Дослідження у США: якою є виживаність пацієнтів з COVID-19 на ШВЛ?

29 Квітня 2020 2:15 Поділитися

Дослідження, у якому взяли участь 5700 пацієнтів, госпіталізованих із підтвердженим COVID-19 у Нью-Йорку, показало, що рівень смертності становив 21% для 2634 пацієнтів, результати лікування яких були відомі наприкінці спостереження. Результати опубліковані в журналі «JAMA».

Дослідження, яке наразі охоплює дані найбільшої когорти госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 у США, підтвердило, що до груп високого ризику належать люди старшого віку, чоловічої статі та ті, у кого діагностовано артеріальну гіпертензію, цукровий діабет або ожиріння.

Коефіцієнти смертності, продемонстровані в різних дослідженнях, важко порівнювати, підкреслює автор статті Карина В. Девідсон, (Karina W. Davidson), професор і старший віцепрезидент Інституту медичних досліджень Файнштейна (Feinstein Institutes for Medical Research) та старший віцепрезидент із досліджень «Northwell Health» в Нью-Йорку (США). Так, на результати лікування можуть впливати організація та ресурси системи охорони здоров’я. Крім того, суттєвий вплив на смертність мають демографічні показники пацієнтів та наявність супутніх захворювань. Також відрізняються швидкість розвитку симптомів хвороби та час надходження до лікарні, відмітила К. Девідсон. Тим не менше дослідження включає досить велику вибірку пацієнтів та його дані відображають рівень смертності серед тих, хто потребує госпіталізації на ранній стадії пандемії.

Велика репрезентативна вибірка включає дуже різних пацієнтів віком від 0 (до 1 року) до 107 років різних професій та соціально-економічного рівнів, що відображає всю різноманітність великого міста.

У ході дослідження були проаналізовані електронні медичні записи 5700 пацієнтів, госпіталізованих із підтвердженим COVID-19 між 1 березня 2020 р. та 4 квітня 2020 р.

Загалом 1151 (20,2%) з 5700 пацієнтів потребували штучної вентиляції легень (ШВЛ). Станом на 4 квітня 831 (72,2%) цих пацієнтів залишилися у лікарні, 38 (3,3%) виписані, а 282 (24,5%) померли.

Коли автори обмежили свій аналіз 2634 пацієнтами, результати лікування яких (виписка або смерть) були відомі в кінці дослідження, було показано, що 373 (14,2%) пацієнти пройшли лікування в реанімації, 320 (12,2%) — отримали інвазивну механічну вентиляцію, 81 (3,2%) отримували діаліз, а 553 (21%) померли.

Як і в інших аналогічних дослідженнях, було показано, що похилий вік був пов’язаний з підвищенням ризику смерті. Рівень смертності пацієнтів, які отримували ШВЛ і результати лікування яких відомі (виписка або смерть), становив 88,1%. При стратифікації за віком рівень смертності для вентильованих пацієнтів становив 76,4% для осіб віком від 18 до 65 років і 97,2% для осіб, старших 65 років.

Серед тих, хто не потребував ШВЛ і чиї результати лікування (виписка або смерть) були відомі, померло 19,8% пацієнтів віком від 18 до 65 років та 26,6% з тих, хто старше 65 років. Жоден пацієнт до 18 років не помер у період дослідження.

При проведенні механічної вентиляції є ризик розвитку ускладнень, наприклад таких як пневмонія, пов’язана з вентиляцією, яка виникає у 10–25% вентильованих пацієнтів і має тенденцію розвиватися протягом 5 днів.

Середній час спостереження після виписки становив 4,4 дня. Протягом періоду дослідження 45 (2,2%) пацієнтів були повторно госпіталізовані, середній час до повторної госпіталізації — 3 дні.

Найпоширенішими супутніми захворюваннями серед усіх 5700 пацієнтів були артеріальна гіпертензія (57%), ожиріння (41%) та цукровий діабет (34%). Крім того, чоловіча стать і похилий вік були пов’язані з вищим ризиком смерті.

Цікавим було те, що підвищена температура тіла у госпіталізованих пацієнтів фіксувалася досить рідко. З 5700 пацієнтів, які потребували госпіталізації через дихальний дистрес, лише у третини спостерігали підвищену температуру тіла. Тому гарячка не має бути єдиним орієнтиром, за яким люди приймають рішення звернутися за медичною допомогою.

Автори дослідження відмічають, що клінічна ситуація постійно змінюється. З моменту початку спостережень 8 березня ступінь тяжкості захворювання різко знизився.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті