Втрата нюху пов’язана з більш легким клінічним перебігом COVID-19

28 Квітня 2020 5:33 Поділитися

Люди, які відчувають втрату нюху як один із симптомів COVID-19, імовірно, мають легкий або помірний клінічний перебіг захворювання, згідно з дослідженням, яке може допомогти медичним працівникам визначити, які пацієнти потребують госпіталізації. Результати дослідження опубліковані в журналі «International Forum of Allergy & Rhinology».

Раніше вже було встановлено, що втрата нюху і смаку може бути індикатором зараження новим коронавірусом SARS-CoV-2.

За словами вчених з Університету Каліфорнії (University of California), США, пацієнтів з COVID-19, які повідомили про втрату нюху, госпіталізували в 10 разів рідше, ніж хворих без цього симптому.

«Одним з нагальних завдань для медичних працівників є визначення того, як найкраще лікувати людей, інфікованих новим коронавірусом. Якщо у пацієнтів немає симптомів інфекції (або вони слабо виражені), чи можуть вони повернутися додому на карантин або їм, імовірно, буде потрібна госпіталізація? Це важливі питання для лікарень, які намагаються ефективно і раціонально розподіляти обмежені медичні ресурси. Результати нового дослідження говорять про те, що втрата нюху може бути прогнозним фактором більш легкого перебігу COVID-19. Однак не варто забувати про інші фактори ризику (вік і наявність хронічних захворювань), які можуть вплинути на загальну картину перебігу COVID-19», — наголошує провідний автор дослідження Керол Ян (Carol Yan).

Дослідники стверджують, що отримані дані, можливо, описують деякі патофізіологічні характеристики інфекції.

«Місце і початковий рівень вірусного навантаження, поряд з ефективністю імунної відповіді хазяїна, є потенційно важливими змінними у визначенні поширення вірусу серед людей і, у кінцевому підсумку, клінічного перебігу інфекції», — підкреслив співавтор дослідження Адам С. Деконд (Adam S. DeConde).

Іншими словами, якщо вірус SARS-CoV-2 спочатку концентрується в носі й верхніх дихальних шляхах, де він впливає на функцію нюху, це може призвести до менш важкої та раптової інфекції, що знижує ризик пригнічення імунної системи господаря, розвитку дихальної недостатності та, як наслідок, госпіталізації.

Вчені звертають увагу на те, що їх дослідження було обмеженим і вказана проблема потребує подальшого вивчення.

За матеріалами www.worldpharmanews.com; www.deccanherald.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті