Як захистити себе та близьких у період епідемії грипу?

Епідемії грипу — звичне сезонне явище. Однак Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попереджає, що у 2020 р. така епідемія буде протікати на тлі пандемії COVID-19. Уже зараз чимало систем охорони здоров’я працюють на межі можливостей і не мають додаткових часових і матеріальних ресурсів для протидії грипу. При цьому розрізнити COVID-19 та грип тільки за симптомами буває досить складно. Для встановлення точного діагнозу необхідно провести лабораторне дослідження. Наслідки одночасного зараження грипом і COVID-19 поки що не вивчені детально, але очевидно, що в цьому році профілактика грипу є важливою, як ніколи раніше. Найефективнішим способом захисту від грипу є вакцинація. Також для профілактики можна використовувати лікарські засоби — інгібітори нейрамінідази.

При лікуванні грипу, як і будь-якого інфекційного захворювання, найбільше значення має етіотропна терапія. ВООЗ для етіотропного лікування грипу рекомендує використовувати інгібітори нейрамінідази.

Нейрамінідаза — це поверхневий глікопротеїн вірусу грипу, який є одним з ключових ферментів, що беруть участь у реплікації вірусів грипу типу А і В.

Активність цього ферменту є важливим фактором для процесу вивільнення новоутворених вірусних частинок з інфікованих клітин, їх проникнення в клітини епітелію дихальних шляхів і подальшого поширення вірусу в організмі (Зубкова Т.Г. и соавт., 2019).

До інгібіторів нейрамінідази належить препарат озельтамівіру. Варто відмітити, що озельтамівір не володіє власною активністю. Він є пропрепаратом, який при пероральному прийомі гідролізується і перетворюється на активну форму — озельтамівіру карбоксилат. Механізм дії озельтамівіру карбоксилату пов’язаний з пригніченням нейрамінідази вірусів грипу типу А і В (in vitro).

Озельтамівір діє на всі штами вірусів грипу. При інгібуванні нейрамінідази порушується здатність вірусних частинок проникати всередину клітини, а також можливість виходу віріонів з інфікованої клітини, що призводить до обмеження поширення інфекції в організмі.

На українському ринку серед препаратів озельтамівіру на особливу увагу заслуговує лікарський засіб ФЛУКАП фармацевтичної компанії «Hetero».

Для чого показаний ФЛУКАП?

  • Лікування грипу у дорослих і дітей віком старше 1 року. Курс терапії 5 днів по 1 капсулі 75 мг 2 рази на добу (дорослі і діти з масою тіла від 40 кг).
  • Профілактика грипу у дорослих і підлітків віком старше 12 років, які перебувають у групах підвищеного ризику інфікування вірусом.
  • Профілактика грипу у дітей віком старше 1 року.
  • При контакті з хворим на грип профілактику краще починати відразу і приймати по 1 капсулі 75 мг 1 раз в добу.
  • Для сезонної профілактики — 1 капсула 75 мг на добу упродовж 6 тиж.

Про виробника

ФЛУКАП — це препарат великої світової корпорації «Hetero», яка є однією з провідних фармацевтичних компаній у виробництві противірусних та антиретровірусних препаратів. «Hetero» вже понад 7 років представлена на україн­ському фармринку.

Компанія займається виробництвом лікарських засобів для країн Америки, Європи й усього світу. На даний момент це одна з небагатьох компаній, яка виробляє ремдесівір (Covifor) для багатьох держав.

Компанія «Hetero» постійно інвестує в нові напрямки досліджень, важливе місце серед яких займають біосиміляри. Головною метою своєї діяльності корпорація вважає розробку та виробництво інноваційних та життєво необхідних лікарських засобів і їх доступність пацієнтам у всьому світі. Контактний тел.: (044) 303-97-53.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті