COVID-19: дезінфекційні засоби для рук дійсно інактивують новий коронавірус

24 Квітня 2020 2:10 Поділитися

В умовах відсутності вакцини або ефективних противірусних препаратів гігієна рук є основним способом запобігання поширенню SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID-19.

У людей, заражених COVID-19, можуть бути лише незначні симптоми захворювання. Однак вони все ж поширюють вірус через краплі, які зазвичай осідають на різних поверхнях.

Ретельне миття рук з милом і водою протягом не менше 20 с — це дуже ефективний спосіб захисту від шкідливих бактерій і вірусів.

Однак миття рук є не завжди практичним, особливо для працівників охорони здоров’я. Це пов’язано з відсутністю доступу до проточної води і достатньої кількості часу для ретельного миття рук.

Дезінфекційні засоби на основі спирту забезпечують швидку і просту альтернативу. Однак до останнього часу не було переконливих доказів того, що вони ефективні проти SARS-CoV-2. Сучасні рекомендації базуються на результатах досліджень, що показують, що дезінфекційні засоби інактивують інші коронавіруси.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує 2 склади дезінфекційних засобів на спиртовій основі, які допомагають запобігти поширенню патогенних мікроорганізмів у цілому. У новому дослідженні вчені Німеччини та Швейцарії перевірили ефективність цих засобів конкретно проти SARS-CoV-2.

Перший дезінфекційний засіб містить:

  • етанол — 80% від об′єму;
  • гліцерин — 1,45% від об’єму;
  • перекис водню — 0,125% від об’єму.

Другий дезінфекційний засіб містить:

  • ізопропіловий спирт — 75% від об’єму;
  • гліцерин — 1,45% від об′єму;
  • перекис водню — 0,125 від об′єму.

У ході дослідження вчені протягом 30 с впливали на SARS-CoV-2 зазначеними дезінфекційними розчинами.

Коли дослідники перевірили подальшу здатність вірусу інфікувати клітини в лабораторних культурах, вони виявили, що обидва препарати інактивували вірус.

«Ми показали, що обидва препарати, рекомендовані ВООЗ, у достатній мірі інактивують вірус через 30 с», — наголосив головний автор дослідження, професор Стефані Пфандер (Stephanie Pfänder), кафедра молекулярної та медичної вірусології, Рурський університет в Бохумі (Ruhr-Universität Bochum), Німеччина.

Запаси вичерпуються

Результати цього дослідження особливо актуальні, оскільки протягом пандемії COVID-19 запаси дезінфекційних засобів для рук виснажуються.

Нове дослідження дає аптекам «зелене світло» для швидкого і легкого створення власних дезінфекційних засобів, що рекомендовані ВООЗ.

Автори дослідження роблять наступний висновок: «Наші результати мають вирішальне значення для мінімізації передачі вірусу і максимальної інактивації вірусу при спалаху SARS-CoV-2».

Однак, як попереджає команда вчених, їх висновки ґрунтуються на припущенні, що дезінфекційний засіб знаходиться в контакті з вірусом не менше 30 с, що не завжди можливо на практиці.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті