Діарея — перша ознака хвороби у деяких пацієнтів з COVID-19

06 Квітня 2020 9:39 Поділитися

Згідно з результатами нового дослідження у деяких пацієнтів із COVID-19 першою ознакою захворювання є симптоми розладу травлення. Результати дослідження були опубліковані 30 березня 2020 р. у виданні «The American Journal of Gastroenterology».

Учені відзначають, що проблеми з травленням є загальними і не обов’язково означають, що у людини є COVID-19. Однак лікарі повинні визнати, що раптовий розлад травлення у людей, які, можливо, контактували з хворими COVID-19, «повинні, принаймні, насторожити й спонукати до спостереження за станом людини».

Чи є порушення травлення першою ознакою COVID-19? Наразі вчені активно шукають відповідь на це питання. Наприклад, дослідження, опубліковане 18 березня 2020 р., показало, що серед близько 200 пацієнтів з COVID-19 в 3 лікарнях м. Ухань, Китай, близько 50% повідомили, принаймні, про 1 симптом, пов’язаний із розладом травлення. Ще 18% пацієнтів повідомили про виникнення діареї, блювання або болю у животі. Однак у цьому та інших дослідженнях основна увага приділялася пацієнтам з тяжкою формою COVID-19.

У новому дослідженні вчені проаналізували інформацію про 206 пацієнтів з лікарні Юніон при Медичному коледжі Тунцзі (Tongji Medical College), Ухань. Для участі в даному дослідженні були відібрані пацієнти з легкою формою COVID-19 без таких симптомів, як ускладнене дихання або низький рівень кисню в крові.

У цілому 48 пацієнтів (23%) були госпіталізовані лише із симптомами порушення травлення, 89 (43%) — лише з респіраторними симптомами і 69 (33%) — з респіраторними і травними симптомами.

Серед усіх пацієнтів із симптомами порушення травлення (117 пацієнтів) приблизно у 67 (58%) виникла діарея. Крім того, у 13 (20%) пацієнтів діарея була першим симптомом COVID-19. У звіті йдеться про те, що діарея у пацієнтів тривала від 1 до 14 днів із середньою тривалістю 5 днів. При цьому близько третини пацієнтів із симптомами розладу травлення не мали лихоманки.

Пацієнти із симптомами порушення травлення, як правило, зверталися за медичною допомогою пізніше, ніж з респіраторними симптомами. У середньому через 16 днів з моменту появи симптомів порівняно з 11 днями у пацієнтів з респіраторними симптомами.

Пацієнтам із симптомами порушення травлення також було необхідно більше часу, щоб отримати негативні результати тесту на COVID-19, — у середньому 41 день. Для порівняння, пацієнти, у яких були тільки респіраторні симптоми, одужали в середньому за 33 дні.

Нарешті, в осіб із симптомами порушення травлення набагато частіше (73%) SARS-CoV-2 був виявлений у калі. Для порівняння SARS-CoV-2 був виявлений у калі тільки у 18% пацієнтів з виключно респіраторними симптомами COVID-19.

«У цілому отримані дані свідчать про те, що пацієнтів, у яких раптово виникла діарея після можливого контакту з хворим COVID-19, слід підозрювати на наявність захворювання, навіть за відсутності кашлю, задишки, болю в горлі або навіть лихоманки. Оптимально тестування на COVID-19 має проводитися з використанням як респіраторних зразків, так і зразків калу», — зазначають автори дослідження.

Автори відзначають, що їх дослідження було відносно обмеженим, тому необхідним є проведення більш масштабних досліджень для подальшого вивчення симптомів порушення травлення у пацієнтів з легкою формою COVID-19.

За матеріалами www.livescience.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті