На сьогодні немає жодних зареєстрованих ліків, які б були дієвими від COVID-19, — Максим Степанов

04 Серпня 2020 2:17 Поділитися

Під час традиційного онлайн-брифінгу щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби територією України, який відбувся 4 серпня, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов поінформував, що за минулу добу зареєстровано 1061 новий випадок інфікування COVID-19, а одужали 737 пацієнтів. Загалом за весь час пандемії в Україні захворіли 74 219 осіб та одужали 40 613, продовжують хворіти 31 842 пацієнти. За минулу добу проведено 29 542 тестування, із них 14 410 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 15 402 методом імуноферментного аналізу (ІФА).

У розрізі регіонів за минулу добу найбільшу кількість зареєстрованих випадків виявлено у Львівській (146), Харківській (143), Івано-Франківській (127) областях та у Києві (108).

Міністр зазначив, що в планах МОЗ на майбутнє здобути трансплантаційну незалежність, тобто у разі необхідності здійснити операцію із пересадки того чи іншого органу її робитимуть в Україні, а не за кордоном.

Відповідаючи на запитання, М. Степанов зауважив, що у разі перетину державного кордону іноземцями із країн зеленої зони вони повинні пройти самоізоляцію/обсервацію. Якщо ж особа виявить бажання завчасно припинити самоізоляцію/обсервацію, їй необхідно пройти тест ПЛР вже безпосередньо перебуваючи в країні. Але є ще один спосіб — якщо іноземець пройшов тест ПЛР у країні свого громадянства за 48 год до моменту перетину українського кордону та у нього є відповідний висновок, йому не потрібно проходити в Україні самоізоляцію/обсервацію.

Підсумовуючи, міністр зауважив, що на сьогодні в Україні зареєстровано 4 лікарські засоби, які проходять клінічні випробування щодо ефективності лікування від COVID-19, але в той же час він наголосив, що на даний момент у світі немає жодного лікарського засобу, який би у своїй інструкції містив розділ про лікування коронавірусної хвороби.

Продовжив брифінг заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Він зазначив, що станом на початок серпня 25 вакцин-кандидатів проти COVID-19 проходять клінічні дослідження та 6 із них наблизилися до завершальної стадії, результати яких очікується отримати до кінця року.

В. Ляшко підкреслив, що країна, яка є членом Глобального альянсу з вакцин та імунізації, може отримати близько 20% вакцин за спеціальною ціною для проведення щеплення населення від коронавірусної хвороби. «Також український уряд та МОЗ проводять ряд перемовин з виробниками, урядами інших країн для того, щоб окрім вказаних 20% додатково закупити вакцин за бюджетні кошти», — зазначив В. Ляшко.

Заступник міністра наголосив на тому, що в період із січня по червень 2020 р. на території України зареєстровано велику кількість спалахів вакцинокерованих інфекцій, таких як кашлюк, кір, епідемічний паротит та краснуха. Але, на жаль, спостерігається зниження тенденції щодо рівня охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб, які включені до Національного календаря щеплень. Така ситуація може призвести до того, що поруч із COVID-19 реєструватимуться спалахи вакцинокерованих інфекцій, від яких можна і слід вакцинуватися.

Також МОЗ проводить заходи із розширення Національного календаря щеплень та переліку інфекційних хвороб, від яких можливо захиститися шляхом імунопрофілактики, зокрема щодо включення вакцини від пневмококової інфекції.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*