«Карта» нового коронавірусу визначає ключові точки його проникнення в організм

27 Квітня 2020 5:24 Поділитися

У ході дослідження, проведеного низкою міжнародних установ, зокрема Імперським коледжем Лондона (Imperial College London), було встановлено приблизні початкові точки зараження SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19), що знаходяться в носі й очах. Ключові рецептори були також виявлені в кишечнику і серці.

Результати дослідження, опубліковані в журналі «Nature Medicine», виділяють 2 специфічні типи клітин у носі — так звані бокаловидні та війчасті клітини — як ймовірні початкові точки зараження COVID-19.

Вчені виявили, що ці клітини мають високий рівень вхідних білків, які вірус COVID-19 використовує для проникнення в клітини людини.

Вчені стверджують, що отримані дані можуть допомогти пояснити високу швидкість передачі COVID-19.

Для того щоб коронавірус SARS-CoV-2 потрапив у клітини людини, йому потрібно 2 ключових білки, які називаються ACE2 і TMPRSS2. Перший — рецепторний білок, до якого може прикріпитися вірус, а другий є протеазою, яка активує проникнення вірусу в клітину.

Учені багатьох країн намагаються точно зрозуміти, як поширюється вірус COVID-19, щоб допомогти запобігти передачі інфекції, розробити вакцину, а також зрозуміти механізми, які призводять до тяжких системних захворювань у деяких пацієнтів.

Пошкодження серця у пацієнтів з COVID-19

Відомо, що збудники SARS-CoV (вірус, який викликав епідемію атипової пневмонії в 2003 р.) і SARS-CoV-2 використовують аналогічний механізм зараження клітин. Однак раніше не були точно встановлені типи клітин, які використовуються вірусом для проникнення, і клітини-мішені, на які може впливати вірус після початкового інфікування.

У даній роботі вчені проаналізували геномні дані більш ніж з 20 різних тканин неінфікованих людей. Дослідники шукали, які окремі клітини експресують обидва з двох ключових білків входу, які використовуються вірусом COVID-19 для зараження клітин людини.

Доктор Мікела Носеда (Michela Noseda), старший автор дослідження з Національного інституту серця і легенів при Імперському коледжі Лондона (National Heart and Lung Institute at Imperial College London), пояснила, що у ході дослідження було виявлено важливу інформацію — не тільки про те, як вірус отримує доступ до клітин, а й про те, як він може вражати органи поза дихальними шляхами, що призводить до розвитку системного захворювання: «Пошкодження серцевої тканини і, як наслідок, серцева недостатність спостерігаються у 20% пацієнтів з COVID-19. Таким чином, було вкрай важливо дослідити, яким чином вірус може проникати в клітини серця. Ми проаналізували близько 500 тис. окремих клітин, взятих з 14 людських сердець, і визначили 3 типи клітин, які експресують рецептор входу SARS-CoV-2: перицити, які знаходяться в мережі дрібних кровоносних судин у серці; клітини серцевого м’яза; і фібробласти — клітини, які допомагають підтримувати структуру серця. Визначення конкретних і ймовірних клітин-мішеней вірусу в серці відкриває важливу інформацію, необхідну для розуміння механізмів пошкодження та визначення вибору лікування».

Вірус потрапляє в слізні протоки

Щоб з’ясувати, які клітини можуть бути залучені до передачі COVID-19, дослідники проаналізували дані консорціуму Human Cell Atlas. Цей проєкт спрямований на створення довідкових карт усіх клітин людини.

Доктор Варадон Суннак (Waradon Sungnak), провідний автор дослідження, повідомив: «Ми виявили, що рецепторний білок ACE2 і протеаза TMPRSS2, які можуть активувати надходження SARS-CoV-2, експресуються в клітинах різних органів, включаючи клітини на внутрішній слизовій оболонці носа. Потім ми виявили, що в келихоподібних і війчастих клітинах носа рівні обох цих білків є найвищими (серед усіх клітин дихальних шляхів)».

Два ключових вхідних білки ACE2 і TMPRSS2 були також виявлені в клітинах рогівки ока і в слизовій оболонці кишечнику. Отримані дані наводять вчених на думку про інший можливий шлях зараження через очні й слізні протоки і розкриває можливість фекально-оральної передачі.

За матеріалами www.imperial.ac.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті