Україна планує здійснити передзамовлення вакцини проти COVID-19 — М. Степанов

17 Червня 2020 11:31 Поділитися

17 червня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 758 нових випадків інфікування, з них 43 дітей та 50 медичних працівників, було госпіталізовано 175 осіб, зафіксовано 31 випадок смерті, одужали 415 осіб.

За добу здійснено 18 412 досліджень, з яких 10 659 — методом полімеразної реакції (ПЛР) та 7753 — методом імуноферментного аналізу (ІФА). За даними Центру громадського здоров’я України, з початку року проведено 517 995 досліджень методом ПЛР та 97 935 досліджень — методом ІФА.

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано в Закарпатській (82), Львівській (155), Чернівецькій (69) областях.

За увесь час пандемії в Україні захворіли 33 234 особи, з них 2445 дітей та 5650 медичних працівників. Загалом одужали 14 943 особи, а летальних випадків — 943.

У зв’язку зі встановленням нового антирекорду за кількістю хворих та померлих за добу М. Степанов закликав громадян не бути легковажними по відношенню до COVID-19 та закликав дотримуватися всіх рекомендацій МОЗ, зокрема, дотримання соціальної дистанції, маскового режиму, користування антисептиками.

На запитання, чи буде замовляти Україна вакцину, яку, в свою чергу, замовили декілька європейських країн в кількості 400 млн доз, М. Степанов відповів, що Президент України дав доручення міністру закордонних справ розпочати перемовини щодо передзамовлення цієї вакцини.

Також під час брифінгу Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я, повідомила, що МОЗ розроблено необхідні нормативні акти, які дозволять науково-педагогічним працівникам медичних закладів, зокрема, доцентам, професорам, здійснювати медичну практику в лікарнях. Адже з 1 квітня з моменту запуску ІІ етапу реформи охорони здоров’я ці працівники залишилися поза регулюванням програми медичних гарантій.

На засіданні Уряду, яке відбудеться 17 червня, в МОЗ очікують на прийняття порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для стажування лікарів-інтернів у 2020 р. Згідно з Порядком обласні департаменти охорони здоров’я отримуватимуть кошти залежно від кількості лікарів-інтернів, які вступають на інтернатуру в 2020 р. На оплату лікарів-інтернів з бюджету виділено 99 млн грн.

Окрім цього, у зв’язку з численними зверненнями до МОЗ випускників медичних університетів стосовно того, чи можуть вони проходити інтернатуру в приватних медичних закладах, І. Микичак відповіла, що випускники як бюджетної, так і контрактної форми навчання можуть проходити інтернатуру в приватних закладах охорони здоров’я. Також вона уточнила, що заклад охорони здоров’я, в якому виявлять бажання проходити інтернатуру випускники бюджетної форми навчання, має відповідати певним критеріям, а саме:

мати ліцензію на медичну практику;

бути внесеним до переліку баз інтернатури, який затверджується обласними департаментами охорони здоров’я.

Випускник, який проходитиме інтернатуру в приватному закладі охорони здоров’я, проходитиме очну частину в державному закладі, а заочну частину — в приватному закладі охорони здоров’я. І. Микичак додала, що на проходження іспиту «КРОК-2» було зареєстровано 14 650 студентів.

МОЗ розроблено нову редакцію проєкту постанови КМУ «Про затвердження технічного регламенту на косметичну продукцію», в якому, зокрема, зазначається, що косметична продукція не повинна містити мутагенних та канцерогенних речовин. І. Микичак відмітила, що проєкт гармонізований з європейським законодавством, тому він усуне юридичні бар’єри в торгівлі з країнами Європейського Союзу.

Також вона звернула увагу, що 9 червня МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт розпорядження КМУ, яким пропонується схвалити Концепцію Державної цільової програми створення та розвитку внутрішнього виробництва високоякісних лікарських засобів для профілактики й лікування особливо небезпечних інфекційних та інших захворювань для забезпечення державних потреб України на 2020–2025 рр. Проєкт наразі проходить погодження в усіх заінтересованих міністерствах та відомствах, після чого буде поданий на затвердження Уряду. Тому вона закликала взяти участь у громадському обговоренні та надсилати свої пропозиції.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті