На охорону здоров’я в бюджеті на 2021 р. закладено 4,2 % ВВП — Сергій Марченко

14 Вересня 2020 4:33 Поділитися

14 вересня Уряд схвалив проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з метою його подальшої подачі на розгляд Парламенту. У зв’язку з цим Сергій Марченко, міністр фінансів України, провів пресконференцію, на якій презентував основні положення даного проєкту. Текст документа поки що не оприлюднено.

Зокрема, пріоритетами бюджету на 2021 р. названо наступні: підвищення заробітної плати; доступна медицина; протидія COVID-19, в тому числі передбачено кошти на проведення вакцинації населення; збільшення коштів децентралізацію та інше.

Основні макропоказники — ріст внутрішньо-валового продукту 4,6%; інфляція 7,3; середньомісячна заробітна плата 13,6 тис. грн. Курс гривні до долара США, за яким розраховувався проєкт бюджету, становить 29,1 грн за 1 дол. США.

Доходи в проєкті бюджету закладено на рівні 1,711 трлн грн. Видатки — 1,35 трлн грн. Дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 млрд грн, який планується фінансувати за рахунок внутрішнього ринку запозичень, можливості виходу на зовнішній ринок, співробітництва з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та отримання макрофінансової допомоги з боку Європейського Союзу.

«Ми знизили рівень дефіциту, порівнюючи з цим роком, на 1,5 %. Цього року 7,5% ВВП, наступного передбачається зниження до 6%. Тобто ми знову таки хочемо вийти на нормальний цикл, коли будемо мінімально залежати від запозичень», — зазначив С. Марченко.

У проєкт бюджету закладено зростання доходів на рівні 9,4 %, основний приріст яких передбачено за рахунок ПДВ.

Перерозподіл ВВП через доходи державного бюджету поступово знижуватиметься до 23,5%.

«За рахунок чого ми це будемо робити? У першу чергу, це підвищення ефективності внутрішнього та імпортного ПДВ. Ми вважаємо, що там є суттєві можливості для детінізації. До роботи із схемними кредитами, скрутками і так далі. Тому основний приріст надходжень саме за цими податками. Ми маємо можливість зараз говорити про те, що є ефективність адміністрування ПДВ, і це дає нам можливість планувати додаткові видатки бюджету в наступному році. Тобто основні заходи — це підвищення ефективності роботи фіскальних органів», — зазначив міністр.

Порівняно з поточним роком, видатки проєкту бюджету на 2021 р. зростають до 1,35 трлн грн.

Мінімальну заробітну плату заплановано на 1.01.2021 р. на рівні 6 тис. грн, а з 1.07.2020 р. – 6,5 тис. грн. Коментуючи таке рішення, М. Марченко наголосив, що Міністерство фінансів України (Мінфін) вважає, що цей показник заробітної плати суттєво не вплине на показник інфляції.

На цифровізацію та інформатизацію органів державної влади закладено 2,9 млрд грн. Зокрема, ці кошти підуть на розширення функціоналу порталу «Дія», національну програму інформатизації та заходи з інформатизації в державних органах влади.

На програму з підтримки бізнесу заплановано видатки на 2 млрд грн.

Стосовно охорони здоров’я міністр фінансів зазначив, що до 2023 р. є можливість забезпечити видатки на охорону здоров’я на рівні 5% ВВП. Тому на 2021 р. ці видатки збільшено до 4,2% ВВП із поступовим збільшенням до 5% у 2023 р.

Всього заплановано коштів на охорону здоров’я на рівні 156,1 млрд грн з трансфертами, тобто  з фінансовою допомогою бюджету вищого рівня нижчому. З цих коштів, зокрема, виділено на:

надання медичної допомоги загальнодержавними закладами охорони здоров’я – 6,9 млрд грн;

пілотні проєкти з надання високоспеціалізованої медичної допомоги – 2,2 млрд грн;

програму «Лікування громадян за кордоном» — 1,1 млрд грн; заплановано направити на лікування 450 осіб;

придбання обладнання для опорних лікарень – 1 млрд грн;

розвиток екстреної медичної допомоги – 1 млрд грн, за які планується придбати 438 автомобілів швидкої допомоги.

На протидію COVID-19 в проєкті бюджету для охорони здоров’я на 2021 р. передбачено на рівні 19,4 млрд грн, зокрема за програмою медичних гарантій 15,8 млрд грн; на закупівлю вакцин від COVID-19 на суму 2,6 млрд грн та 1 млрд грн — на запобігання поширенню COVID-19 в шкільних закладах освіти.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

фото mof.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті