Врегулювання питання залучення науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти до освітнього процесу в клінічних базах — проєкт МОЗ

08 Жовтня 2020 5:05 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 8 жовтня опублікувало для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про організацію освітнього процесу у закладах охорони здоров’я за участю науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я» (далі — проєкт постанови).

Метою розробки проєкту акта є затвердження Положення про організацію освітнього процесу в закладах охорони здоров’я за участю науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я (далі — Положення).

Положення визначатиме основні засади організації освітнього процесу на клінічних кафедрах закладів вищої (післядипломної) освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я, та інших осіб, що здобуватимуть освіту за участю науково-педагогічних працівників таких закладів освіти.

У Положенні зазначається, що науково-педагогічний працівник клінічної кафедри надаватиме медичну допомогу за умови обов’язкової реєстрації в електронній системі охорони здоров’я України. Окрім того, медична допомога в рамках здійснення освітнього процесу надаватиметься у повній відповідності з вимогами законодавства України, в тому числі за умови надання письмової інформованої згоди пацієнта на присутність здобувачів освіти у сфері охорони здоров’я та присутність і участь науково-педагогічних працівників у наданні медичної допомоги, форма якої затверджуватиметься МОЗ. На науково-педагогічних працівників клінічної кафедри поширюватимуться умови внутрішнього трудового розпорядку закладу охорони здоров’я.

Також науково-педагогічний працівник повинен бути застрахованим на випадок інфікування вірусом імунодефіциту, а також на випадок настання у зв’язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції тощо.

Нагадаємо, що Законом України  від 03.07.2020 р. № 749-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я» науково-педагогічним працівникам закладів освіти та лікарям-інтернам повернуто право надавати медичну допомогу в закладах охорони здоров’я. Варто зауважити, що із впровадженням з 1 квітня 2020 р. другого етапу медичної реформи науково-педагогічні працівники закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я та мають сертифікат лікаря-спеціаліста, не мали правових підстав для надання медичної допомоги пацієнту.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті