Алгоритм дій для населення щодо COVID-19 — ЦГЗ


Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) на сторінці у Facebook повідомляє, що за період з 1 до 15 березня кількість осіб в Україні, що захворіли від грипу та гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), становить майже 423 тис. А впродовж лютого 2020 р. — 959 563 осіб. Загалом з початку епідеміологічного сезону 63 особи померли внаслідок ускладнень грипу.

У разі появи перших симптомів застуди самостійно робити висновок, що це може бути COVID-19 — не варто. Адже ризик інфікуватися ГРВІ чи грипом — значно вищий.

За наявності медичних показань у медичних закладах безкоштовно виконують лабораторну діагностику. Швидкі серологічні тести забезпечують виявлення антитіл (імуноглобулінів M та G), що особливо результатевне з 5–7-го дня хвороби. Як повідомив Президент за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони, експрес-тести для діагностування COVID-19 найближчим часом отримають усі інфекційні медичні заклади України. У першу чергу їх отримують прикордонні регіони і ті, де вже були зафіксовані випадки інфікування. В окремих регіонах влада вирішила самостійно поповнити лабораторії тест-системами на виявлення СOVID-19, зокрема у Львові та Житомирі. У Києві щонайменше 7 базових лікарень мають експрес-тести на виявлення коронавірусу:

Олександрівська клінічна лікарня м. Київ;

Київська міська клінічна лікарня № 4;

Київська міська клінічна лікарня № 9;

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1;

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2;

Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня;

Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини.

До того ж, за словами Володимира Зеленського, Інститут молекулярної біології і генетики НАН України отримав завдання виготовити 200 тис. експрес-тестів. До регіонів, де буде виявлено навантаження на медичні заклади через коронавірус, відправлятимуть спеціалізовані пересувні лабораторії. Ідея пропонувати швидке тестування у приватних лабораторіях скомпрометована підвищеною можливістю отримання хибнопозитивних результатів за відсутності обстеження у лікаря, тому станом на 19 березня такі дослідження не були доступними. Їх застосування було почато однією з мереж (Eurolab), яка наразі повідомляє, що поставки систем припинено.

Для уточнення діагнозу COVID-19 використовують методи молекулярної діагностики. Найближчим часом — 21–22 березня, МОЗ України очікує на поставку комплектів для полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР), який є золотим стандартом виявлення коронавірусної хвороби, що дозволить провести ще понад 1 млн досліджень. Позитивний результат тесту (матеріалами для дослідження є виділення з дихальних шляхів) вказує на ймовірну інфекцію SARS-CoV-2, тоді як негативні не виключають можливості інфікування і не повинні використовуватися в якості єдиної підстави для лікування або прийняття інших рішень; їх слід трактувати разом з клінічними спостереженнями, історією хвороби й епідеміологічною інформацією.

Новий коронавірус SARS-CoV-2 і віруси грипу передаються краплинним шляхом. Тому запобігти поширенню інфекції допоможуть такі заходи, як гігієна рук і дотримання етикету кашлю: руки треба мити з милом, часто і ретельно, а кашляти і чхати слід у згин ліктя або в одноразову серветку, яку необхідно негайно викинути в закритий смітник.

Отримати більше інформації стосовно поширення, профілактики коронавірусу тощо також можна за посиланням.

За матеріалами facebook.com/phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті