ВООЗ: харчові звички під час карантину та самоізоляції

01 Квітня 2020 1:12 Поділитися

ВООЗ надала рекомендації тим, хто зараз перебуває у вимушеній самоізоляції та на карантині, стосовно харчових звичок.

Купуйте лише необхідне. У всьому європейському регіоні ВООЗ спостерігалися випадки продовольчої паніки — люди почали скуповувати продукти. ВООЗ наголошує, що така поведінка може мати негативні наслідки:  зростання цін на продукти, надмірне споживання їжі, нерівномірний розподіл продуктів.

Надайте пріоритет свіжим продуктам. Спершу слід використовувати свіжі інгредієнти та продукти з коротким терміном зберігання. Якщо є в наявності/доступні свіжі овочі, фрукти, молочні продукти, слід надати їм пріоритет.

Готуйте домашні страви. Зараз є гарна нагода більше готувати вдома, спробувати нові рецепти, нові інгредієнти.

Користуйтеся сервісами доставки їжі. У містах з розвиненою інфраструктурою є сервіси доставки продуктів та готових страв. Також деякі ресторани, які вимушені зачинитися на час карантину, пропонують таку послугу. В умовах пандемії коронавірусу практикується опція безконтактної доставки.

Дотримуйтеся правил гігієни під час готування: тримайте кухню та посуд у чистоті, мийте руки, розділяйте сиру та готову їжу, готуйте їжу ретельно, використовуйте безпечну воду та інгредієнти.

Усвідомлюйте розмір своєї порції. Адже перебування вдома протягом тривалого часу з обмеженими варіантами активності, особливо на самоті, може призводити до переїдання.

Обмежте споживання солі, цукру та жирів. ВООЗ рекомендує вживати менше 5 г солі на день (майте на увазі, що деякі продукти, зокрема консервовані, мають високий вміст натрію). Вільний цукор (що штучно додається) в ідеалі має складати менше 5% спожитих за день калорій (приблизно 6 чайних ложок). А споживання жирів рекомендується обмежити до менш ніж 30% спожитих за день калорій, причому не більше 10% мають надходити з насичених жирів (це, зокрема, вершки, вершкове масло, сири, жирні сорти м’яса).

Споживайте достатню кількість клітковини. Для цього важливо включати в раціон овочі, фрукти, бобові, цільнозернові продукти.

Пийте воду. Пити воду замість підсолоджених напоїв — простий спосіб обмежити споживання цукру та зайвих калорій. ВООЗ також рекомендує не споживати у великій кількості міцної кави або чаю, кофеїнових та енергетичних безалкогольних напоїв, що може призводити до зневоднення та негативно впливати на режим сну.

Зменшіть споживання алкоголю. Споживання алкоголю може послабити імунну систему, що підриває здатність організму боротися з інфекційними захворюваннями. ВООЗ також підкреслює, що алкоголь як психоактивна речовина може також впливати на психічний стан та прийняття рішень, посилювати симптоми депресії, тривоги та паніки — стани, які можуть посилюватися під час карантину та самоізоляції.

Насолоджуйтеся сімейною трапезою. Адже карантин — це час, яким можна скористатися для зміцнення сімейних стосунків.

За матеріалами www.euro.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті