Пошук потенційних кандидатів проти COVID-19: на допомогу приходять суперкомп’ютерні симуляції

07 Травня 2020 9:21 Поділитися

Кілька препаратів, схвалених для лікування вірусної інфекції гепатиту С, були визначені в якості потенційних кандидатів проти COVID-19, нового захворювання, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2. Дані результати базуються на обширних обчисленнях з використанням суперкомп’ютера MOGON II в університеті Йоханнеса Гутенберга (Johannes Gutenberg University — JGU), Німеччина. MOGON II — один із найпотужніших комп’ютерів у світі.

Як пояснили дослідники JGU в своїй статті, нещодавно опублікованій на вебсайті Всесвітньої організації охорони здоров’я, вони змоделювали спосіб, яким близько 42 тис. різних речовин, перерахованих у відкритих базах даних, зв’язуються з певними білками SARS-CoV-2 і тим самим перешкоджають проникненню вірусу в організм людини або його розмноження.

«Цей метод комп’ютерного моделювання відомий як молекулярне стикування і він був визнаний і використовувався протягом багатьох років. Даний метод є більш дешевим і швидким підходом, ніж лабораторні експерименти. Наскільки нам відомо, ми були першими, хто використав молекулярне стикування з SARS-CoV-2. І це фантастична новина, що ми знайшли ряд схвалених лікарських засобів від гепатиту С, які можуть виступати в якості перспективних кандидатів для лікування COVID-19», — зазначив професор Томас Ефферт (Thomas Efferth) з Інституту фармації і біомедичних наук JGU, провідний автор дослідження.

Використовуючи суперкомп’ютер MOGON II, дослідники провели більш ніж 30 млрд одиночних розрахунків протягом 2 міс і виявили, що сполуки з 4 лікарських засобів від гепатиту С (сімепревір, парітапревір, гразопревір і велпатасвір) мають високу здатність зв’язувати білки SARS-CoV-2, що дає їм можливість побороти цю інфекцію.

«Це також підтверджується тим фактом, що як SARS-CoV-2, так і вірус гепатиту С, є вірусами одного типу — так звані одноланцюгові РНК-віруси. Результати наших досліджень тепер необхідно перевіряти в лабораторних експериментах і клінічних дослідженнях», — зазначив Т. Ефферт і додав, що молекулярне стикування вже успішно використовувалося при пошуку активних речовин проти таких коронавірусів, як MERS-CoV і SARS-CoV.

За матеріалами www.worldpharmanews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті