Обмеження доходів для осіб, які займають політичні посади — подано новий законопроєкт

11 Лютого 2020 3:50 Поділитися

За ініціативи членів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, у тому числі голови комітету Галини Третьякової, до Верховної Ради України подано новий законопроєкт від 31.01.2020 р. № 2828 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень в оплаті праці та відпусток осіб, які займають політичні посади, і відповідальності за отримання ними доходів не за основним місцем роботи», яким пропонується встановити в Україні обмеження для чиновників, що займають політичні посади.

У пояснювальній записці розробники зауважують, що багато хто з українських політиків живе за рахунок доходів від підприємницької діяльності, яку здійснюють належні їм юридичні особи. Така ситуація спотворює їх економічні мотиви, а також створює конфлікт інтересів і призводить до подальшої зневіри громадян у владі. Замість радикального зниження заробітних плат для осіб, що займають політичні посади, що, на думку авторів, робить політиків ще більш залежними від бізнесу, вони пропонують інший комплексний підхід.

Нагадаємо, що саме обмеження розміру заробітної плати запропонували члени депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа — За життя», які 30.01.2020 р. зареєстрували подання законопроєкту № 2820 «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо обмеження розміру заробітної плати у державному секторі».

Натомість, законопроєктом № 2828 передбачено внесення змін до Закону України від 14.10.2014 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції», зокрема, доповнення ч. 1 статті новим абзацом, у якому визначити нову категорію — «особи, які займають політичні посади». До останніх автори пропонують віднести Президента України, Прем’єр-міністра, членів Уряду, заступників міністрів, Голову та заступників голови Парламенту, а також народних депутатів України. Зазначеним особам нормами проєкту пропонується встановити заборону на отримання доходів від оплачуваної діяльності не за основним місцем роботи, також доходів від реалізації майнових прав інтелектуальної власності (якщо вони перевищують 200 мінімальних зарплат на рік з одного джерела), дивідендів від компаній, у яких політик володіє істотною участю, а також роялті, благодійної і матеріальної допомоги та ін. При цьому передбачено, що в разі отримання таких доходів особа повинна перерахувати їх на користь державного бюджету України та письмово поінформувати про даний факт Національне агентство з питань запобігання корупції протягом 30 днів. За порушення зазначеної заборони в Кодексі про адміністративні правопорушення встановлюються санкції у вигляді штрафу в розмірі від 5 тис. до 8 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, автори пропонують внести зміни до Законів України від 17.11.1992 р. № 2790-XII «Про статус народного депутата України» та від 27.02.2014 р. № 794-VII «Про Кабінет Міністрів України» щодо умов оплати праці. Так, щомісячний посадовий оклад для Прем’єр-міністра пропонується встановити на рівні 40 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня поточного року, для інших членів Уряду — у відсотках від посадового окладу Прем’єра, наприклад, для першого віцепрем’єр-міністра — 95%, для заступників — 75%.

Стосовно оплати праці парламентарів, для них автори передбачили аналогічну схему – заробітна плата Голови Верховної Ради України встановлена на рівні посадового окладу Прем’єр-міністра України, а оклади заступників, а також голів комітетів Парламенту та інших народних депутатів у відсотках від посадового окладу. Розробники законопроєкту № 2828 також хочуть виключити із п. 4 ч. 1 ст. 3 Закону України № 2790-XII заборону на зайняття медичною практикою у вільний від виконання обов’язків народного депутата час.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті