Уряд заслухав звіт міністра фінансів про діяльність Фонду боротьби з COVID-19

01 Липня 2020 4:17 Поділитися

Під час засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 1 липня, Сергій Марченко, міністр фінансів України, прозвітував про діяльність Фонду боротьби з COVID-19 (далі — Фонд). Бюджет Фонду становить 64,7 млрд грн, а термін дії Фонду розрахований на період карантину та 30 днів після його завершення.

Касові видатки з Фонду станом на 1 липня становили 2,4 млрд грн. Щодо видатків міністр зазначив, що Урядом прийнято постанову про спрямування майже 9 млрд грн у Фонд загальонообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, що є важливим, зважаючи на загострення ситуації з безробіттям унаслідок запровадження карантинних обмежень. Із вказаних 9 млрд грн:

  • 4,7 млрд грн передбачається для виплати допомоги з часткового безробіття на період карантину на безповоротній основі,
  • 1,27 млрд грн — на допомогу з безробіття із дня запровадження карантину до завершення бюджетного періоду на поворотній основі,
  • близько 3 млрд грн — на виплату допомоги з безробіття на безповоротній основі.

Також передбачено 1,7 млрд грн на допомогу дітям фізичних осіб-підприємців (йдеться про фізичних осіб-підприємців спрощеної системи оподаткування, що належать до І та ІІ групи платників єдиного податку). Відповідно до механізму перерахування зазначених коштів — сума 1779 грн для дитини віком до 6 років та 2218 — віком 6–18 років.

За іншим напрямком використання коштів із Фонду передбачено виділення 100 млн грн закладам охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою. Йдеться про закупівлю апаратів штучної вентиляції легень. Розподіл апаратів здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я між структурними підрозділами обласних державних адміністрацій та Київською міською державною адміністрацією. Майже 3 млрд грн передбачено на заходи із запобігання спалахам пандемії COVID-19, із них:

  • 650 млн грн виділено лабораторним підрозділам МОЗ,
  • 2,3 млрд грн — на закупівлю засобів індивідуального захисту для закладів охорони здоров’я, що надають стаціонарну та екстрену медичну допомогу.

Майже 2,5 млрд грн передбачено для Фонду соціального страхування, з них 1,8 млрд грн для виплати матеріального забезпечення на поворотній основі, 471 млн грн для виплати матеріального забезпечення та страхових виплат і 233 млн грн виділено на страхові виплати, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Йдеться також про одноразову допомогу членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від  COVID-19. 2,7 млрд грн спрямовано на додаткові виплати, до 50% заробітної плати чи грошового забезпечення, військовослужбовцям, поліцейським та іншим відповідним категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення.

На 23,7 млн грн профінансовані заходи з подолання COVID-19 в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України. 52,5 млн грн спрямовано на повернення коштів, сплачених за проходження пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 р.

Окрім того, Урядом прийнято протокольне рішення щодо спрямування коштів Фонду на підвищення надбавок і доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації коронавірусної хвороби, а також на доплати до заробітної плати окремих категорій працівників, які забезпечують життєдіяльність населення, — 7,8 млрд грн.

С. Марчено також зазначив, що готується проєкт рішення з реконструкції приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я, а також відбудеться виділення коштів на будівництво та реконструкцію доріг на суму 35 млрд грн.

Окрім звіту про напрямки та суми виділених коштів з Фонду, Уряд прийняв рішення про встановлення відповідальності за недотримання маскового режиму в громадських місцях. Санкція за недотримання норм про масковий режим передбачатиме накладення штрафів як на фізичних, так і на юридичних осіб — власників приміщень/споруд, які не сприяли дотриманню маскового режиму.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті