Гропринозин


Як довго триває грип?

Бувають випадки, коли інформація про грип та застуду подається таким чином, ніби мова йде про взаємозамінні поняття. Однак ці два стани мають суттєві відмінності.

Більшість пацієнтів з грипом відчувають себе краще приблизно через тиждень, але хвороба може тривати довше, якщо розвиваються ускладнення.

У даній публікації пропонуємо розглянути, як довго триває грип, графік появи загальних симптомів і коли варто звернутися до лікаря.

Тривалість грипу

У разі, коли перебіг грипу не зумовлює ускладнень, симптоми даного захворювання зберігаються протягом 3–7 днів. Деякі люди можуть помітити, що під час хвороби їх стан то поліпшується, то знову погіршується. Також хворі можуть пов’язати ці зміни з певним часом доби.

Незважаючи на те що лихоманка і найважчі симптоми грипу зазвичай минають протягом тижня, у деяких пацієнтів занепад сил відмічається до 2 тиж. Також варто відзначити, що кашель може зберігатися до 8 тиж.

Вакцинація знижує ризик зараження грипом, але не усуває його. Особи, які захворіли на грип після вакцинації, зазвичай переносять це захворювання легше і швидше.

Прийом противірусних препаратів також може скоротити тривалість грипу і знизити ризик розвитку серйозних ускладнень.

У немовлят, дуже маленьких дітей, осіб літнього віку та пацієнтів з респіраторними захворюваннями симптоми грипу можуть зберігатися протягом більш тривалого часу. Крім того, в осіб, які належать до групи ризику, відмічають більш високий ризик розвитку таких ускладнень, як пневмонія й ускладнене дихання.

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), щорічно близько 200 тис. осіб у США відвідують лікарню через грип.

Ускладнення грипу часто потребує надання невідкладної медичної допомоги та госпіталізації. Лікування ускладнень цього захворювання може тривати кілька тижнів або навіть місяців.

Хронологія і симптоми

На відміну від симптомів застуди, які розвиваються поступово, симптоми грипу з’являються раптово. Протягом декількох годин хороший стан людини може змінитися через лихоманку та появу інших симптомів грипу.

Висока температура тіла частіше відмічається при грипі, ніж при застуді, і зазвичай з’являється раніше інших симптомів.

Найбільш поширені симптоми грипу:

  • висока температура тіла;
  • озноб;
  • м’язовий біль;
  • головний біль;
  • слабкість і надзвичайне виснаження;
  • сухий кашель;
  • біль у горлі;
  • блювання.

Максимальний пік прояву даних симптомів зазвичай відмічають через 2–4 дні перебігу захворювання. До 5-го дня деякі пацієнти починають відчувати себе краще. Іноді навіть досить добре, щоб повернутися на роботу або навчання.

Тим не менш, важливо залишатися вдома протягом 24 год після зниження високої температури тіла. Якщо лихоманка зникає тільки за допомогою жарознижувальних препаратів, необхідно залишатися вдома.

До 7-го дня більшість хворих відчувають себе значно краще, хоча у деяких осіб все ж зберігаються деякі симптоми. Зазвичай перебіг грипу триває довше тижня, тому повільне одужання не обов’язково є поганою ознакою. Однак якщо через тиждень вираженість симптомів не зменшується, необхідно звернутися до лікаря.

Як прискорити одужання?

Наступні стратегії можуть допомогти прискорити процес одужання:

  • відпочивати і дотримуватися постільного режиму;
  • пити багато рідини;
  • використовувати безрецептурні лікарські засоби, такі як ібупрофен або ацетамінофен;
  • часто мити руки, щоб не заразити інших членів сім’ї.

Коли звернутися до лікаря?

Після появи симптомів грипу рекомендується звернутися до лікаря протягом 24–48 год, оскільки саме в цей проміжок часу найбільш ефективні противірусні препарати.

Також важливо звернутися до лікаря, якщо вираженість симптомів грипу не зменшується через 7 днів або з’являються нові симптоми.

Пацієнти повинні звертатися за невідкладною медичною допомогою, якщо:

  • дихання стає утрудненим;
  • м’язовий біль нестерпний або досить сильний, щоб ускладнити переміщення людини;
  • у дитини температура тіла вище 40 °С;
  • при диханні дитина або немовля видають гучні звуки або напружують м’язи навколо ребер;
  • людина втрачає свідомість, не може розмовляти, виникають судоми;
  • вираженість симптомів хронічних захворювань збільшується;
  • сильне запаморочення, яке не минає через кілька годин;
  • відсутнє сечовипускання;
  • вираженість симптомів зменшується, але потім збільшується і підвищується ступінь їх тяжкості.

Лікування

Одним із найбільш ефективних методів лікування грипу є застосування противірусних лікарських засобів. Прийом цих препаратів протягом 2 днів після зараження може скоротити тривалість грипу і допомогти уникнути розвитку ускладнень.

Перш ніж приймати будь-які противірусні лікарські засоби, необхідно проконсультуватися з лікарем. Важливо повідомити лікаря про будь-які попередні проблеми зі здоров’ям або медикаментозні реакції, тому що прийом противірусних препаратів може викликати побічну дію.

Важливо зазначити, що антибіотики не можуть вилікувати грип. Адже грип — це вірусне захворювання, а антибіотики спрямовані на лікування бактеріальних інфекцій.

Однак у деяких осіб на тлі грипу можуть розвиватися вторинні інфекції. Якщо симптоми грипу раптово змінюються або вираженість їх збільшується, це може означати, що виникла нова інфекція, яка може бути як вірусною, так і бактеріальною.

Серед рецептурних противірусних лікарських засобів, які представлені на ринку України, на особливу увагу заслуговує препарат ГРОПРИНОЗИН фармацевтичної компанії «Gedeon Richter».

ГРОПРИНОЗИН виявляє пряму противірусну активність, діє відносно широкого спектра збудників, а також має властивості універсального імуномодулятора.

Імуномодулююча дія ГРОПРИНОЗИНУ багатогранна. Особливо варто відзначити здатність ГРОПРИНОЗИНУ збільшувати продукцію і підвищувати функціональну активність так званих NK-клітин. Це натуральні клітини-кілери, які з перших годин захворювання вступають у бій з вірусами, а ГРОПРИНОЗИН допомагає їм.

При цьому фахівці відзначають, що ГРОПРИНОЗИН є безпечним лікарським засобом, який добре переноситься дорослими та дітьми, завдяки чому його можна застосовувати у дітей віком від 1 року.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Гропринозин

Останні новини та статті