COVID-19: ринок вийшов на показники минулого року!? (оновлено 30.04.2020 р.)

28 Квітня 2020 10:07 Поділитися
Продовжуємо знайомити читачів та операторів ринку з поденною динамікою аптечного продажу препаратів та засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), які користувалися попитом у українців внаслідок запровадження карантину. Загальнонаціональний карантин було запроваджено 11 березня, він почав діяти з 12 березня. Наразі карантинні заходи були продовжені до 11 травня. Запровадження карантину спровокувало паніку та сприяло суттєвому зростанню* аптечного продажу лікарських засобів, однак у подальшому обсяги продажу почали знижуватися та продовжують дотепер. Особливо 19 квітня, у день свята Пасхи, ринок продемонстрував найнижчий показник аптечного продажу за останні 3 роки. При підготовці матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research».

Центр системних досліджень та інженерії при Університеті Джонса Гопкінса розробив інтерактивний дашборд з постійно оновлюваною статистикою поширення коронавірусу. У дашборді в режимі реального часу наводяться дані про кількість осіб, що захворіли на коронавірусну інфекцію COVID-19, одужали, та кількість летальних випадків у розрізі регіонів. Джерелом інформації служить база Всесвітньої організації охорони здоров’я та центрів з контролю захворюваності в Китаї, Європі та США.

Інтерактивний дашборд Центру системних наук та інженерії (Center for Systems Science and Engineering — CSSE) при Університеті Джонса Гопкінса

Після оголошення карантину обсяги продажу лікарських засобів суттєво збільшилися порівняно з аналогічним періодом минулого року та даними поточного року, проте наразі цей показник знизився нижче рівня січня та лютого та продовжує знижуватися як у грошовому (рис. 1), так і натуральному вираженні (рис. 2). В останні дні обсяги продажу знаходяться приблизно на рівні минулого року. Однак слід зауважити, що минулого року на ці дні припадало свято православної Пасхи. А як відомо, у святкові дні обсяги продажу нижчі, ніж у звичайні вихідні дні. Тобто приріст порівняно з минулим роком зумовлений низькою базою порівняння. У середньому зменшення обсягів продажу становить 20% порівняно з минулим роком. А тому зарано говорити про початок відновлення ринку.

Унаслідок карантину деякі галузі економіки повністю або частково припинили роботу. Частина населення втратила роботу або змушена була йти в неоплачувану відпустку. Отже, купівельна спроможність суттєво знизилася. Тобто відновлення ринку почнеться після завершення карантинних заходів та відновлення роботи всіх галузей економіки.

Рис. 1
Поденна динаміка обсягів продажу лікарських засобів у грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.
Рис. 2
Поденна динаміка обсягів продажу лікарських засобів у натуральному вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Найбільш популярними товарами були препарати АТС-груп J05 «Противірусні засоби для системного застосування» (рис. 3), D08 «Антисептичні та дезінфікуючі засоби» (рис. 4), проте наразі обсяги їх аптечного продажу також продовжують зменшуватися.

Рис. 3
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів АТС-групи J05 «Противірусні засоби для системного застосування» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.
Рис. 4
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів АТС-групи D08 «Антисептичні та дезінфікуючі засоби» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Після запровадження карантину суттєво збільшилися обсяги продажу медичних масок. Попит на медичні маски не спадає. Періодичне зменшення обсягів їх аптечного продажу, вірогідно, зумовлено дефіцитом цього товару, а також тим, що українці купують медичні маски поза аптеками (рис. 5). У той же час попит на рукавички знизився. Наразі обсяги їх продажу знаходяться на рівні докарантинних показників (рис. 6).

Рис. 5

Поденна динаміка обсягів продажу медичних масок у грошовому та натуральному вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.
Рис. 6

Поденна динаміка обсягів продажу рукавичок у грошовому та натуральному вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Також у період запровадження карантину фіксувалося збільшення аптечного продажу препаратів парацетамолу та його фіксованих комбінацій (рис. 8). Однак наразі обсяги їх продажу також зменшилися та продовжують зменшуватися. Це може бути пов’язано із закінченням епідсезону грипу та ГРВІ. За даними Центру громадського здоров’я, показники захворюваності на грип та ГРВІ з 13-го тижня 2020 р. нижче епідеміологічного рівня.

Рис. 7
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів топ-3 АТС-груп 5-го рівня групи N02 «Анальгетики» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Ще одним цікавим сегментом є вітаміни. Після оголошення карантину обсяги їх продажу також збільшилися. Збільшення обсягів продажу препаратів АТС-групи A11 «Вітаміни» було зумовлено підвищенням попиту на препарати вітаміну С та полівітамінні комплекси (рис. 8), проте наразі обсяги їх продажу також скоротилися та знизилися нижче докарантинних показників.

Рис. 8
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів топ-5 АТС-груп 4-го рівня групи A11 «Вітаміни» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Як відомо, відповідно до постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211 МОЗ доручено забезпечити тимчасове припинення проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім термінових та невідкладних. Внаслідок цього обсяги продажу препаратів, які широко використовувалися при операціях, суттєво зменшилися. Зокрема, препарати АТС-груп N01 «Анестетики» (рис. 9) та B05 «Кровозамінники та перфузійні розчини». Серед препаратів АТС-групи B05 зменшення обсягів продажу фіксується для лідерів сегмента, зокрема препаратів натрію хлориду, розчинів електролітів та аргініну (рис. 10).

Рис. 9
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів АТС-групи N01 «Анестетики» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.
Рис. 10
Поденна динаміка обсягів продажу препаратів топ-5 АТС-груп 5-го рівня групи B05 «Кровозамінники та перфузійні розчини» в грошовому вираженні за період з 1.01.2020 до 28.04.2020 р.

Також з кінця березня фіксується зниження продажу препаратів для лікування хронічних захворювань, зокрема препаратів, включених до програми «Доступні ліки», як у грошовому, так і натуральному вираженні (рис. 11). Також, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), фіксується зменшення кількості виписаних та погашених рецептів у рамках програми «Доступні ліки» (рис. 12). Після спаду обсяги продажу стабілізувалися та знаходяться приблизно на одному рівні. Також приблизно на одному рівні знаходиться і кількість відпущених рецептів.

Рис. 11

Поденна динаміка обсягів продажу препаратів, включених до програми «Доступні ліки», у грошовому та натуральному вираженні за період з 01.01.2020 до 28.04.2020 р.
Рис. 12
Поденна динаміка кількості виписаних та погашених рецептів у рамках програми «Доступні ліки» за період з 01.01.2020 до 28.04.2020 р. за даними НСЗУ

Наша редакція й надалі слідкуватиме за препаратами, які використовуються у світі для лікування хворих на коронавірусну інфекцію, та обсягами їх аптечного продажу в Україні, а також продажем ЗІЗ, зокрема медичних масок та рукавичок.

Денис Кірсанов

*Темпи зростання/зниження розраховані відповідно до аналогічного дня тижня минулого року.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті