Розвиток системи екстреної медичної допомоги та зміна умов адаптивного карантину — підсумок засідання Уряду

12 Серпня 2020 3:44 Поділитися

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 12 серпня, зазначив, що в останні тижні в Україні фіксуються антирекорди за кількістю інфікованих COVID-19. Така ситуація спонукає до запровадження більш ефективних заходів для протидії захворюванню. У той же час Уряд ставить за мету, щоб карантинні обмеження завдавали якнайменше дискомфорту українцям.

Саме тому було запропоновано використання найбільш оптимальної моделі карантину, за якої в разі погіршення епідемічної ситуації райони, області, міста тощо «фарбуватимуться» в кольори від «зеленого» до «червоного» та, відповідно матимуть обмеження, які відповідають певному кольору. Але при цьому обмеження застосовуються локально, тобто стосуються лише того місця, де зафіксовано погіршення епідемічної ситуації.

«Така модель адаптивного карантину почала діяти з серпня 2020 р., але після обговорення з представниками місцевої влади, мерами міст, головами обласних державних адміністрацій тощо сьогодні ми плануємо доповнити критерії віднесення регіонів до зон та обмежувальні заходи у кожній із таких зон», — наголосив Д. Шмигаль.

Окрім того, міністр зазначив, що раніше рівень епідемічної загрози визначався за 4 критеріями: кількість ліжок, кількість випадків, кількість тестувань та динаміка збільшення кількості випадків.

Тому згідно зі змінами, запропонованими Міністерством та підтриманими Урядом, рівень загрози визначатиметься за 3 показниками: заповненість ліжок, рівень тестувань та рівень захворюваності на 100 тис. населення за 14 днів. При цьому середня кількість тестувань методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та імуноферментного аналізу (ІФА) повинна становити не менш ніж 24 тестування  на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів, а показник захворюваності населення за 14 днів на 100 тис. населення не повинен перевищувати базовий рівень захворюваності, тобто 40 на 100 тис. населення.

Комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийматиме рішення щодо встановлення рівня епідемічної небезпеки кожні 7 днів, а рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівня небезпеки не може переглядатися раніше, ніж через 14 днів. Якщо рівень завантаженості ліжок у медичних закладах по всьому регіону 5 днів поспіль становить 50% і більше, у такому випадку на території всього регіону встановлюється «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки.

Також Уряд підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я України щодо затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку системи екстреної медичної допомоги в Україні, а також на закупівлю медичних виробів та допоміжних засобів, які закуповуються для розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Зокрема, проєктом акта передбачається закупівля з метою забезпечення центрів екстреної медичної допомоги, спеціалізованого санітарного транспорту типів «В» та «С», допоміжних засобів для них, необхідного устаткування тощо. Міністр також повідомив, що загальна потреба в автомобілях для екстреної медичної допомоги становить більш ніж 1800 засобів по всій країні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті