Неврологічні симптоми у пацієнтів з COVID-19: результати нових досліджень

04 Червня 2020 11:15 Поділитися

Згідно з новим дослідженням, проведеним в Італії, зміни стану свідомості та інсульти є найбільш поширеними неврологічними симптомами, з якими стикаються госпіталізовані пацієнти з COVID-19.

Пацієнти з COVID-19 можуть відчувати різні прояви захворювання. Згідно з даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США (US Centers for Disease Control and Prevention — CDC), зазвичай відмічають фізичні прояви, такі як лихоманка або озноб, кашель, втома і задишка.

Серед попереджувальних сигналів, які вказують на те, що людина потребує невідкладної медичної допомоги, CDC виділяє сплутаність свідомості та нездатність прокинутися або не спати.

Хоча неврологічним симптомам, що пов’язані з COVID-19, приділяється набагато менше уваги, ніж фізичним проявам, деякі дослідження демонструють, що неврологічні симптоми значно поширені серед пацієнтів з тяжкими формами COVID-19.

Одне з таких досліджень, результати якого опубліковані у виданні «BMJ», свідчить про те, що серед пацієнтів з COVID-19, які померли в лікарні в Ухані, Китай, 22% відчували розлад свідомості.

Результати іншого дослідження показали, що серед госпіталізованих пацієнтів у Китаї близько 25% відмічали порушення в роботі центральної нервової системи: головний біль, запаморочення, порушення свідомості, неузгоджені рухи м’язів, судоми.

Після Китаю Італія стала другим епіцентром пандемії COVID-19. На сьогодні в Італії зареєстровано понад 33 тис. випадків смерті, пов’язаних з COVID-19.

Дослідники проаналізували дані пацієнтів, яких лікували в Університеті Брешії (University of Brescia), Університеті Східного П’ємонту в Новарі (University of Eastern Piedmont in Novara) та Університеті Сассарі (University of Sassari), Італія.

З 725 пацієнтів у 15% виявлено неврологічні симптоми. До найбільш поширених неврологічних симптомів належать зміна психічного стану, яку відчували 59% пацієнтів, а також ішемічні інсульти, які відмічали у 31% пацієнтів.

Змінений психічний статус охоплює широкий спектр можливих ознак і симптомів, включаючи сплутаність свідомості, марення і кому.

Серед менш поширених неврологічних симптомів виділяють головний біль (12%), судоми (9%) і запаморочення (4%).

«Виявлені неврологічні симптоми можуть допомогти лікарям краще і швидше розпізнати COVID-19 і, можливо, забезпечити більш раннє лікування», — зазначив провідний автор дослідження доктор Абделькадер Махаммеді (Abdelkader Mahammedi), доцент кафедри радіології в Університеті Цинциннаті (University of Cincinnati), США.

Дослідження не змогло пролити світло на те, чи чинить SARS-CoV-2 прямий негативний вплив на центральну нервову систему людини. Можливо, неврологічні симптоми є побічним ефектом захворювання. Наприклад, недостатність кисню в головному мозку може викликати збентеження або втрату свідомості.

Крім того, у 71% із 108 пацієнтів в анамнезі відмічали 1 або кілька хронічних станів. До них належать артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ішемічна хвороба серця і цереброваскулярні захворювання.

У своїй статті дослідники наводять зібрані дані, які свідчать про те, що у деяких пацієнтів з тяжкою формою COVID-19 виникають «цитокинові бурі», при яких організм виробляє надлишок прозапальних молекул, які називають цитокінами. Такий стан може призвести до утворення тромбів, що, у свою чергу, зумовлює розвиток ішемічного інсульту.

«Ця тема однозначно потребує додаткових досліджень. На сьогодні у нас немає точного уявлення про неврологічні симптоми при COVID-19, незалежно від того, чи є вони побічним ефектом захворювання або результатом прямого впливу SARS-CoV-2 на центральну нервову систему. Ми сподіваємося, що подальше вивчення цього питання допоможе забезпечити більш ефективне лікування пацієнтів з COVID-19», — підкреслив доктор А. Махаммеді.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті