Команда НСЗУ виступає за чесний, відкритий та прозорий конкурс на посаду голови інституції

26 Травня 2020 2:45 Поділитися

Відповідне звернення за підписом 18 представників Національної служби здоров’я України (далі — НСЗУ) минулого тижня направлено Президенту України, Голові Верховної Ради України та Уряду. «Ми вважаємо, що для збереження незалежності та ефективності нової інституції, відповідальної за реалізацію однієї з наймасштабніших структурних реформ в Україні, позитивні результати якої вже відчули і на успішне продовження якої розраховують мільйони пацієнтів і десятки тисяч лікарів, надзвичайно важливо, щоби на посаду голови НСЗУ був проведений новий — відкритий, чесний і прозорий конкурс, що допоможе обрати гідного кандидата», — прокоментували в НСЗУ.

25 травня під час щоденного брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що МОЗ України продовжило добір кандидатів на посаду голови НСЗУ до 27 травня. «Рішенням Уряду був оголошений добір на посаду голови Національної служби здоров’я України, починаючи з 22 травня, а кінцевий термін прийняття документів — був сьогодні о 18:00. Але ми отримали відповідні прохання від людей, які не встигають подати документи, тому ми продовжили кінцевий термін до середи, 27 травня. Таке продовження дозволено законодавством», — повідомив міністр.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Президенту України
Голові Верховної Ради України
Прем’єр-міністру України

Відкрите звернення
команди Національної служби здоров’я України
стосовно проведення чесного, відкритого та прозорого конкурсу на посаду голови Національної служби здоров’я

20 травня 2020 р. міністр охорони здоров’я Максим Степанов провів співбесіди з трьома кандидатами на посаду голови Національної служби здоров’я України — трьома фіналістами відкритого, чесного і прозорого конкурсу, які пройшли всі етапи відбору ще в січні цього року та набрали найбільшу кількість балів.

У результаті жодного з трьох кандидатів не було обрано переможцем — попри те, що завдяки особистому внеску кожного з них вже успішно проведена реформа первинної медичної допомоги, відпрацьований механізм трансформації системи фінансування медицини в Полтавській області, розпочата реформа спеціалізованої медичної допомоги та впроваджений електронний рецепт для всієї країни.

На засіданні Уряду 20 травня було озвучено рішення про відсутність переможця конкурсу, необхідність позаконкурсного призначення голови НСЗУ та готовність винести відповідну пропозицію на наступне засідання Уряду.

Ми вважаємо, що для збереження незалежності та ефективності нової інституції, відповідальної за реалізацію однієї з наймасштабніших структурних реформ в Україні, позитивні результати якої вже відчули — і на успішне продовження якої розраховують мільйони пацієнтів і десятки тисяч лікарів, надзвичайно важливо, щоби на посаду голови НСЗУ був проведений новий — відкритий, чесний і прозорий конкурс, що допоможе обрати гідного кандидата.

При проведенні нового конкурсу на посаду голови ми просимо дотриматися визначених законодавством процедур, у тому числі, щоби уникнути недоліків, допущених при проведенні співбесіди, зокрема:

  • завчасне попередження кандидатів про проведення етапів конкурсу;
  • запрошення до участі спостерігачів, зокрема від організацій громадянського суспільства;
  • проведення відеозапису під час співбесіди з подальшою передачею відеозапису до НАДС і його публікацією відповідно до законодавства;
  • уніфіковані питання для співбесіди з кандидатами, що дозволить об’єктивно порівняти та оцінити відповіді;
  • належне інформування кандидатів про рішення щодо результатів конкурсу.

Ми закликаємо вас забезпечити проведення чесного, прозорого та відкритого конкурсу на посаду голови НСЗУ і не допустити позаконкурсного призначення. За результатами чесного, прозорого та відкритого конкурсу на посаду голови НСЗУ має бути призначений гідний кандидат, здатний взяти на себе відповідальність за справедливий розподіл 86 млрд грн Програми медичних гарантій в інтересах 37 млн людей, ефективне управління Програмою медичних гарантій в умовах пандемії COVID-19, збереження та подальший розвиток незалежної державної інституції.

Ми наголошуємо на важливості продовження трансформації системи фінансування охорони здоров’я без втрати сенсу, місії, ціннісних орієнтирів та пацієнтоорієнтованості. Мета трансформації — створити систему, у якій кожен має доступ до необхідних медичних послуг належної якості без ризику потрапити у фінансову скруту, а лікарі отримують гідну винагороду за свою працю. На наш погляд, досягти цієї мети можливо виключно за умови, що очільником НСЗУ є професіонал із глибоким розумінням системи фінансування охорони здоров’я, який розділяє цінності НСЗУ: чесність, відкритість, прозорість та нульову толерантність до корупції.

З 2018 р., відколи НСЗУ розпочала свою роботу, стартували процес трансформації та системні зміни на первинній ланці медичної допомоги.

За результатами роботи у цьому напрямку вже можна з повною впевненістю стверджувати про серйозні позитивні зміни, які відчули як лікарі первинної ланки, так і пацієнти. Лікарі отримали набагато вигідніші умови праці та вищу заробітну плату, а пацієнти — більш якісні та доступні медичні послуги. Уперше в історії України державні та приватні заклади охорони здоров’я, а також лікарі приватної практики стали рівними перед законом і отримали кошти від НСЗУ за надані пацієнтами медичні послуги. А пацієнти вперше вільно обирають, де та у якого лікаря їм отримувати первинну медичну допомогу. НСЗУ оплатить надані медичні послуги тому закладу, який обере пацієнт.

У 2019 р. було розпочато реалізацію пілотного проєкту в Полтавській області, у рамках якого НСЗУ відпрацювала абсолютно нову для України модель оплати медичних послуг за надання медичної спеціалізованої допомоги, що вже успішно працює у світі, — оплата за випадок госпіталізації (за лікування конкретного пацієнта), а не за ліжко-місце. Досвід інших країн доводить, що фінансові стимули завжди змінюють поведінку закладів по відношенню до пацієнта.

Зокрема, за період впровадження пілотного проєкту суттєво скоротився середній строк госпіталізації та підвищилася складність випадків, медики стали більш зацікавленими у пацієнтах, а НСЗУ отримала достовірну та докладну інформацію щодо кількості та структури госпіталізацій. Зміни та моделі, що відпрацьовувалися в Полтавській області, були враховані при підготовці програми медичних гарантій на 2020 рік та дозволили розпочати трансформацію системи надання спеціалізованої медичної допомоги в усій країні. З часом, за умови застосування нових моделей оплати, ми очікуємо ще більш ґрунтовних змін у закладах — змін на користь, насамперед пацієнтів.

З 1 квітня 2020 р. нові механізми фінансування запрацювали на всіх рівнях медичної допомоги — від первинної до спеціалізованої. Запрацювала електронна система охорони здоров’я, яка ще кілька років тому здавалася в Україні неможливою. Декларації із сімейними лікарями подаються через електронну систему охорони здоров’я, запис до лікаря здійснюється онлайн, запроваджені електронні рецепти. Крім того, завдяки впровадженню електронних інструментів та відсутності необхідності заповнювати низки паперових документів зросла ефективність роботи медичних закладів.

Починаючи з 2020 р., запроваджено щоквартальне звітування про доходи та витрати закладів охорони здоров’я, що уклали договір з НСЗУ про медичне обслуговування населення. Окрім того, на офіційному вебсайті НСЗУ представлено понад 2 десятки інформаційних панелей, за допомогою яких можна дізнатися, з якими надавачами укладено договори, які виплати були здійснені, скільки виписано рецептів тощо. Форма представлення інформації надає змогу всім зацікавленим сторонам бачити абсолютно прозору та правдиву картину щодо надходження ресурсів (як у грошовій, так і натуральній формі) з усіх джерел та їх використання надавачами медичних послуг. Прозорість роботи НСЗУ є новим стандартом державної служби.

Одним із найважливіших завдань НСЗУ сьогодні є укладання договорів з медичними закладами, які надають медичні послуги, пов’язані з наданням медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Станом на 22 травня НСЗУ вже виплачено близько 140 млн грн 116 медичним закладам, працівники яких надали саме такі послуги.

Враховуючи ті завдання, які виконує сьогодні НСЗУ, що є єдиним державним замовником медичних послуг та лікарських засобів, питання керівництва такою інституцією є надзвичайно серйозним та вкрай важливим.

Усіма міжнародними партнерами, що підтримують трансформації у сфері охорони здоров’я, перехід на стратегічні закупівлі медичних послуг через НСЗУ визнаний найуспішнішою реформою. Про це свідчить, зокрема, звіт ВООЗ та Світового банку, складений за результатами спільного оцінювання впровадження реформи фінансування системи охорони здоров’я з 2016 р.

Ми звертаємося до вас із закликом максимально сприяти проведенню чесного, прозорого та відкритого конкурсу з дотриманням законодавства та сучасних практик, щоби призначити головою НСЗУ професіонала, здатного гідно продовжити трансформацію системи охорони здоров’я України заради здоров’я громадян, створення належних умов праці медичних працівників та забезпечення прозорого й ефективного використання коштів платників податків, які спрямовуються на медичне обслуговування пацієнтів.

Представники команди НСЗУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

GREG007 27.05.2020 10:58
Да забыли про овраги! Система электронного ведения амбулаторных карт и историй болезни отнимает очень много времени у врачей, Система не работает из за того, что пропускная способность низкая и когда все врачи заходят на портал получается ДОС атака и она виснетё Разработанные системы амбулаторной карты и историй болезни НЕ ТЕХНОЛОГИЧНЫ, ТРЕБУЮТ БОЛЬШИХ ЗАТРАТ*

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті