Наразі сумарні докази передбачають, що ожиріння пов’язане з більш високим ризиком розвитку тяжких симптомів і ускладнень COVID-19, незалежно від наявності інших станів, таких як серцево-судинні захворювання.
Ранні дані, очевидно, дозволяють припустити, що особи з ожирінням з більшою ймовірністю можуть серйозно захворіти через COVID-19.
Все більше повідомлень пов’язують ожиріння зі смертністю від COVID-19. Наразі Центри з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) також вказують на тяжке ожиріння як на фактор ризику тяжкого перебігу COVID-19. CDC визначають тяжке ожиріння при індексі маси тіла (ІМТ) 40 або вище.
Однак на сьогодні невідомо, чому саме ожиріння пов’язане з більш тяжким перебігом COVID-19.
Щоб пролити світло на це питання, групи експертів з Німеччини, Великобританії і США об’єднали свої зусилля. Результати їх дослідження опубліковані в журналі «Nature Reviews Endocrinology».
Результати дослідження
У своїй статті вчені узагальнили попередні дані про взаємозв’язок ожиріння і тяжкої форми COVID-19.
У Китаї, де почався спалах, дані 383 пацієнтів з COVID-19 показали, що ожиріння було пов’язано з підвищенням ризику розвитку тяжкої пневмонії на 142%.
У більш широкому дослідженні близько 4 тис. пацієнтів з COVID-19 із Нью-Йорку було встановлено, що серйозне ожиріння є основним фактором ризику для госпіталізації, поступаючись тільки такому фактору, як вік.
У Сіетлі дослідження критично хворих з COVID-19 дійшло подібних висновків. Цей аналіз показав, що 85% пацієнтів з ожирінням потребували штучної вентиляції легень порівняно з 64% пацієнтів без ожиріння.
Крім того, 62% пацієнтів з ожирінням померли від COVID-19 порівняно з 36% пацієнтів без ожиріння. Тим не менш, важливо відзначити, що це дослідження включало тільки 24 пацієнти, усі вони були в критичному стані, що ускладнює можливість зробити висновки.
У заключному дослідженні, яке увійшло до аналізу, взяли участь 124 пацієнти з Ліллі, Франція. Вчені встановили, що пацієнтам з ожирінням частіше необхідна інвазивна штучна вентиляція легень.
Сумарно дані свідчать про те, що ожиріння може бути значним фактором ризику при COVID-19.
«Ми дійшли висновку, що ожиріння може створити для осіб, інфікованих новим коронавірусом (SARS-CoV-2), значний ризик розвитку тяжкої форми COVID-19 і, можливо, ризику смерті», — зазначив провідний автор дослідження, доктор Норберт Стефан ( Norbert Stefan) з Німецького центру досліджень цукрового діабету (German Center for Diabetes Research).
Чому ожиріння є фактором ризику?
На думку авторів дослідження, одним із варіантів, чому ожиріння підвищує ризик розвитку тяжкої форми COVID-19, є порушення функції дихання.
Справа в тому, що особи з ожирінням мають більш високу опірність дихальних шляхів, менші обсяги легень і слабкі дихальні м’язи. Ці фактори підвищують ймовірність розвитку пневмонії у пацієнта з COVID-19 і створюють додаткове навантаження на серце.
Ожиріння також пов’язано з цукровим діабетом, хворобами серця і нирок, що також підвищує ризик розвитку пневмонії.
Зв’язок між цукровим діабетом і COVID-19 є особливо важливим.
«З’являються дані, які вказують на те, що гіперглікемія (високий рівень глюкози в крові), навіть у діапазоні, де цукровий діабет не може бути діагностований, є сильним і незалежним предиктором тяжкого перебігу COVID-19», — пояснює доктор Н. Стефан.
Відсутність повних даних
Хоча це дослідження переконливо вказує на те, що особи з ожирінням більш схильні до ризику розвитку тяжкої форми COVID-19, аналіз має обмеження. По-перше, більшість досліджень на сьогодні не пройшли рецензування.
Крім того, багато вчених у своїх дослідженнях не вимірювали у пацієнтів масу тіла та зріст — показники, які необхідні для розрахунку ІМТ.
«У більшості статей, які були опубліковані протягом останніх 2 міс, наводяться дані про коморбідні стани, які можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком тяжкого перебігу COVID-19. Однак вчені часто не наводять дані про масу жирової тканини або метаболічне здоров’я пацієнтів», — підкреслив доктор Стефан.
За матеріалами www.medicalnewstoday.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим