У цьому році Україна отримає ліки, закуплені за кошти попередніх років, на суму 4,6 млрд грн — Максим Степанов

27 Травня 2020 11:37 Поділитися

27 травня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірус­ної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, по­відомив, що за минулу добу захворіла 321 особа, з них 14 дітей та 58 медичних працівників. Було госпіталізовано 95 людей, зафіксовано 14 летальних випадків, при цьому одужало 420 осіб. За добу здійснено 9412 досліджень методом полімеразної реакції (ПЛР). За даними Центру громадського здоров’я України, з початку року проведено 312 532 дослідження методом ПЛР.

У розрізі регіонів найбільшу кількість нових випадків інфікування зареєстровано в Чернівецькій (43), Рівненській областях (39) та м. Київ (29).

За весь час пандемії захворіло 21 905 осіб, з них 1595 дітей та 4241 медичний працівник, одужало 7995 осіб, з них 1999 медичних працівників, а летальних випадків зареєстровано 658.

Також М. Степанов розповів про ситуацію з централізованою закупівлею ліків. Так, учора Міністерство фінансів України погодило паспортну програму із закупівель фармацевтичної продукції через ДП «Медичні закупівлі України». Стосовно того, чому ця програма погоджена в травні, а не в січні, міністр зазначив, що для закупівель ліків потрібно зібрати інформацію про потреби лікарень у тих чи інших лікарських засобах. Тому збір інформації й аналіз залишків ліків, закуплених за попередні роки, потребував часу. Також він зауважив, що ліки, закуплені за кошти 2020 р., почнуть поставляти лише наприкінці цього року та на початку 2021 р.

Нагадаємо, що під час наради 25 травня, Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України», повідомив, що ДП «Медичні закупівлі України» з 26 травня розпочинає закупівлі за скороченою процедурою в системі ProZorro. На це нині виділено майже 3 мільярди гривень, а щомісячна потреба для закупівлі необхідних засобів для всієї України становить приблизно 750-760 млн грн.

У 2020 р. Україна використовуватиме ліки, закуплені упродовж попередніх років. На сьогодні наявні залишки препаратів на суму 3,9 млрд грн. Також очікується ще поставка на суму 4,6 млрд грн. І така кількість фармацевтичної продукції забезпечить потреби лікарень у повному обсязі.

Окрім цього, М. Степанов повідомив, що спеціалізовані організації, які закуповують для України ліки, пришвидшили поставки препаратів. Лише за останні 2 міс було поставлено ліків на 1 млрд грн.

На запитання стосовно того, чи планує МОЗ вносити зміни в протокол лікування COVID-19 у зв̕язку з припиненням Всесвітньою організацією охорони здоров’я клінічних випробувань гідроксихлорохіну через побічні реакції, М. Степанов відповів, що цього тижня відбудеться засідання робочої групи, на якому приймуть рішення, виключати гідроксихлорохін з протоколу лікування чи ні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті