Міжнародна солідарність у Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01 Грудня 2020 4:11 Поділитися

У 2020 р. увага всього світу прикута до пандемії COVID-19, її впливу на життя і добробут людей, боротьби із цим новим для нас захворюванням. Проте важливо не забувати й про інші глобальні загрози здоров’ю населення. Зокрема, пандемія ВІЛ/СНІДу з нами вже 40 років, і боротьба з нею, на жаль, далека від завершення.

1 грудня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS day).

За даними 2019 р., з ВІЛ-інфекцією живуть 38 млн людей. Кількість нових випадків інфікування становить 1,7 млн.

Кожен 3-й із тих, хто отримував лікування, цього року зіткнувся з перебоями в поставках препаратів.

ВІЛ та COVID-19

За даними ВООЗ, прогрес у збільшенні охоплення діагностикою та лікуванням ВІЛ/СНІДу дещо сповільнився вже до пандемії коронавірусу.

ВООЗ закликає глобальних лідерів та громадян об’єднатися на підтримку забезпечення постійного надання медичних послуг ВІЛ-інфікованим та найбільш уразливим до ВІЛ групам населення, у тому числі протягом пандемії COVID-19.

Наразі завдяки невтомній роботі медичних працівників кількість країн, що повідомляють про перебої в наданні таких послуг, значно зменшилася порівняно з початком року, коли було оголошено пандемію коронавірусу.

Сьогодні тривають дослідження, щоб зрозуміти, чи схильні ВІЛ-інфіковані до підвищеного ризику несприятливого результату захворювання на COVID-19. Попередні дані про помірне підвищення вразливості пацієнтів з ВІЛ свідчать про гостру актуальність проблеми, особливо враховуючи те, що такі пацієнти можуть проходити терапію антиретровірусними препаратами, лікування супутніх захворювань (неінфекційних хвороб, хронічного обструктивного захворювання легень, цукрового діабету, туберкульозу).

«Понад 12 млн людей все ще чекають на лікування ВІЛ. 1,7 млн людей заразилися ВІЛ у 2019 р., оскільки не мали доступу до основних послуг, — зазначила Вінні Бянима (Winnie Byanyima), виконавчий директор Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS). — Реагуючи на COVID-19, світ не може зробити тих самих помилок, які допустив у боротьбі з ВІЛ, коли мільйони людей в країнах, що розвиваються, загинули в очікуванні лікування».

Глобальна солідарність, безперервність надання ВІЛ-послуг

Темою World AIDS day 2020 стала глобальна солідарність та забезпечення постійності надання послуг з профілактики та лікування ВІЛ.

ВООЗ вважає, що настав час зробити новий ривок у спільних зусиллях подолати ВІЛ. Ключовими елементами цього є:

  • оновлення боротьби за припинення розповсюдження ВІЛ;
  • забезпечення безперебійного лікування ВІЛ-інфікованих;
  • забезпечення належного захисту медичних працівників під час надання послуг з профілактики та лікування ВІЛ;
  • встановлення пріоритетів для вразливих груп населення, щоб вони не постраждали через порушення надання медичної допомоги під час пандемії COVID-19.

«Щоб повернутися на правильний шлях боротьби зі СНІДом, ми маємо поставити людей на перше місце. Ми маємо покласти край соціальній несправедливості, що підвищує ризик зараження ВІЛ. Ми маємо боротися за право на здоров’я. Немає виправдання урядам, які недостатньо інвестують у всеохоплюючий доступ до послуг охорони здоров’я, — вважає  В. Бянима. — Тільки глобальна солідарність та спільна відповідальність допоможуть нам подолати коронавірус, а також зупинити епідемію СНІДу та гарантувати право на здоров’я для всіх».

ВІЛ в Україні

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оцінними даними, на початок 2018 р. в країні проживало 244 тис. ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним з найвищих показників серед країн регіону.

«Світ не має права зупинятися в боротьбі з ВІЛ. Адже навіть в умовах пандемії ми маємо разом робити все можливе для збереження сервісів і доступного лікування. З ВІЛ можна жити, головне — вчасно діагностувати захворювання і розпочати лікування», — зазначив Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря. Також безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додому чи знайти найближчий до вас пункт тестування можна, скориставшись опцією «Хочу обстежитись» на сайті prozdorovia.in.ua/khochu-obstezhytys/

Долучайтесь до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом!

#FightForLife #WorldAIDSDay2020

За матеріалами who.int; unaids.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті