Бюджет 2021 р: у разі належного фінансування в «Доступні ліки» можуть включити ліки для пацієнтів з інфарктом та інсультом

08 Грудня 2020 4:45 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що з квітня по жовтень 2020 р. за Програмою медичних гарантій (ПМГ) безоплатну медичну допомогу отримали понад 58 тис. хворих з інфарктом та інсультом, лікування яких є пріоритетними напрямками в ПМГ у 2020 р. З них 45 556 пацієнтів отримали медичну допомогу при інсульті та 12 555 — при інфаркті.

Оплата за лікування інфаркту та інсульту у пацієнтів відбувається за підвищеним тарифом. НСЗУ платить закладу 30 тис. грн за надану медичну допомогу одному пацієнту з інфарктом. Майже 27 тис. грн — за надану медичну допомогу одному пацієнту з мозковим інсультом.

На сьогодні укладено договори із 192 медичними закладами на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті та з 65 закладами — на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда. Цим закладам НСЗУ виплатила вже 1,411 млрд грн.

Нині триває робота медичних експертів над пропозиціями до ПМГ на 2021 р. за пакетами з надання допомоги хворим з гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультом. Серед пропозицій до пакета з лікування гострого інфаркту міокарда — розширення переліку необхідних лабораторних досліджень, які мають проводитися в режимі 24/7 відповідно до стану пацієнта, наявності палати або відділення інтенсивної терапії в закладах, де є відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії або кардіологічного відділення, забезпечення термінових консультацій з лікарями інших спеціальностей, у тому числі засобами телемедицини.

Стосовно медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у ПМГ–2021 медичні експерти пропонують визначити обов’язковість включення всіх лікарень, які працюватимуть за договором з НСЗУ, до регіональних маршрутів пацієнта з гострим мозковим інсультом, включаючи механізми переведення пацієнтів для нейрохірургічної та ендоваскулярної допомоги в інші медичні заклади.

Також НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї лікарські засоби для пацієнтів з інфарктом або інсультом. Все це дозволить пацієнтам, які перенесли інфаркт або інсульт, отримувати якісну своєчасну медичну допомогу, а також необхідні ліки. Однак розширення програми можна буде здійснити тільки за умови виділення на ПМГ 5% ВВП.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті