Розроблено зміни до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення підконтрольних речовин

28 жовтня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до постанови КМУ від 13.05.2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я».

Зокрема, змінами передбачається поширити дію постанови № 333 на фізичних осіб — підприємців, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Таким чином, на них поширюватимуться всі права та обов’язки, передбачені в Порядку щодо придбання, перевезення, зберігання, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Також проєктом пропонується збільшити обсяг запасів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які можуть зберігатися в лікувально-профілактичних закладах, їх філіях та інших структурних підрозділах, що не мають перевищувати 3-місячну потребу закладу в них. Наразі чинною редакцією Порядку передбачено зберігання лише місячного запасу таких препаратів.

Як зазначається в супровідній документації до проєкту, прийняття цих змін є необхідним у зв’язку з тим, що послуга із замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) для лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів включена до програми медичних гарантій. Окрім того, за бюджетні кошти здійснюється розвезення лікарських засобів у визначений аптечний заклад регіону, де здійснюється їх зберігання в обсязі 3-місячної потреби. Однак в окремих регіонах у зв’язку з відсутністю аптечних складів існує проблема зі зберіганням 3-місячного запасу лікарських засобів для ЗПТ. Тому шляхом вирішення ситуації в МОЗ бачать розвезення препаратів ЗПТ не до аптечного закладу, а безпосередньо до закладів охорони здоров’я, які в межах регіону визначено як такі, що координують впровадження програми ЗПТ та зберігатимуть лікарські засоби для власних потреб та для решти закладів охорони здоров’я регіону.

Збільшення обсягу запасів до 3-місячної потреби пов’язане з тим, що витрати на доставку препаратів ЗПТ здійснюються в межах окремої бюджетної програми, і необхідність щомісячного розвезення таких препаратів призведе до дефіциту коштів на відміну від поставок кожні 3 міс.

Окрім цього, змінами уточнюється, що хворий чи особа, яка здійснює за ним догляд (член сім’ї, опікун або піклувальник), мають право особисто отримувати препарати наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів безпосередньо в лікувально-профілактичному закладі без необхідності попереднього виписування рецепта, який згідно з проєктом потрібен лише для отримання їх в аптеці. Чинна редакція Порядку передбачає необхідність наявності рецепта для отримування наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, як в лікувально-профілактичному, так і в аптечному закладі.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті