Підвищення мінімальної заробітної плати: ЄБА закликає Президента не підписувати відповідний закон

26 Серпня 2020 4:21 Поділитися

25 серпня Верховна Рада України в цілому прийняла законопроєкт № 3963, яким збільшується мінімальна заробітна плата до 5 тис. грн з 1 вересня 2020 р.

«Бізнес із прикрістю сприйняв прийняте сьогодні рішення. У серпні, як тільки стало відомо про наміри підвищити розмір мінімальної зарплати, бізнес виступив проти даної ініціативи та закликав до діалогу в даному контексті. Однак, на жаль, жодної реакції на пропозицію сумлінних платників податків не послідувало. А сьогодні ми вже маємо прийняте рішення, що яскраво демонструє — якщо є бажання, рішення можуть прийматися досить швидко. Тож дуже б хотілося схожої швидкості і щодо системних, фундаментальних для бізнесу та країни пропозицій. Особливо з питань, котрі прямо та болюче впливають на діяльність бізнесу в кризовий, непростий для підприємців, час. Сьогоднішнє рішення можна розцінювати як неготовність до конструктивного діалогу», — зауважила Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

В Асоціації наголошують, що цим рішенням найвідчутніший удар буде нанесено саме по сумлінним платникам податків, які чесно виплачують заробітну плату своїм працівникам, в тому числі ті, які легально платять офіційну зарплату набагато вище мінімальної. Крім того, збільшення податкового тиску на оплату праці, та ще й в період економічної кризи, стимулюватиме зростання сектору «тіньових» заробітних плат, а в гіршому випадку — призведе до посилення тиску на сумлінних платників з боку державних органів. Тож навряд ці наслідки можна назвати позитивними для бізнесу, громадян та країни в цілому.

Оскільки період кризи позначився на усій бізнес-спільноті, тож наразі важливо підтримати компанії, а не створювати додаткові перешкоди для прозорої діяльності бізнесу. Даний законопроєкт не є частиною системних ініціатив з підтримки бізнесу та, навпаки, здатен поглибити кризові явища.

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликає Президента України не підписувати даний законопроєкт як такий, що посилить податковий тягар на сумлінних платників податків. Водночас наполягатиме, як мінімум, на пропорційному зниженні максимальної величини бази нарахування Єдиного соціального внеску з метою недопущення зростання навантаження на сумлінних платників.

Однак в Асоціації сподіваються, що влада продемонструє спроможність до змістовного діалогу і спільно вдасться напрацювати компромісний вихід із ситуації, що склалася.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті