МОЗ планує виокремити Департамент  оцінки медичних технологій ДЕЦ в окремий регуляторний орган — Ігор Іващенко

18 Серпня 2020 4:00 Поділитися

17 серпня під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко повідомив, що 6 серпня для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333». Він зауважив, що оцінка медичних технологій (далі — ОМТ) є передовою практикою, спрямованою на раціональне прийняття стратегічних рішень при визначенні переліку лікарських засобів, медичних послуг, які можуть фінансуватися за рахунок державного бюджету. Одним із ключових аспектів застосування процедури ОМТ є порівняння клінічної ефективності та безпеки лікарських засобів з їх вартістю.

«Зважаючи на той факт, що фінансування системи охорони здоров’я є обмеженим, то саме впровадження оцінки медичних технологій є вкрай важливим, оскільки воно дозволяє більш раціонально використовувати бюджетні кошти, і кожна витрачена гривня з державного бюджету буде приносити більшу користь для збереження здоров’я та життя наших громадян», — зазначив І. Іващенко.

Також він додав, що для фармацевтичного ринку впровадження ОМТ при прийнятті управлінських рішень зробить фармацевтичний ринок більш конкурентним і прозорим, оскільки механізми прийняття рішень будуть усім зрозумілими та чітко визначеними.

Наразі на базі ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ) функціонує Департамент оцінки медичних технологій, і проєкт постанови передбачає, що в майбутньому цей департамент буде виокремлено в незалежний регуляторний орган, який безпосередньо здійснюватиме всю діяльність, пов’язану з ОМТ, що відповідає європейській практиці.

Крім того, під час брифінгу посадовець звернув увагу, що минулого тижня відбулася робоча поїздка представників МОЗ до Черкаської обл. У рамках візиту був відвіданий Черкаський обласний кардіологічний центр, де було продемонстровано необхідне матеріально-технічне оснащення для проведення трансплантації серця. У результаті даний заклад буде внесено в перелік закладів охорони здоров’я, які братимуть участь у пілотному проєкті з питань розвитку трансплантації органів, і вже з вересня заклад розпочне роботу в цьому напрямку.

У Черкаському обласному онкологічному диспансері проводиться активна робота, щоб розпочати трансплантацію нирки. Даний заклад на сьогодні є єдиним, де проводиться трансплантація кісткового мозку. Наразі вже проведено 21 таку трансплантацію, і до кінця року заклад готовий провести ще близько 20 трансплантацій.

Окрім цього, минулого тижня в МОЗ відбулася нарада за участю представників Офісу Президента України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, під час якої обговорювалися три ключові питання:

1) супровід автомобілів екстреної медичної допомоги, які здійснюватимуть транспортування донорів або реципієнтів для трансплантації, автомобілями Національної поліції України;

2) залучення авіаційного транспорту для перевезення донорських органів;

3) законодавчі аспекти щодо проведення трансплантації, зокрема порядку залучення судових медичних експертів, у тому числі в рамках кримінального провадження, а також організація роботи з роз’яснення працівникам силових структур щодо проведення трансплантації в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

фото www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті