COVID-19: чи впливають препарати від остеопорозу на ризик зараження?

09 Листопада 2020 12:59 Поділитися

У осіб з остеопорозом зниження щільності кісток підвищує ризик виникнення переломів. Хвороба, як правило, уражує осіб похилого віку, захворюваність серед жінок підвищується після настання менопаузи.

Дослідникам ще належить перевірити можливий вплив ліків від остеопорозу на ризик розвитку COVID-19 у людини. Однак впливові організації охорони здоров’я, зокрема Американський коледж ревматології (American College of Rheumatology), рекомендують пацієнтам продовжувати приймати свої лікарські засоби у звичайному режимі.

Результати дослідження

Іспанські дослідники проаналізували дані 2102 пацієнтів, які лікувалися від остеопорозу, остеоартриту і фіброміалгії в лікарні.

Середній вік хворих становив 66,4 року, з них 80,5% — жінки. У близько 64% хворих відмічали остеоартрит, у 44% — остеопороз і 27% — фіброміалгію.

Дослідники порівняли захворюваність на COVID-19 у цих пацієнтів у період з 1 березня до 3 травня 2020 р. із захворюваністю в Барселоні в цілому за той самий період під час першої хвилі коронавірусної хвороби в Іспанії.

Скоригований за віком показник захворюваності на COVID-19 становив 3,7% у загальній популяції Барселони порівняно з 4,7% для цієї групи пацієнтів. Однак коли дослідники зосередилися на групі з 914 пацієнтів з остеопорозом, вони виявили нижчий рівень інфікування — близько 3%.

Дані продемонстрували, що деякі ліки підвищують ризик розвитку COVID-19, деякі знижують його, а інші не мають впливу. Однак це було обсерваційне дослідження, а не клінічне випробування, і розміри груп були занадто малими, щоб робити будь-які остаточні висновки.

Дослідники повідомляють про свої результати в журналі «Aging».

За матеріалами medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті