Уряд має намір реорганізувати Держпродспоживслужбу — ЄБА

21 Серпня 2020 5:05 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомляє, що їй стало відомо про намір Уряду реорганізувати Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) та утворити Державну службу з контролю захворювань України. За отриманою інформацією, вже підготовлено відповідний проєкт постанови КМУ, який мав бути розглянутий 19 серпня під час чергового засідання Уряду, однак його розгляд перенесли.

Зазначається, що відповідно до запропонованої концепції новостворена служба в підпорядкуванні МОЗ здійснюватиме реалізацію державної політики, зокрема, у сферах безпеки та окремих показників якості харчових продуктів, санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення, епідеміологічного нагляду. У той же час, згідно з Положенням про Держпродспоживслужбу, перелік сфер та галузей, у яких дане відомство реалізує державну політику, є значно більшим, включаючи ветеринарну медицину, карантин та захист рослин, насінництва та розсадництва тощо. Тому, на переконання бізнесу, ініційовані МОЗ зміни ставлять під загрозу стабільність роботи багатьох секторів економіки, зокрема сільського господарства, насінництва, роздрібної торгівлі, споживчих товарів. Окрім того, вбачається недоцільним виведення питань безпеки та окремих показників якості харчових продуктів з-під підпорядкування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, що є профільним центральним органом виконавчої влади для продовольчої галузі.

Тому інформація щодо реорганізації служби викликала подив у представників бізнесу. Більше того, питання викликає і швидкість, з якою виникла ідея реорганізації Держпродспоживслужби.

У 2014 р. створення Держпродспоживслужби стало однією з важливих реформ задля забезпечення харчової безпеки в країні та було схвально сприйнято бізнесом. Проте налагодження роботи служби тоді зайняло тривалий час та вимагало від бізнесу пристосування до нових процедур. Тим не менше епідеміологічна ситуація в країні була кардинально іншою та більш стабільною. Тож наразі імовірна реорганізація також може супроводжуватися кардинальними змінами в роботі системи і потенційно гальмувати експортно-імпортні операції та торгівлю на внутрішньому ринку через затримки в оформленні документів дозвільного характеру тощо і так в дуже непростий для бізнесу час через COVID-19.

Водночас на сьогодні вже близько року Держпродспоживслужба залишається без очільника. Так, спроби призначити нового голову мали місце кілька разів — було проведено конкурси, проте призначення так і не відбувалося. Однак задля ефективної роботи та злагодженої координації дій будь-яка служба все ж повинна мати керівника, який координуватиме процес роботи, команду та буде відповідальним за реалізацію покладених на службу зобов’язань.

На переконання спільноти, реформи такого масштабу мають широко обговорюватися з усіма зацікавленими стейкхолдерами, а вже після — виноситися в зал для прийняття рішення.

Крім того, приймаючи рішення такого масштабу, варто дуже ретельно оцінювати всі за і проти, чи дійсно нова ідея буде корисною для країни та якими будуть можливі наслідки для сфери. Тож наразі, на переконання бізнесу, акцент варто зробити на призначенні дійсно ефективного керівника вже існуючої структури та стратегічне вибудовування робочих процесів. Тому бізнес не підтримує реорганізацію Держпродспоживслужби та звертається до Прем’єр-міністра із закликом відхилити дану ініціативу.

Акцент на ефективність, а не дії заради дій — наразі конче потрібні, аби система контролю і нагляду працювали безперебійно в країні, особливо в умовах надзвичайно непростої епідеміологічної ситуації через коронавірус.

За матеріалами www.eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті