм.

Як загальне медичне попередження, так і інформаційне повідомлення мають покривати 50% поверхні, на якій вони надруковані.

Комбіновані медичні попередження повинні:

1) містити одне з 14 текстових попереджень і відповідну кольорову фотографію;

2) містити інформаційний текст щодо припинення вживання тютюну;

3) покривати 65% зовнішньої передньої та задньої поверхні упаковки;

4) містити однакове текстове попередження та відповідну кольорову фотографію з обох боків упаковки;

5) мати висоту не менше 44 мм та ширину не менше 52 мм.

  Одне з комбінованих медичних попереджень повинне бути розташоване з верхнього краю упаковки, а на краю упаковки де наклеєна акцизна марка, комбіноване медичне попередження розташовується з нижнього краю упаковки. Такі попередження розташовуються у тому самому напрямку, що й будь-яка інша інформація, розташована на такій поверхні упаковки.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я:

затверджує тексти і фотографії комбінованих медичних попереджень, текст щодо припинення вживання тютюну, а також технічні вимоги до макету, дизайну та форми комбінованих медичних попереджень, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів;

затверджує три групи наборів комбінованих медичних попереджень, які складаються з 14 варіантів тексту і фотографії і змінюються щорічно.

Зазначені малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я і підлягають перегляду (перезатвердженню) Кабінетом Міністрів України у такому самому порядку один раз на п’ять років.

Малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) наносяться виробником тютюнових виробів на упаковки тютюнових виробів не пізніше, ніж через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про їх затвердження (перезатвердження).

Основне та додаткове медичні попередження споживачів тютюнових виробів мають бути розміщені у визначеному виробником або імпортером тютюнових виробів на упаковці місці в рамці чорного кольору шириною не менше ніж три міліметри. Площа, обмежена рамкою, включаючи площу самої рамки, має становити не менше 50 відсотків площі зовнішньої поверхні більшої зовнішньої сторони упаковки тютюнових виробів.

Тексти основного та додаткового медичних попереджень споживачів тютюнових виробів, що зазначаються на кожній упаковці тютюнових виробів, мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні рядковими літерами, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу у спосіб, зазначений на його упаковці, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

Інформаційний напис про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет) зазначається на зовнішній поверхні однієї меншої сторони упаковки тютюнових виробів і повинен займати не менше 15 відсотків площі цієї сторони.

Загальне та комбіноване медичні попередження повинні бути оточені чорною рамкою шириною 1 мм всередині поверхні, що відведена для цих попереджень.

 Тексти загального та комбінованого медичних попереджень, а також інформаційних повідомлень мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору.

Медичні попередження і інформаційні повідомлення на пачці і на будь-якій зовнішній упаковці мають бути надруковані без можливості їх видалення, не стиратися і бути повністю видимими, у тому числі не приховані частково або повністю акцизними марками, цінниками, позначками, безпековими елементами, обгортками, чохлами, коробками або іншими предметами, коли тютюнові вироби вводяться в обіг.

Медичні попередження повинні залишатися непошкодженими при відкритті пачки, крім упаковок з відкидною торцевою кришкою, на яких попередження про шкідливий вплив на здоров’я можуть бути розділені під час відкриття пачки, але лише у такий спосіб, що забезпечує графічну цілісність та видимість тексту, фотографій та інформації щодо припинення вживання тютюну.

Відсутня Стаття 12-1. Упаковка тютюнових виробів

Зовнішня поверхня упаковки тютюнових виробів повинна бути зелено-коричневого кольору (448 С системи відповідності кольорів «Pantone») з матовим покриттям. Внутрішня поверхня упаковки тютюнових виробів повинна бути білого кольору або зелено-коричневого кольору (448 С системи відповідності кольорів «Pantone») з матовим покриттям. Ці вимоги не поширюються на:

медичні попередження;

дозволений текст на упаковці тютюнових виробів відповідно до цієї статті;

підкладку чи фольгу;

штрихований код та мітку калібрування;

прозору обгортку.

Забороняється розміщувати на упаковці тютюнових виробів будь-які знаки чи іншу інформацію, окрім:

назви торговельної марки та типу виробу;

назви, поштової та електронної адреси, номеру телефону виробника або імпортера тютюнових виробів;

на упаковці сигарет, цигарок чи інших поштучних тютюнових виробів, інформації про кількість одиниць виробу, що міститься в упаковці, використовуючи цифрові символи з словами «сигарет», «цигарок» або іншого опису, що складається з одного слова, відповідно до тютюнових виробів, які містяться в упаковці;

на упаковці інших тютюнових виробів інформації про вагу тютюну, використовуючи цифрові символи з літерою «г»;

іншої інформації, яка є обов’язковою відповідно до законодавства України.

Дозволений текст на упаковці тютюнових виробів не повинен перекривати медичні попередження тютюнових виробів.

  Вимоги щодо дозволеного тексту на упаковці тютюнових виробів, вимоги щодо розташування дозволеного тексту на упаковці тютюнових виробів та додаткові вимоги щодо упаковки тютюнових виробів затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Упаковка тютюну для самокруток повинна мати форму прямокутного паралелепіпеду або циліндричну форму, чи форму мішечка та містити тютюн вагою не менше 30 грам. Упаковка тютюнових виробів, окрім підкладки та прозорої обгортки повинна бути тільки з жорсткого картону, мати форму прямокутного паралелепіпеда та містити 20 сигарет.

Розміри упаковки сигарет повинні відповідати наступним вимогам:

висота – не менше 85 мм і не більше 125 мм;

ширина – не менше 55 мм і не більше 82 мм;

глибина – не менше 20 мм і не більше 42 мм.

Забороняється упаковка сигарет з округленими або скошеними краями. Відкриття упаковки сигарет повинне бути лише через відкидну торцеву кришку закріплену на задній поверхні упаковки, що відкидається на зворотній бік упаковки.

  Упаковка тютюнових виробів може бути обгорнута в прозору обгортку, містити підкладку чи фольгу, а також штрихований код та мітку калібрування.

Вимоги щодо прозорої обгортки, підкладки чи фольги, штрихованого коду та мітки калібрування, а також вимоги щодо їх розташування затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Зовнішній вигляд сигарет повинен відповідати наступним вимогам:

колір паперу, фільтра або іншого матеріалу, що утворює сигарету (крім тютюну, що міститься в ній), повинен бути білим з матовим покриттям;

папір або покриття навколо кінця сигарети, не призначеної для запалювання, може мати колір пробкового покриття.

На сигареті дозволяється вказувати назву торговельної марки та типу виробу.

Додаткові вимоги щодо інших елементів або особливостей упаковки тютюнових виробів, щодо розташування дозволеного тексту на сигареті, та інші вимоги щодо зовнішнього вигляду сигарет затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я

Норми цієї статті не забороняють реєстрацію торговельних марок, під якими випускаються тютюнові вироби та не можуть бути підставою для скасування реєстрації торговельних знаків.

Відсутня Стаття 12-2. Медичні попередження та упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів

Упаковки електронних сигарет і заправні контейнери мають містити вкладення з інформацією про:

1) інструкції щодо використання та зберігання виробу, в тому числі зазначення про те, що виріб не рекомендується використовувати особам, які не вживають тютюнові вироби;

2) протипоказання;

3) попередження для окремих груп ризику;

4) можливі несприятливі наслідки;

5) викликання залежності та токсичність;

6) контактні дані виробника або імпортера, також контактну юридичну або фізичну особу в Україні.

Упаковка електронних сигарет і заправних контейнерів повинні:

1) включати список всіх інгредієнтів, що містяться в виробі, у порядку убування ваги, а також зазначення вмісту нікотину у виробі та його дозу при вживанні, номер партії та рекомендації тримати виріб у недоступному для дітей місці;

  2) не включати такі елементи чи ознаки (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки):

які рекламують виріб або сприяють його вживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди;

що певний виріб є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості, або інші переваги для здоров’я чи способу життя;

які повідомляють про смак, запах, будь-які смако-ароматичні добавки або інші добавки чи їх відсутність;

які нагадують харчовий продукт або косметичний продукт;

які створюють враження, що певний виріб має покращену здатність біологічного розкладання або інші екологічні переваги;

  3) мати одне з таких медичних попереджень:

«Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність. Не рекомендується для вживання некурцями.» або «Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність.». Таке медичне попередження повинне:

розміщуватись на кожній з двох більших сторін упаковки;

займати 65% площі відповідних сторін упаковки;

розміщуватись паралельно основному тексту на поверхні, відведеної для цих попереджень;

бути надрукованим напівжирним чорним шрифтом на білому фоні;

розміщуватись у рамці чорного кольору, шириною 1 мм, що наноситься всередині ділянки поверхні, відведеної для такого попередження.

Упаковки електронних сигарет і заправних контейнерів не повинні пропонувати економічних переваг шляхом включення друкованих ваучерів, пропозиції знижок, безкоштовного розповсюдження, «два за ціною одного» або інших подібних пропозицій.

Відсутня Стаття 12-3. Медичні попередження та упаковка трав’яних виробів для куріння

На кожній пачці та на будь-якій зовнішній упаковці трав’яних виробів для куріння має бути розміщено наступне медичне попередження: «Куріння цього виробу завдає шкоди вашому здоров’ю». Таке медичне попередження повинно бути надрукованим на передній і зворотній зовнішніх поверхнях упаковки; покривати 65% площі відповідної поверхні упаковки; бути надрукованим напівжирним чорним шрифтом на білому.

Кожна пачка та будь-яка зовнішня упаковка трав’яних виробів для куріння не повинна містити жодних елементів або ознак, які:

1) рекламують трав’яний виріб для куріння або сприяють його споживанню, створюючи помилкове враження про його характеристики, наслідки для здоров’я, ризики або викиди; маркування не повинно включати жодної інформації про вміст нікотину, смоли та монооксиду вуглецю у трав’яному виробі для куріння;

2) вказують на те, що певний трав’яний виріб для куріння є менш шкідливим, ніж інші, або має на меті зменшити вплив деяких шкідливих компонентів диму, або надає переваги, пов’язані з життєвою силою, енергійністю, оздоровленням, омолодженням, має природні чи органічні властивості або інші переваги для здоров’я або способу життя;

3) нагадують харчовий продукт або косметичний продукт.

Кожна пачка та будь-яка зовнішня упаковка трав’яних виробів для куріння не повинні вказувати, що виріб містить добавки чи смако-ароматичні добавки.

Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробівРеалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше ніж 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються. Законом можуть встановлюватися й інші обмеження щодо реалізації (продажу) тютюнових виробів. Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробівРеалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну особам, які не досягли 21 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.
Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів: 1) у ліфтах і таксофонах;2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;4) на дитячих майданчиках;5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;6) у під’їздах житлових будинків;7) у підземних переходах;8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутнихтранспортних засобів. Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів: 1) у ліфтах і таксофонах;2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;7) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;10) у приміщеннях гуртожитків;11) на дитячих майданчиках;12) у під’їздах житлових будинків;13) у підземних переходах;14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, в тому числі таксі;15) на вокзалах;16) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутнихтранспортних засобів.
Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;3) у приміщеннях гуртожитків;4) в аеропортах та на вокзалах. Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів в аеропортах.
У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути
розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».
У місцях та закладах, де куріння вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів заборонено!».
У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!». У спеціально відведених для куріння місцях в аеропортах розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: «Місце для куріння. Куріння, шкодить Вашому здоров’ю!».
Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п’ятою цієї статті. Адміністрація аеропортів може відвести спеціальні місця для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів, сумарна площа яких не має перевищувати 5 відсотків загальної площі споруди аеропорту, обладнані витяжною вентиляцією, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п’ятою цієї статті. Такі спеціальні місця можуть бути відведені лише окремими відокремленими приміщеннями, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять, вживають, використовують тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.
На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити куріння тютюнових виробів. Сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть постійно або тимчасово заборонити куріння тютюнових виробів у додатково визначених ними місцях.
Стаття 16. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів.

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в тому

числі:

розміщення інформації про виробника тютюнових виробів та/або тютюнові вироби у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація про наявні в продажу тютюнові вироби та ціни на них;

Стаття 16. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в тому числі:

розміщення інформації про виробника тютюнових виробів та/або тютюнові вироби у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу тютюнові вироби та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;

Відсутня забороняється розміщення тютюнових виробів, упаковок тютюнових виробів та макетів тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;
розміщення інформації з метою стимулювання продажу тютюну безпосередньо на тютюнових виробах та/або їх упаковці, в тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; адрес веб-сайтів, електронної пошти; вкладень до упаковки тютюнових виробів; текстової або графічної інформації на прозорій обгортці упаковки тютюнових виробів; розміщення інформації з метою стимулювання продажу тютюну безпосередньо на тютюнових виробах та/або їх упаковці, в тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; адрес веб-сайтів; вкладень до упаковки тютюнових виробів; текстової або графічної інформації на прозорій обгортці упаковки тютюнових виробів;
розміщення інформації щодо тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення інформації в мережі Інтернет з метою стимулювання продажу тютюнових виробів;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама чи упаковка яких містять напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з тютюновим виробом, знаком для тютюнових товарів і послуг чи з виробником тютюнових виробів;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу тютюнових виробів та вживання тютюну.

розміщення інформації щодо тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу тютюнових виробів;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама чи упаковка яких містять напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з тютюновим виробом, знаком для тютюнових товарів і послуг чи з виробником тютюнових виробів;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу тютюнових виробів та вживання тютюну.

Відсутня Стаття 16-1. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в тому числі:

проведення заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень, обміну пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну на пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну чи будь-які інші товари, роботи, послуги;

використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну з метою отримання товарів, робіт, послуг;

  пропонування або надання будь-якого прямого чи непрямого відшкодування на придбання або використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

пропонування або надання бонусів, премій, повернення готівкових коштів, права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов’язаних з пристроями для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, або якщо умовою надання, або участі в яких, є придбання або використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

продаж пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами;

розміщення інформації про виробника пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та/або пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;

  забороняється розміщення пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, упаковок пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та макетів пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретного пристрою для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;

розміщення інформації з метою стимулювання продажу тютюну безпосередньо на пристроях для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну та/або їх упаковці, у тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; адреса веб-сайтів; вкладень до упаковки пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну; текстової або графічної інформації на прозорій обгортці упаковки пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

  розміщення інформації щодо пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама або упаковка яких містить напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з пристроями для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаком для товарів і послуг чи з виробником пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу та використання пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.

  Забороняється спонсорство тютюну та пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, в тому числі:

спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб або спонсорство з використанням знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну;

надання виробниками пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності;

проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну або пов’язаних з ними організацій.

Відсутня Стаття 16-2. Заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства електронних сигарет та заправних контейнерів

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються електронні сигарети та заправні контейнери, в тому числі:

проведення заходів з безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень, обміну електронних сигарет та заправних контейнерів на електронні сигарети та заправні контейнери чи будь-які інші товари, роботи, послуги;

використання електронних сигарет та заправних контейнерів з метою отримання товарів, робіт, послуг;

пропонування або надання будь-якого прямого чи непрямого відшкодування на придбання або використання електронних сигарет та заправних контейнерів;

пропонування або надання бонусів, премій, повернення готівкових коштів, права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов’язаних з електронними сигаретами та заправними контейнерами, або якщо умовою надання, або участі в яких, є придбання або використання електронних сигарет та заправних контейнерів;

продаж електронних сигарет та заправних контейнерів у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами;

  розміщення інформації про виробника електронних сигарет та заправних контейнерів та/або електронні сигарети та заправні контейнери у місцях, де ці вироби реалізуються чи надаються споживачеві, у тому числі на елементах обладнання та/або оформлення місць торгівлі, за виключенням одного плаката розміром не більше 40 см на 30 см на одне місце торгівлі, в якому надається текстова інформація чорного кольору на білому фоні про наявні в продажу електронні сигарети та заправні контейнери та ціни на них без використання будь-яких графічних зображень та малюнків;

забороняється розміщення електронних сигарет та заправних контейнерів, упаковок електронних сигарет та заправних контейнерів та макетів електронних сигарет та заправних контейнерів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретної електронної сигарети чи заправного контейнеру окремому споживачу віком від 21 року на його вимогу;

розміщення інформації з метою стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів безпосередньо на електронних сигаретах та заправних контейнерах та/або їх упаковці, у тому числі: малюнків та інших зображень, які не є частиною захищеної торгової марки; вкладень до упаковки електронних сигарет та заправних контейнерів;

  розміщення інформації щодо електронних сигарет та заправних контейнерів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються

електронні сигарети та заправні контейнери, в місцях проведення розважальних заходів, в місцях роздрібної торгівлі, на автотранспортних засобах та обладнанні;

надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп’ютерних та інших ігор, розміщення будь-якої інформації в мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі чи інші цифрові мережі з метою стимулювання продажу електронних сигарет та заправних контейнерів;

продаж, пропонування для продажу, поставка чи реклама нетютюнових виробів, послуг, реклама або упаковка яких містить напис, малюнок чи будь-яке інше зображення, повідомлення, які повністю або в частині ідентифікуються чи асоціюються з електронними сигаретами та заправними контейнерами, знаком для товарів і послуг чи з виробником електронних сигарет та заправних контейнерів;

інші заходи прямого та непрямого стимулювання продажу, вживання та використання електронних сигарет та заправних контейнерів.

  Забороняється спонсорство тютюну та електронних сигарет та заправних контейнерів, в тому числі:

спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб або спонсорство з використанням знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються електронні сигарети та заправні контейнери;

надання виробниками електронних сигарет та заправних контейнерів або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності;

проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників електронних сигарет та заправних контейнерів або пов’язаних з ними організацій.

Стаття 20. Відповідальність за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Особи, винні у порушенні законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, несуть відповідальність згідно з законом.

За порушення норм цього Закону центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує фінансові санкції до суб’єктів господарювання у разі:

Стаття 20. Відповідальність за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення

Особи, винні у порушенні законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, несуть відповідальність згідно з законом.

За порушення норм цього Закону центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує фінансові санкції до суб’єктів господарювання у разі:

роздрібної реалізації тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет), – від п’ятдесяти гривень до десяти тисяч гривень; порушення вимог статті 10 цього Закону, від десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;
роздрібної реалізації тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні, – від ста гривень до двадцяти тисяч гривень; порушення вимог статті 10-1 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;
роздрібної реалізації тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я, – від п’ятдесяти гривень до десяти тисяч гривень; порушення вимог статті 11-1 цього Закону, – від тридцяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;
імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів на території України без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет), – від п’ятисот гривень до десяти тисяч гривень; порушення вимог статті 12 цього Закону, – від десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;
імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів на території України, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні, – від тисячі гривень до двадцяти тисяч гривень; порушення вимог статті 12-1 цього Закону, – від десяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень;
імпорту, оптової реалізації тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я, – від п’ятисот гривень до десяти тисяч гривень; порушення вимог статті 12-2 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;
виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів без медичних попереджень споживачів тютюнових виробів і інформаційного напису про вміст нікотину та смоли в диму однієї сигарети (щодо сигарет), – від двох тисяч гривень до двадцяти тисяч гривень; порушення вимог статті 12-3 цього Закону, – від п’яти тисяч гривень до тридцяти тисяч гривень;
виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів, у яких вміст шкідливих речовин перевищує встановлені цим Законом допустимі рівні, – від п’яти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень; реалізації (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну особам, які не досягли 21 року чи реалізація (продаж) тютюнових виробів в упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;
виробництва та введення в обіг на території України тютюнових виробів з використанням на їх упаковці слів, що містять додаткові характеристики тютюнових виробів: «з низьким вмістом смоли», «легкі», «суперлегкі», «ультралегкі», аналоги таких слів іноземними мовами, які створюють враження про те, що такий тютюновий виріб менш шкідливий для здоров’я, – від двох тисяч гривень до двадцяти тисяч гривень;

розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів у приміщеннях та на території закладів передбачених частиною 2 статті 13 цього Закону, – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

 

розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;

невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, передбаченої частиною п’ятою статті 13 цього Закону, – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень; нерозміщення інформації, передбаченої частиною четвертою статті 13 цього Закону, порушення вимог частини 6 статті 13 цього Закону – від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень;
порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів – від тридцяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

порушення вимог статті 16, 16-1 чи 16-2 цього Закону – від тридцяти тисяч гривень до п’ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів, пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну чи електронних сигарет та заправних контейнерів.
Фінансові санкції, накладені центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, стягуються у встановленому законом порядку.

 

У разі невиконання в добровільному порядку суб’єктами господарювання рішень (постанов) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, та його посадових осіб про накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, примусове виконання таких рішень (постанов) здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».
Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та пального»
Стаття 1. Визначення основних понять і термінів у цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування;

Стаття 1. Визначення основних понять і термінів
у цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:тютюнові вироби – термін вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»;
медичне попередження – інформація про шкідливий вплив вживання тютюнових виробів на здоров’я людини, що міститься на пачках, коробках, сувенірних коробках, а також на упаковці (за виключенням прозорих обгорток), в якій тютюнові вироби знаходяться в пачках або коробках. Медичне попередження складається з чорної прямокутної рамки товщиною не менше ніж три міліметри та тексту, який вміщується в таку рамку. Медичні попередження можуть бути основними та додатковими; медичне попередження – термін вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»;
Стаття 11. Маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів

3. Маркування тютюнових виробів, які реалізуються в Україні, здійснюється таким чином: 

 на кожній одиниці тютюнової продукції (сигареті, цигарці тощо) вказується власна назва виробу.

 На кожній пачці, коробці або сувенірній коробці вказується:

 найменування суб’єкта господарювання-виробника або тютюнової компанії;

 загальна та власна назви;

 наявність фільтруючого мундштука;

 кількість одиниць у пачці, коробці чи в сувенірній коробці;

 відомості щодо вмісту смоли та нікотину в диму однієї сигарети (щодо сигарет), які наносяться на зовнішню поверхню однієї меншої сторони упаковки тютюнових виробів і займають не менше 15 відсотків площі цієї сторони;

 медичні попередження, які наносяться відповідно до вимог, зазначених у цій частині статті;

 позначення нормативного документа;

штриховий код.

На упаковці (за виключенням прозорих обгорток), в якій вироби знаходяться в пачках або коробках, вказується:

загальна та власна назви виробу;

 кількість одиниць продукції в упаковці;

 медичні попередження, які наносяться відповідно до вимог, зазначених у цій частині статті;

 штриховий код.

 На транспортній тарі вказується:

 загальна та власна назви виробу;

 найменування суб’єкта господарювання-виробника та його місцезнаходження;

 кількість одиниць продукції в упаковці;

 дата виготовлення;

 позначення нормативного документа (для продукції вітчизняного виробництва, призначеної для реалізації на території України).

Стаття 11. Маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів

3. Маркування тютюнових виробів, які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів «Куріння вбиває» зазначається на одній більшій зовнішній стороні упаковки (коробки, пачки). На другій більшій зовнішній стороні упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів зазначається додаткове медичне попередження у вигляді одного з десяти текстових написів такого змісту: «Куріння викликає рак легенів», «Куріння викликає залежність від тютюну (нікотинову залежність) – не починайте курити!», «Курці помирають рано», «Куріння викликає старіння шкіри», «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей», «Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і захворювань легенів», «Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади та інсульт», «Куріння може викликати повільну та болісну смерть», «Куріння під час вагітності завдає шкоди вашій дитині», «Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції» і кольорового малюнка (малюнків) та/або піктограми (піктограм). Кожен варіант текстових написів додаткових медичних попереджень наноситься виробником тютюнових виробів на упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів почергово. 

 Зазначені малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) затверджуються постановою Кабінету Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я і підлягають перегляду (перезатвердженню) Кабінетом Міністрів України у такому самому порядку один раз на п’ять років. Малюнок (малюнки) та/або піктограма (піктограми) наносяться виробником тютюнових виробів на упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів не пізніше, ніж через 18 місяців з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України про їх затвердження (перезатвердження).

 
Основне та додаткове медичні попередження споживачів тютюнових виробів мають бути розміщені у визначеному виробником або імпортером тютюнових виробів на упаковці (коробці, пачці) місці в рамці чорного кольору шириною не менше ніж три міліметри. Площа, обмежена рамкою, включаючи площу самої рамки, має становити не менше 50 відсотків площі зовнішньої поверхні більшої зовнішньої сторони упаковки (коробки, пачки) тютюнових виробів. Тексти основного та додаткового медичних попереджень споживачів тютюнових виробів, що зазначаються на кожній упаковці (коробці, пачці) тютюнових виробів, мають бути чіткими, надрукованими чорним жирним шрифтом на білому фоні рядковими літерами, крім першої літери попередження, і розміщуватися таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу у спосіб, зазначений на його упаковці, та не перекриватися іншою друкованою інформацією або марками акцизного збору. 

 Знаки для товарів і послуг на тютюнових виробах виконуються мовою та у вигляді зареєстрованого оригіналу або зображення, наведеного в прийнятій на розгляд заявці на реєстрацію знака для товарів і послуг.

 Продукція, призначена для експорту, маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

 
4. Виробник може наносити на етикетки додаткову інформацію щодо характеристики продукту. При цьому виробникам тютюнових виробів забороняється наносити на етикетки інформацію, яка може вводити в оману або створювати неправильне враження щодо характеристик тютюнових виробів, їх впливу на здоров’я, включаючи будь-який термін, напис, торговельну марку, зображення, символічний або будь-який інший знак, що прямо чи опосередковано створює помилкове враження про те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші тютюнові вироби, у тому числі включати такі терміни, як «із низьким вмістом смол», «легкі», «супер легкі», «ультра легкі» та їх аналоги іншими мовами. 4. Виробник, окрім виробників тютюнових виробів, може наносити на етикетки додаткову інформацію щодо характеристики продукту. Виробникам тютюнових виробів забороняється наносити на етикетку інформацію, яка заборонена Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
Етикеточна продукція розробляється товаровиробником алкогольних та тютюнових виробів і повинна відповідати вимогам чинного законодавства про мови (крім додаткової інформації щодо характеристик продукту), не потребує додаткових узгоджень, є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність. Власні назви алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною.

 

Етикеточна продукція розробляється товаровиробником алкогольних та тютюнових виробів і повинна відповідати вимогам чинного законодавства про мови (крім додаткової інформації щодо характеристик продукту). Етикеточна продукція алкогольних напоїв не потребує додаткових узгоджень, є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність. Етикеточна продукція тютюнових виробів є промисловою власністю виробника та захищається згідно з чинним законодавством про промислову (інтелектуальну) власність, проте повинна відповідати вимогам Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Власні назви алкогольних напоїв визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною. Власні назви тютюнових виробів визначаються їх виробниками і можуть відтворювати зареєстрований чи поданий на реєстрацію знак для товарів і послуг або бути його частиною, проте повинні відповідати вимогам Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
Алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

У разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

У разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Зміни до цієї статті набирають чинності не раніше ніж через 24 місяці з дня опублікування закону про внесення відповідних змін.  
При цьому алкогольні напої та тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами щодо маркування, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Встановлені цією статтею вимоги до місткості тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв імпортного виробництва.

При цьому алкогольні напої та тютюнові вироби, вироблені в Україні або імпортовані в Україну до набрання чинності внесеними відповідним законом змінами щодо маркування, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Встановлені цією статтею вимоги до місткості тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв імпортного виробництва.

Стаття 15-3Обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів

Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

1) особами, які не досягли 18 років;

2) особам, які не досягли 18 років;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

4) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

5) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

6) з торгових автоматів;

7) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

8) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

9) у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

10) з рук;

11) у невизначених для цього місцях торгівлі.

Стаття 15-3Обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів

Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

1) особами, які не досягли 21 року;

2) особам, які не досягли 21 року;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

4) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

5) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

6) з торгових автоматів;

7) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

8) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

9) у споживчих упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет;

10) з рук;

11) у невизначених для цього місцях торгівлі.

Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття 156. Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами

Роздрібна або оптова торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку – тягне за собою накладення штрафу від двохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, а саме: торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами в приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, визначених рішенням відповідного органу місцевого самоврядування, як таких, де роздрібна торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами заборонена, а так само торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами через торгові автомати чи неповнолітніми особами, а також продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років, або продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менш як 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар), або торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби, – тягне за собою накладення штрафу від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 156. Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами

Роздрібна або оптова торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку – тягне за собою накладення штрафу від двохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, а саме: торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами в приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, визначених рішенням відповідного органу місцевого самоврядування, як таких, де роздрібна торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами заборонена, а так само торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами через торгові автомати чи неповнолітніми особами, а також продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 21 року, або продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менше або більше 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар), або торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби, – тягне за собою накладення штрафу від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 1751. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, –

тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 1751. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, –

тягне за собою накладення штрафу в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, –

тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 
Стаття 221. Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді) Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені частиною першою статті 41, статтями 41-1 – 41-3, 42-1 – 42-3, частиною першою статті 44, статтями 44-1, 46-1, 46-2, 51 – 51-2, частинами другою, четвертою та п’ятою статті 85, статтями 85-1, 88 – 88-2, 90, 91, 92-1, 96-1, 98, 101-103, частиною першою статті 106-1, статтями 106-2, 107-1, частиною другою статті 112, частинами третьою та шостою статті 121, частинами третьою та четвертою статті 122, статтями 122-2, 122-4, 122-5, частиною третьою статті 123, статтею 124, частиною четвертою статті 127, частиною другою статті 127-1, статтею 130, частиною третьою статті 133, статтею 139, частиною четвертою статті 140, статтею 146, частиною другою статті 154, статтею 155-1, частинами першою, третьою і четвертою статті 156, статтями 160, 160-2, 162, 163-1 – 163-4, 164, 164-3, 164-5 – 164-14, 166-1 – 166-4, 166-7 – 166-12, 173 – 173-2, 174, 177-2, частиною третьою статті 178, частинами першою, другою і третьою статті 181, частиною другою статті 182, статтями 184 – 185-11, 186-5 – 188-1, 188-13, 188-14, 188-16, 188-17, 188-19, 188-22, 188-25, 188-27, 188-28, 188-31, частиною першою статті 189-1, статтями 190, 191, 193, 195-1 – 195-6, частиною першою статті 203, статтями 204 – 206-1, 212-2 – 212-20 цього Кодексу, а також справи про адміністративні правопорушення, вчинені особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років. Стаття 221. Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді) Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені частиною першою статті 41, статтями 41-1 – 41-3, 42-1 – 42-3, частиною першою статті 44, статтями 44-1, 46-1, 46-2, 51 – 51-2, частинами другою, четвертою та п’ятою статті 85, статтями 85-1, 88 – 88-2, 90, 91, 92-1, 96-1, 98, 101-103, частиною першою статті 106-1, статтями 106-2, 107-1, частиною другою статті 112, частинами третьою та шостою статті 121, частинами третьою та четвертою статті 122, статтями 122-2, 122-4, 122-5, частиною третьою статті 123, статтею 124, частиною четвертою статті 127, частиною другою статті 127-1, статтею 130, частиною третьою статті 133, статтею 139, частиною четвертою статті 140, статтею 146, частиною другою статті 154, статтею 155-1, частинами першою, третьою і четвертою статті 156, статтею 156-3, статтями 160, 160-2, 162, 163-1 – 163-4, 164, 164-3, 164-5 – 164-14, 166-1 – 166-4, 166-7 – 166-12, 173 – 173-2, 174, 177-2, частиною третьою статті 178, частинами першою, другою і третьою статті 181, частиною другою статті 182, статтями 184 – 185-11, 186-5 – 188-1, 188-13, 188-14, 188-16, 188-17, 188-19, 188-22, 188-25, 188-27, 188-28, 188-31, частиною першою статті 189-1, статтями 190, 191, 193, 195-1 – 195-6, частиною першою статті 203, статтями 204 – 206-1, 212-2 – 212-20 цього Кодексу, а також справи про адміністративні правопорушення, вчинені особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років.
Стаття 255. Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення У справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 – 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати: 1) уповноважені на те посадові особи: органів внутрішніх справ (частина перша статті 44, статті 44-1, 46-1, 46-2, 51, 51-2, 92, частина перша статті 106-1, стаття 106-2, частини третя і шоста статті 121, частини третя і четверта статті 122, стаття 122-2, частина третя статті 123, стаття 124, частина четверта статті 127, стаття 130, частина третя статті 133, стаття 136 (про порушення на автомобільному транспорті), стаття 139, частина четверта статті 140, статті 148, 151, 154, 155, 155-2 – 156-2, 159, 160, 160-2, 162, 164 – 164-11, 165-1, 165-2, 173 – 173-2, 174, стаття 175-1 (за винятком порушень, вчинених у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), статті 176, 177, 178 – 181-1, 181-3 – 185-9, 186, 186-1, 186-3, 186-5 – 187, 188-28, 189 – 196, 212-6, частина перша статті 203, статті 204, 205 – 206-1, 212-7, 212-8, 212-10, 212-12, 212-13, 212-14, 212-20); Стаття 255. Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення У справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 – 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати: 1) уповноважені на те посадові особи: органів внутрішніх справ (частина перша статті 44, статті 44-1, 46-1, 46-2, 51, 51-2, 92, частина перша статті 106-1, стаття 106-2, частини третя і шоста статті 121, частини третя і четверта статті 122, стаття 122-2, частина третя статті 123, стаття 124, частина четверта статті 127, стаття 130, частина третя статті 133, стаття 136 (про порушення на автомобільному транспорті), стаття 139, частина четверта статті 140, статті 148, 151, 154, 155, 155-2 – 156-2, 156-3, 159, 160, 160-2, 162, 164 – 164-11, 165-1, 165-2, 173 – 173-2, 174, стаття 175-1 (за винятком порушень, вчинених у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), статті 176, 177, 178 – 181-1, 181-3 – 185-9, 186, 186-1, 186-3, 186-5 – 187, 188-28, 189 – 196, 212-6, частина перша статті 203, статті 204, 205 – 206-1, 212-7, 212-8, 212-10, 212-12, 212-13, 212-14, 212-20);

2) посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (статті 103-1, 103-2, 104, частина перша статті 106-1, статті 106-2, 149 – 154, 155, 155-2, 156, 156-1, 156-2, 159 – 160, 160-2, стаття 175-1 (за порушення, вчинені у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), статті 183, 185-1, 186-5; статті 78 – 84 (крім порушень санітарно-гігієнічних правил і норм по охороні атмосферного повітря, а також правопорушень, пов’язаних з перевищенням нормативів рівня шуму, утворюваного автомототранспортними засобами під час роботи).

2) посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (статті 103-1, 103-2, 104, частина перша статті 106-1, статті 106-2, 149 – 154, 155, 155-2, 156, 156-1, 156-2, 156-3, 159 – 160, 160-2, стаття 175-1 (за порушення, вчинені у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради), статті 183, 185-1, 186-5; статті 78 – 84 (крім порушень санітарно-гігієнічних правил і норм по охороні атмосферного повітря, а також правопорушень, пов’язаних з перевищенням нормативів рівня шуму, утворюваного автомототранспортними засобами під час роботи).

Закон України «Про рекламу»
Стаття 22. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби

Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється:

на радіо та телебаченні, у тому числі за допомогою кабельного, супутникового, ІР-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу;

у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації;

засобами внутрішньої реклами;

на транспорті;

за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів за умови, що на такі заходи допускаються лише працівники підприємств, які мають ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами або виробництво тютюнових виробів);

засобами зовнішньої реклами;

у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб;

Стаття 22. Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби

Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється:

на радіо та телебаченні, у тому числі за допомогою кабельного, супутникового, ІР-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу;

у наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації;

засобами внутрішньої реклами;

на транспорті;

за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів за умови, що на такі заходи допускаються лише працівники підприємств, які мають ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами або виробництво тютюнових виробів);

засобами зовнішньої реклами;

у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб;

у мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів. у мережі Інтернет.
Народні депутати: Лада Булах
Михайло Радуцький
Оксана Дмитрієва
Михайло Макаренко
Максим Перебийніс
Сергій Кузьміних
Юрій Заславський
Володимир Крейденко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті