Михайло Радуцький озвучив найважливіші завдання, які стоять перед керівництвом медичної галузі

10 Вересня 2020 12:22 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на своїй сторінці у Facebook опублікував пост, у якому розповів про найважливіші завдання, які стоять перед керівництвом медичної галузі.

Перше — виправити недоліки другого етапу медичної реформи.

Друге — збільшити наступного року фінансування сфери охорони здоров’я до 5% валового внутрішнього продукту, що дозволить Національній службі здоров’я України (НСЗУ) об’єктивно та якісно розрахувати пакети гарантованих медичних послуг.

Третє — підвищити зарплати лікарям та медичному персоналу, зупинити відтік кадрів, повернути медикам мотивацію підвищувати кваліфікацію та конкурувати за пацієнта. Також пропонується, щоб певна частина оплати за медичну послугу спрямовувалася на оплату праці лікаря та медичного персоналу. Лише таким чином пов­ноцінно запрацює принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Ці та інші стратегічні напрямки розвитку медичної сфери обговорювали 9 вересня з новим керівником місії Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID) в Україні та Білорусі Джеймсом Хоупом та директором офісу з питань охорони здоров’я USAID Беном Цинером.

Під час зустрічі наголошувалося на важливості того, щоб і НСЗУ, і державне підприємство «Медичні закупівлі України» продовжили виконувати свої функції. Адже саме розподіл повноважень між НСЗУ, МОЗ та ДП «Медичні закупівлі України» дозволяє створити систему управління, яка працює прозоро, ефективно та мінімізує корупційні прояви.

«Як зауважив Джеймс Хоуп, вкрай важливо, щоб українське суспільство бачило, що державне підприємство проводить закупівлю медичних препаратів професійно та в інтересах суспільства. Це дасть громадянам сигнал, що кошти платників податків використовуються ефективно, дозволить повернути довіру до державних інституцій. Представники USAID запевнили, що організація продовжить надавати Україні всебічну підтримку, зокрема, в таких глобальних питаннях, як розробка стратегії розвитку медичної галузі до 2030 р.» — зазначив М. Радуцький.

Окрім того, голова Комітету підкреслив, що завершується розробка законопроєкту про громадське здоров’я. У ньому буде прописано створення нового державного органу, що займатиметься біологічним захистом країни та реагуватиме на розповсюдження інфекційних хвороб. Також члени Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування працюють над проєктом закону «Про ліки та лікарські засоби». Зараз триває його обговорення, зокрема, з Єврокомісією.

Серед стратегічних цілей Комітету: впровадження моделі страхової медицини, розробка механізмів доплат та співоплат за медичні послуги. Тож допомога USAID може стати важливим внеском у модернізацію української сфери охорони здоров’я.

За матеріалами facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті