Українська вакцина проти COVID-19: деталі розробки та плани на майбутнє

23 Жовтня 2020 7:13 Поділитися
22 жовтня 2020 р. відбувся онлайн-брифінг щодо української вакцини проти COVID-19. Спікерами виступили Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, Михайло Фаворов, президент компанії «DiaPrep System Inc.», професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я і епідеміології, та Ольга Голубовська, лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України.

Нагадаємо, що 20 жовтня 2020 р. Максим Степанов разом із вченими та науковцями презентував Президенту України Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини проти COVID-19.

Ці дослідження тривали 6 міс і підтвердили нейтралізацію вірусу COVID-19 в інфікованих клітинах людини. Цей кандидат у вакцини створюється на основі унікального підходу.

М. Степанов підкреслив, що розробку вакцини проводять українські й американські компанії, а також вітчизняні вчені, зокрема Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного Національної академії наук України.

Наступним кроком стане клінічна фаза випробувань, яку, як зазначив спікер, буде розпочато за повної підтримки держави. Звичайно, для проведення всіх необхідних випробувань необхідний досить тривалий термін. Адже мова йде про серйозний імунобіологічний лікарський засіб.

«Також я хотів би звернутися до всіх наших скептиків. У пресі іноді зустрічаються такі думки як: «Та яка вакцина? Це неможливо». Мені здається, що цей наш комплекс національної низьковартості необхідно прибирати. Наприклад, я вірю в українських вчених, українських лікарів. Я вірю в наші розробки. Зрозуміло, що для того щоб вони відбувалися, нам необхідно звернути увагу на нашу науку, вчених та лікарів. Це те, чого не відбувалося раніше. Наразі у нас дуже проста мета. Ми хочемо відновити повністю все виробництво та розробку вакцин на території нашої країни», — зазначив голова МОЗ.

Продовжив пресбрифінг Михайло Фаворов, який відмітив правдивість думки про те, що сьогоднішня небезпека для людства — це в основ­ному загроза здоров’ю, тривалості та якості життя. Протидіяти цим загрозам мають системи охорони здоров’я, головним інструментом яких є вакцини.

Спікер розповів, що коли в січні 2020 р. з’явилися більш обґрунтовані цифри стосовно COVID-19, першим виникло питання: «Що ж будемо робити?». І тоді ж у січні з’явилася послідовність вірусу, опублікована і доступна у світі будь-якому виробнику, будь-якій групі вчених.

«В Україні на появу цієї інформації відреагувала група вчених, яка розробляла у вас в країні тести для діагностики багатьох інфекцій. Це компанія «Diaprov-Med». Вони, авжеж, насамперед захотіли зробити тест для визначення хоча б антитіл для діагностики COVID-19. Адже в перший час навіть цих тестів не було.

Компанія Diaprov-Med звернулися до мене за консультацією. Я за освітою епідеміолог і вірусолог та багато років працюю в галузі клінічної, епідеміологічної вірусології.

Вони звернулися до мене для того, щоб ми разом, за підтримки інших експертів, вирішили, яка частина цього генома буде найбільш адекватною з точки зору діагностики. І протягом якогось часу ми створили проєкт білка. Паралельно розроблявся діагностикум, який зараз доступний. Я б сказав, один з кращих у світі. Тому що доступні не лише антитіла класу M та G. Найбільше мене вразила розробка сумарних (total) антитіл. Це дозволяє дуже точно вказувати на терміни хвороби та на її етіологію.

Але зараз розроблений і тест на антиген, який в принципі є аналогічним до методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). А ви знаєте, що ПЛР дуже дорогий, складний, трудомісткий метод. Для нього потрібні спеціальні лабораторії. Антиген набагато простіший. Він доступний. І на сьогодні він буде впроваджуватися в якості додаткового тесту для діагностики.

Але до чого я це все говорю? Справа в тому, що я давно займаюся наукою. Я 25 років працював у Центрі з контролю захворюваності США. Також я працював замісником генерального директора в Міжнародному інституті вакцин. Тому у мене є звичка стежити за подіями, що відбуваються. І перше, на що я звернув увагу, це те, що серед людей, які перехворіли від 2 тиж і пізніше (до 3 міс), до 100% мають антитіла саме до того білка, який ми розробили. Про що це говорить? Що якщо людина перехворіла, то у неї виробляються саме ті антитіла, які ми виявляємо. Тобто цілком можливо, що це природний антиген, який у разі якщо він буде вакциною, зможе захистити будь-яку людину. Ось з цього ми почали дослідження нашого білка.

Друге, що ми виявили стосовно цього білка, що це частинка. Сам білок згортається в маленьку «кульку» (25 nm). Про що це говорить? Це говорить про те, що антитіла, які мають 3D-ефект, тобто найнадійніші антитіла щодо захисту, будуть реагувати тільки з «кулькою». Адже якщо у вас послідовність просто у вигляді незгорнутого білка, то там тривимірні антитіла не можуть працювати. Правильно?

Третій наш крок — ми імунізували кроликів, мишей, щурів. Усі дали дуже хорошу імунну відповідь. Це говорило про те, що антитіла добре вироб­ляються і що існує надія на те, що цей білок може виявитися вакциною.

На цьому етапі ми повідомили М. Степанова, що в нас є такий проєкт. Спільно обговорюючи і обдумуючи це питання, ми вирішили, що за визначенням міжнародної вакцини необхідно показати, що утворені антитіла нейтралізують вірус. На жаль, у багатьох вакцинах, яких тепер більше сотні, це не обов’язково показано.

У нас це завдання зайняло досить багато часу. Але нам вдалося показати, що моноклональні антитіла мишей, яких ми імунізували нашим білком, не дозволяли вірусу руйнувати культуру клітин. Тобто науково доведено й обґрунтовано, що вони захищають клітини людини від дії вірусу.

Ось з цього моменту ми вже можемо починати робити вакцину. Тепер це буде тривалий процес. Він включає 3 фази перевірки безпеки, імуногенності та багато інших складних процесів», — розповів М. Фаворов.

Далі до слова було запрошено Ольгу Голубов­ську, яка підкреслила наявність неймовірного навантаження, яке наразі відчувають на собі навіть розвинені системи охорони здоров’я.

«Ми з вами спостерігаємо природне зростання захворюваності, яке ми прогнозували. Цей сезон, у який ми входимо, напевно, буде найважчим з моменту появи цієї проблеми. Більше того, ми з вами розуміємо, що дані офіційної статистики в інфекційній патології завжди відстають від реального поширення захворювання. Тому що елементарно є деякі хворі люди з коронавірусною інфекцією, у яких негативний результат ПЛР. Це відбувається в усьому світі. Оціночні дані про поширеність цієї інфекції ми з вами дізнаємося тільки через кілька років.

Але таке зростання захворюваності викликає навантаження на системи охорони здоров’я. Перш за все за рахунок того, що зростає кількість тяжких форм. Крім цього, на жаль, не вистачає медичного персоналу. Не тільки у нас, а й у всьому світі. Адже персонал теж хворіє. У зв’язку із цим системам охорони здоров’я дуже важко. Важко давно, але зараз ми входимо в найбільш непростий сезон», — сказала О. Голубовська.

Спікер також зазначила, що COVID-19 — інфекційне захворювання, яке не має ніякого відношення до грипу, як у контексті наслідків для хворих, так і навантаження на систему охорони здоров’я. Це тривале захворювання, яке умовно має 3 стадії розвитку.

Перший етап — це перший тиждень хвороби, коли хворі відчувають себе зазвичай здоровими. У 80% людей хвороба закінчується на цій стадії і переноситься в легкій формі. Отже, не потрібно панікувати в разі позитивного результату тесту. Є велика ймовірність, що ви потрапите в цей відсоток. Не потрібно використовувати антибактеріальні або гормональні засоби на даному етапі розвитку захворювання.

«Перший тиждень захворювання, коли люди найбільш заразні, інфекція якраз прихована. Дуже часто, хвороба протікає безсимптомно. Ніхто не звертає увагу на незначне погіршення стану здоров’я. Настільки вірус пристосувався до поширення в людській популяції», — пояснює спікер.

У 10–30% людей хвороба переходить у другу фазу. В обох випадках необхідно вчасно звернутися до сімейного лікаря, приймати загальнозміцнювальні вітаміни, вести нормальний спосіб життя і харчуватися збалансовано.

Починаючи з другого тижня зараження організму, розвивається другий етап — найскладніша фаза захворювання.

«Уся трагедія розвивається в організмі людини, починаючи з другого тижня захворювання. І ця трагедія пов’язана вже не з вірусом і не з бактеріями. Вона пов’язана з вірус-індукованим імунним ураженням усіх органів і систем. Найбільше страждають легені. Контролювати цей процес нам дуже складно. У світі немає жодного дієвого методу лікування. Так, на сьогодні розроблені протоколи. І в нашій країні з березня 2020 р. ми затвердили все те, чим користуються в усьому світі. Але тим не менше цей процес усе ж досить складно контро­люється. Захворювання є тривалим, виснажливим, неймовірно тяжким для хворих, лікарів і всього медперсоналу», — зазначила О. Голубовська.

Ця фаза триває від 1 до 3 тиж і зазвичай забезпечує стаціонарне лікування хворих. На даному етапі лікування спрямоване на стримування «шторму» імунної системи проти свого ж організму.

Третій етап COVID-19 — це постковідний синдром. Сьогодні цей стан досить активно вив­чається у світі. Тож пацієнтам, які перехворіли, варто продовжувати тримати зв’язок з лікарем.

«Згідно з нашими нормативними документами, ви можете до 1 міс перебувати на лікарняному після перенесеної коронавірусної інфекції», — підкреслила спікер.

О. Голубовська також нагадала, що основний спосіб протидії хворобі — мінімізувати ризик зараження шляхом відключення можливих джерел зараження і використання засобів особистої гігієни. Кожен повинен сприймати себе як потенційно зараженого і з особливою обережністю поводитися поруч з іншими, серед яких велика кількість належить до груп ризику.

«На сьогодні COVID-скептиків стає все менше. Я думаю, що до весни наступного року їх, напевно, майже не залишиться.

Я хочу подякувати М. Степанову за його заяву про те, що у нас ще залишилися абсолютно нормальні фахівці. Адже нам розповідали, які у нас погані лікарі. Але зараз ситуацію рятують саме лікарі та медпрацівники.

У нас ще є ресурс. Так, не вистачає фінансування. Але повірте мені, що в нашій країні є багато ентузіастів, які просто люблять свою справу.

Ми п’яті у світі зуміли зробити тест-системи. Зараз в Україні відбувається розробка вакцини і доклінічні випробування були проведені на дуже хорошому міжнародному рівні», — сказала спікер.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті