COVID-19: у МОЗ працює робоча група з удосконалення стандарту надання медичної допомоги

23 Березня 2020 5:33 Поділитися

23 березня відбувся брифінг Віктора Ляшка, заступника міністра охорони здоров’я — головного державного санітарного лікаря України, у ході якого він повідомив, що станом на 13:00 в Україні підтверджено 73 випадки інфікування коронавірусом COVID-19. За минулу добу, за даними Центру громадського здоров’я України, зафіксовано 26 нових випадків. Захворювання наразі підтверджені в таких областях:

  • Чернівецька обл. — 25 випадків (1 летальний);
  • Житомирська обл. — 2 випадки (1 летальний);
  • Київська обл. — 5 випадків;
  • Донецька обл. — 1 випадок;
  • Дніпропетровська обл. — 2 випадки;
  • Івано-Франківська обл. — 5 випадків (1 летальний);
  • Львівська обл. — 2 випадки;
  • Тернопільська обл. — 1 випадок;
  • Черкаська обл. — 1 випадок;
  • м. Київ — 29 випадків.

Також В. Ляшко повідомив, що 23 березня в Україну прибув літак з Китайської Народної Республіки, який доставив 2 види тестів для діагностики COVID-19. Один вид тестів для діагностики методом полімеразної ланцюгової реакції, яка проводиться у вірусологічній лабораторії, а другий — для експрес-діагностики, його проводять безпосередньо біля хворого впродовж 15 хв.

Експрес-тести проводитимуть у разі підозри на коронавірус. При цьому він уточнив, що лікарі бригад швидкої допомоги все ж таки зможуть проводити експрес-тести, але в екстрених випадках, з метою надання ургентної допомоги.

«Екстрена медична допомога не має і не буде використовуватися за дзвінком з метою приїзду для тестування. Екстрена медична допомога функціонує для інших цілей. Тому не зловживайте дзвінками до екстреної медичної допомоги. Звертайтеся тільки тоді, коли цього потребуєте. Оскільки, відволікаючи екстрену медичну допомогу, ми в цей час можемо не врятувати комусь життя саме там, де вона була необхідною», — зауважив В. Ляшко.

Також він додав, що наразі розглядається питання створення додаткових мобільних груп, до яких будуть прикріплені сімейні лікарі, які надають первинну медичну допомогу, у тому числі хворим на COVID-19. Спочатку в телефонному режимі, а далі приймається рішення про приїзд лікаря додому для того, щоб діагностувати захворювання, а саме: проводити швидкі тести на COVID-19, грип та аденовірусну інфекцію. Після цього прийматиметься рішення щодо подальшої тактики надання медичної допомоги. У разі необхідності хворого госпіталізуватимуть для надання стаціонарної медичної допомоги.

Наразі в МОЗ працює робоча група, яка займається переглядом стандарту надання медичної допомоги. Переглядатиметься алгоритм тестування, підходи до лікування і надання медичної допомоги, а також до санітарного сортування, в якому передбачатимуться чіткі критерії щодо того, в яких випадках пацієнта слід госпіталізувати або перевозити до відділення інтенсивної терапії. Окрім того, у цьому стандарті будуть вказівки, правила для патологоанатомів, для яких наразі готується наказ Міністерства, згідно з яким вони повинні збирати зразки секційного матеріалу під час розтинів померлих від пневмонії для проведення досліджень на COVID-19. МОЗ відслідковуватиме всі випадки пневмонії, щоб здійснити ретроспективний аналіз та зрозуміти, як спрацювала система охорони здоров’я з початку розвитку COVID-19 в Україні.

Наостанок В. Ляшко ще раз наголосив на необхідності дотримання карантинного режиму.

Нагадаємо, Ілля Ємець, міністр охорони здоров’я України, в інтерв’ю телеканалу 112 повідомив, що лікарі екстреної медичної допомоги не проводитимуть експрес-тести на COVID-19.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті