Як коронавірус вплине на виробників лікарських засобів?

Не доводиться сумніватися в тому, що спалах нового коронавірусу становить серйозну загрозу для здоров’я людей. Але згідно з даними міжнародного рейтингового агентства Moody’s Investors Service (Moody’s) для бізнесу фармацевтичних компаній дана ситуація може бути неоднозначною.

Якщо спалах коронавірусу буде тривати досить довго, виробники брендових лікарських засобів можуть відчути зниження попиту на свої інноваційні препарати в Китаї. Однак, з іншого боку, глобальне поширення вірусу може призвести до того, що уряди почнуть створювати запаси певних лікарських засобів, включаючи противірусні .

Що стосується генеричних гравців, які залежать від Китаю в аспекті постачання активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), то тривалий спалах коронавірусу може підвищити ризик виникнення перебоїв з поставками. Але в той же час компанії, які здебільшого отримують АФІ з інших країн, можуть підвищити ціни на свої лікарські засоби і захопити частку ринку в США.

Виробники брендових препаратів

За словами Moody’s, фармкомпанії, які фокусуються на реалізації нових лікарських засобів, «навряд чи зіткнуться з істотними перебоями в поставках у світовому масштабі», оскільки у них немає великої присутності в Китаї. Крім цього, таким компаніям стануть у нагоді їх страхові запаси й альтернативні схеми поставок.

У багатьох фармацевтичних компаній є заводи в Китаї, але в основному вони працюють для місцевого ринку. Наприклад, Merck & Co. має у м. Ханчжоу підприємство, яке постачає лікарські засоби в Китай та інші азійські країни.

Що стосується рівня продажів лікарських засобів в Китаї, то спалах коронавірусу, звичайно, має свої наслідки. По-перше, кілька виробників ліків після повідомлення уряду Китаю продовжили для своїх місцевих офісів вихідні, пов’язані зі святкуванням Нового року за місячним календарем. Навіть коли співробітники повернулися до роботи, торговим представникам рекомендували не звертатися до клієнтів особисто, щоб уникнути зараження.

«Це в короткостроковій перспективі може призвести до уповільнення зростання продажів нових препаратів», — заявив генеральний директор компанії Novo Nordisk Ларс Фруергаард Йоргенсен (Lars Fruergaard Jørgensen).

По-друге, пацієнти в Китаї стали рідше звертатися за медичною допомогою й оновлювати рецепти через страх заразитися.

«Китайська система охорони здоров’я направляє значну увагу на боротьбу з коронавірусом, відволікаючи ресурси від терапії інших захворювань. У зв’язку із цим зростання продажів у декількох фармацевтичних категоріях, від онкології до цукрового діабету, сповільниться», — пишуть аналітики Moody’s у своєму звіті.

Проте такі компанії, як Gilead Sciences, AbbVie і Johnson & Johnson, співпрацюють з органами охорони здоров’я Китаю в галузі розробки противірусних препаратів або вакцин для боротьби з коронавірусом. Існує ймовірність, що в майбутньому ці лікарські засоби будуть закуповуватися урядами країн для створення запасів.

Виробники генеричних препаратів

У той же час для багатьох виробників генеричних лікарських засобів джерелом АФІ є саме Китай. У ситуації, що склалася, такі компанії є більш вразливими. Більшість виробників АФІ розташовані в провінціях Шаньдун, Цзянсу і Чжецзян уздовж східного узбережжя Китаю, далеко від м. Хубей — епіцентру спалаху.

Незважаючи на те що за межами Хубея немає ніяких ознак серйозного поширення інфекції, вірус було виявлено в усіх провінціях Китаю. Отже, не можна виключати можливість впливу на основні виробничі центри в майбутньому.

Але, як зазначає Moody’s, кілька ключових гравців на ринку генериків, у тому числі Amneal Pharmaceuticals, Mylan і Teva, виробляють безліч своїх власних АФІ в США і Європі. У ситуації, що склалася, це може стати їх значною конкурентною перевагою перед компаніями, які закуповують АФІ в Китаї.

За матеріалами www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті