Кандидат у препарати допоміг пацієнту із США впоратися з коронавірусом 2019-nCoV

10 Лютого 2020 10:41 Поділитися

Компанія Gilead досягла прогресу в своїх зусиллях з репозиції препарату ремдезивіру як лікування коронавірусної інфекції, що спалахнула в Китаї. Ремдезивір розробляли для лікування зараження вірусом Ебола, але виявився недостатньо ефективним. Нещодавно з’ясувалося, що цей кандидат у препарати допоміг при лікуванні першого випадку зараження коронавірусом у США. Наразі він має пройти клінічне дослідження в Китаї.

Ремдезивір був одним з ряду препаратів, що вивчалися в якості ліків проти вірусу Ебола, але він не зміг показати такої ж ефективності, як його конкуренти, що призвело до припинення його досліджень у якості ліків проти цього вірусу. Однак доклінічні тести дозволяють припустити, що препарат є ефективним проти вірусного гепатиту, коронавірусу, що викликає розвиток респіраторного синдрому Близького Сходу (Middle East respiratory syndrome – MERS). Це стало причиною того, що компанія запропонувала його в якості ліків у відповідь на спалах захворювання, спричиненого коронавірусом, який розпочався в Ухані, Китай.

Представники компанії Gilead публічно висловили ідею щодо використання ремдезивіру для лікування коронавірусу 2019-nCoV. У журналі «The New England Journal of Medicine» опубліковано статтю, що описує клінічний випадок застосування цього кандидату в препарати у США у хворого, зараженого коронавірусом 2019-nCoV. Пацієнт з ознаками пневмонії та підвищеною температурою тіла, що додатково отримував кисень, та був позитивним щодо коронавірусу 2019-nCoV згідно з результатами тестів декількох лабораторій, на 11-й день отримав ремдезивір. Наступного дня стан пацієнта покращився, що призвело до припинення введення додаткового кисню. Було відмічено зникнення всіх симптомів, крім періодичного сухого кашлю та ринореї.

Автори статті вважають, що потрібні рандомізовані контрольовані дослідження для підтвердження ефективності кандидату в препарати ремдезивіру. Лікарня в Ухані планує провести таке клінічне дослідження. Очікується, що в ньому візьмуть участь близько 270 пацієнтів з пневмонією легкої та середньої тяжкості, викликаною ураженням коронавірусом 2019-нCoV, що будуть рандомізовані на 2 групи, які отримуватимуть ремедезивір або плацебо.

За матеріалами www.fiercebiotech.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті