Підвищення заробітної плати лікарям, дофінансування закладів охорони здоров’я, посилення контролю за дотриманням карантинних обмежень — позачергове засідання Уряду

19 Червня 2020 6:55 Поділитися

19 червня відбулося позачергове засідання Уряду, присвячене сфері охорони здоров’я. Під час засідання Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України, повідомив, що наразі вже є дві області, де в лікарнях ліжко-місця, виділені для хворих на COVID-19, переповнені більше ніж на 50%. Причиною такого збільшення кількості хворих він назвав недотримання громадянами встановлених карантинних протиепідемічних правил, зокрема, масочного режиму, дезінфекції рук. Він додав, що країна стоїть перед черговою хвилею захворюваності на коронавірус. Тому закликав громадян дотримуватися всіх рекомендацій МОЗ.

Також він висловив співчуття рідним Івана Гайди, полковника медичної служби, керівника Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, який 18 червня помер від ускладнень, викликаних COVID-19.

«Чергова хвиля збільшення кількості хворих має стати сигналом, що це не придумані речі, а загроза, яка ходить поруч з нами, і навіть ті, хто перехворів та одужав, наполегливо рекомендують запобігати цій хворобі», — зазначив очільник Уряду.

Він додав, що провина за збільшення кількості нових випадків інфікування лежить також і на місцевих органах влади, які «закривають очі» на порушення громадянами карантинних обмежень. Тому Уряд посилюватиме контроль за дотриманням протиепідемічних заходів як з боку МОЗ України, так і з боку Національної поліції України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Окрім цього, під час засідання Д. Шмигаль привітав медичних працівників з професійним святом, зазначивши, що держава у великому боргу перед медичними працівниками, які ціною свого життя рятують громадян. Він підкреслив, що Уряд, зі свого боку, підтримає медичних працівників, і в 2020 р. додатково на зарплату медичним працівникам буде виділено 8 млрд грн.

Також Уряд планує підвищити тарифи за надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я. Зокрема, на екстрену медичну допомогу з бюджету додатково виділено майже 1,3 млрд грн, а для закладів охорони здоров’я, бюджет яких скоротився після запровадження ІІ етапу реформи охорони здоров’я, Уряд додатково виділяє з бюджету 2,3 млрд грн.

Під час засідання прийнято постанову КМУ, якою вносяться зміни до Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у 2020 р., затверджених постановою КМУ від 05.02.2020 р . № 65. Доповідаючи про цю постанову, Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що змінами передбачено розширити програму медичних гарантій пакетом щодо підтримки закладів охорони здоров’я, які залишилися з дефіцитом фінансування в 2020 р. порівняно з 2019 р. Тому таким закладам передбачено забезпечення фінансування на рівні минулого року. Відповідні зміни почнуть діяти з 1 липня 2020 р.

Також змінами передбачено зміну тарифів з надання медичної допомоги хворим з гострим інфарктом міокарда (з 16 до 30 тис. грн) та гострим мозковим інсультом (з 19 до 26 тис. грн). Стосовно надання послуг хворим на COVID-19, то виплати за цим пакетом послуг подовжено на ІІІ кв. 2020 р.

Під час засідання Урядом прийнято й постанови КМУ, якими, зокрема:

додатково виділяються кошти з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для безперервного професійного розвитку лікарів у сумі 141 млн грн;

перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України доповнюється новими позиціями в частині медичних виробів, лабораторного обладнання та розхідними матеріалами для лабораторних досліджень, необхідних для протидії COVID-19;

передбачено, що в межах госпітального округу формується спроможна мережа закладів охорони здоров’я, яка складається з опорних та інших закладів охорони здоров’я;

затверджується Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для стажування інтернів, які надаватимуть медичну допомогу в закладах охорони здоров’я;

встановлено з 1 вересня 2020 р. доплати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, лікарям у розмірі: 70% від посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки; фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей — у розмірі 50% від мінімальної заробітної плати; молодшим медичним сестрам у розмірі 25% від мінімальної заробітної плати.

Окрім цього, було прийнято розпорядження КМУ щодо виділення 329 млн грн в якості субвенції місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров’я в рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті