21 міф про коронавірус: час позбавлятися від оманливих тверджень

25 Березня 2020 3:32 Поділитися

Ситуація навколо спалаху COVID-19 є однією з найбільш обговорюваних тем у світі. Однак такий ажіотаж є благодатним ґрунтом для поширення неправдивих і навіть небезпечних тверджень. У даній публікації представлено деякі з найбільш поширених міфів, які стосуються COVID-19 — захворювання, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2.

  1. Розпилення розчину хлорного вапна або алкоголю на шкіру вбиває віруси в організмі

Нанесення алкоголю або розчину хлорного вапна на тіло може завдати шкоди. Особливо у разі попадання в очі і рот. Незважаючи на те що люди можуть використовувати ці хімічні речовини для дезінфекції поверхонь, вони не мають розпилювати їх на шкіру. Дані продукти не можуть вбити віруси всередині організму.

  1. Тільки люди літнього віку знаходяться в небезпеці

SARS-CoV-2, як і іншими коронавірусами, може інфікуватися особа будь-якого віку. Однак літні люди та особи із захворюваннями, що вже існують, такими як цукровий діабет або бронхіальна астма, з більшою ймовірністю можуть серйозно захворіти на COVID-19.

  1. Діти не можуть заразитися COVID-19

Представники усіх вікових груп можуть заразитися COVID-19. Поки що більшість випадків були зареєстровані у дорослих, але діти не захищені від впливу вірусу. Фактично, попередні дані показують, що діти також можуть заразитися, але їх симптоми, як правило, менш виражені.

  1. COVID-19 схожий на грип

SARS-CoV-2 викликає захворювання, яке дійсно має симптоми грипу, такі як біль, лихоманка і кашель. Крім того, симптоми COVID-19 (як і грипу) можуть бути легкими, важкими або, у рідкісних випадках, — смертельними. Також обидва захворювання можуть призвести до розвитку пневмонії.

Проте загальна картина COVID-19 є більш серйозною. Хоча вчені знаходяться в процесі визначення точного рівня смертності, він, імовірно, у багато разів вищий, ніж у сезонного грипу.

  1. Усі пацієнти з COVID-19 помирають

Це твердження не відповідає дійсності. Як ми вже згадували вище, COVID-19 смертельний тільки для невеликого відсотка людей.

У недавньому звіті Китайський центр з контролю і профілактики захворювань (Chinese Center for Disease Control and Prevention) прийшов до висновку, що 80,9% випадків COVID-19 проходять у легкій формі.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) також повідомляє, що близько 80% людей будуть переносити відносно легку форму захворювання, яка не вимагає спеціальної терапії в лікарні. Легкі симптоми COVID-19 включають лихоманку, кашель, біль у горлі, втому і задишку.

  1. Коти й собаки поширюють коронавірус

На сьогодні існує мало доказів того, що коти і собаки можуть заразитися SARS-CoV-2 . Проте в Гонконзі, шпіц, власник якого був хворий COVID-19, заразився. У собаки не було ніяких симптомів.

Учені обговорюють важливість цього випадку для розвитку епідемії. Наприклад, професор Джонатан Болл (Jonathan Ball), професор молекулярної вірусології в Університеті Ноттінгема (University of Nottingham) у Великобританії, зазначив: «Ми повинні розрізняти реальну інфекцію і просто виявлення вірусу. Я все ще думаю, наскільки випадок із зараженням собаки має відношення до спалаху захворювання серед людей, так як більша частина глобальної спалаху викликана передачею вірусу від людини людині. Нам потрібно дізнатися більше, але нам не варто панікувати. Справжній драйвер спалаху — люди».

  1. Маски захищають від коронавірусу

Щоб захиститися від інфекції, медичні працівники використовують професійні маски, які щільно прилягають до обличчя. Однак одноразові маски навряд чи забезпечать такий захист.

Оскільки ці маски не щільно прилягають до обличчя, краплі все ще можуть потрапити до рота і носа. Крім того, вірусні частинки можуть проникати безпосередньо через матеріал маски.

Однак, якщо у людини вже є респіраторне захворювання, носіння маски може допомогти захистити інших від зараження.

«Існує дуже мало доказів того, що носіння одноразових масок захищає власника від інфекції. Крім того, носіння масок може створити помилкове відчуття упевненості і призвести до ігнорування інших методів боротьби з інфекцією, наприклад, гігієни рук », — пояснює доктор Бен Кіллінглі (Ben Killingley), консультант з невідкладної медичної допомоги та інфекційних захворювань у Лондонському госпіталі Університетського коледжу (University College London Hospital), Великобританія.

ВООЗ рекомендує людям, які доглядають за особами з підозрою на COVID-19, носити маску. У такому разі носіння маски є ефективним тільки за умови, що людина регулярно користується спиртовмісним антисептичним засобом і миє руки з милом. Крім того, важливо правильно використовувати і утилізувати маски.

  1. Сушарки для рук вбивають коронавірус

Сушарки для рук не вбивають коронавірус. Кращий спосіб захистити себе і оточуючих від вірусу — мити руки з милом або використовувати спиртовмісні антисептичні засоби для рук.

  1. Ви повинні контактувати з кимось протягом 10 хв, щоб заразитися вірусом

Чим довший контакт з інфікованою людиною, тим вища ймовірність зараження вірусом. Однак заразитися SARS-CoV-2 можна і менше ніж за 10 хв.

  1. Полоскання носа фізіологічним розчином захищає від коронавірусу

Немає доказів того, що промивання носа фізіологічним розчином захищає від респіраторних інфекцій. Деякі дослідження показують, що цей метод може зменшити вираженість симптомів гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. Однак вчені не виявили доказів того, що такий метод може знизити ризик зараження.

  1. Антибіотики вбивають коронавірус

Антибіотики вбивають тільки бактерії. Вони не впливають на віруси.

  1. Теплові сканери можуть діагностувати коронавірус

Теплові сканери можуть визначити, чи є підвищена температура тіла у людини. Проте, інші стани, такі як сезонний грип, також можуть викликати лихоманку.

Крім того, симптоми COVID-19 можуть з’являтися через 2-10 днів після зараження. Це означає, що у людини, інфікованої вірусом, може бути нормальна температура тіла за кілька днів до початку лихоманки.

  1. Часник захищає від коронавірусів

Деякі дослідження показують, що часник може уповільнити зростання деяких видів бактерій. Однак COVID-19 викликаний вірусом, і немає ніяких доказів того, що часник може захистити людей від цієї інфекції.

  1. Посилки з Китаю можуть поширювати коронавірус

Згідно з результатами попередніх досліджень, пов’язаних з вивченням коронавірусів, вчені вважають, що SARS-CoV-2  не може вижити в листах або упаковках протягом тривалого часу.

Центри з контролю і профілактики захворювань США (US Centers for Disease Control and Prevention — CDC) пояснюють, що «через погану виживаність коронавірусів на поверхнях імовірність заразитися від продуктів або упаковок, які перевозяться протягом декількох днів або тижнів при температурі навколишнього середовища, дуже низька».

  1. Домашні засоби можуть вилікувати і захистити від COVID-19

Ніякі домашні засоби не можуть захистити від COVID-19, включаючи вітамін C, ефірні олії, колоїдне срібло, кунжутна олія, часник, очищувач акваріума, а також питний режим, який полягає у вживанні води кожні 15 хв.

Найкращий підхід — регулярно мити руки і уникати відвідування місць, де можуть бути хворі люди.

  1. Вірус зникне, коли прийде весняне потепління

Деякі віруси, такі як віруси застуди та грипу, легше поширюються в холодні місяці, але це не означає, що вони повністю припиняють своє існування, коли умови стають більш м’якими. На сьогодні вчені не знають, як зміни температури будуть впливати на поведінку SARS-CoV-2.

  1. Коронавірус — найбільш смертоносний вірус, відомий людству

Хоча прояви SARS-CoV-2 виглядають більш серйозними, ніж грипу, даний вірус не є найбільш смертоносним. Інші віруси, такі як Ебола, мають більш високий рівень смертності.

  1. Вакцини проти грипу і пневмонії захищають від COVID-19

Оскільки SARS-CoV-2 відрізняється від інших вірусів, жодна з існуючих вакцин не захищає від інфекції.

  1. Вірус виник у лабораторії в Китаї

Незважаючи на безліч інтернет-чуток, немає ніяких доказів того, що це так. Фактично, недавнє дослідження показує, що вірус є природним продуктом еволюції.

Деякі дослідники вважають, що SARS-CoV-2, можливо, перейшов від ящерів до людей. Інші думають, що вірус міг бути переданий людям від кажанів, як у випадку з атиповою пневмонією.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті