Чи впливає застосування антидепресантів під час вагітності на нервову систему дитини?

30 Квітня 2020 5:04 Поділитися

Нове дослідження показує, що внутрішньоутробний вплив антидепресантів може завдати шкоди розвитку нервової системи у дітей, хоча автори застерігають від того, щоб робити однозначні висновки на основі результатів їхніх спостережень.

Результати дослідження свідчать, що у дітей матерів з розладами настрою або тривожністю, які приймали селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (selective serotonin-reuptake inhibitors — SSRIs) або селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну і норадреналіну (selective serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors — SNRIs), відмічали підвищений ризик «уразливості розвитку» та дефіциту мовних і/або когнітивних здібностей у дитячому саду.

«Наші результати доповнюють нові дані, які виявляють негативні навчальні результати і мовні проблеми у дітей, матері яких під час вагітності страждали від розладів настрою або тривожних розладів і лікувалися антидепресантами. Це надзвичайно складна тема, оскільки багато жінок отримують користь від прийому  лікарських засобів. Адже ситуація, коли депресія не лікується, також може негативно позначитися як на матері, так і на її дитині», — зазначає доктор Дипа Сінгал (Deepa Singal) з Університету Манітоби (University of Manitoba), Канада.

Д. Сінгал також зазначила, що вагітні з депресію з меншою ймовірністю звертаються за належною медичною допомогою. Після пологів такі жінки можуть не отримувати достатнього харчування, недосипати, що додатково підвищує ризик розвитку післяпологової депресії.

«Жінки повинні зважити ризики і переваги використання антидепресантів, порадившись зі своїм лікарем, перш ніж приймати рішення припинити або почати приймати антидепресанти під час вагітності. Результати нашого дослідження говорять про те, що варто збільшити спектр нефармакологічних підходів, які використовуються для керування психічним здоров’ям вагітних», — додала  Д. Сінгал.

Вчені попереджають, що отримані результати повинні бути відтворені в інших великих популяційних вибірках, перш ніж буде зроблено остаточні висновки або сформовано клінічні рекомендації.

«Подальше вивчення цього питання є критично необхідним для того, щоб зрозуміти, як допомогти жінкам зі значною депресією під час вагітності й уникнути ризику для їхніх дітей», — підкреслила Д. Сінгал.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті