НСЗУ: кількість госпіталізованих на COVID-19 у листопаді зросла на 25% порівняно із жовтнем

11 Грудня 2020 2:05 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook оприлюднила дані відносно рівня захворюваності, кількості госпіталізацій з приводу COVID-19, наявність тих чи інших ліків як у закладах охорони здоров’я, так і в аптеках за листопад.

Рівень захворюваності

У листопаді рівень захворюваності на COVID-19 продовжував зростати. У минулому місяці виявили 349 тис. нових випадків захворювання. Це майже стільки ж, скільки виявили за весь час пандемії: станом на 1 листопада загальна кількість виявлених випадків становила 395 тис.

Кількість лікарень, які входять до переліку визначених для госпіталізації та відповідають вимогам, збільшилася. У травні таких лікарень було 240, у вересні — 343, у жовтні — 403. На сьогодні договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 має 470 медичних закладів.

Кількість госпіталізацій

Кількість пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, у листопаді збільшилася на 25% порівняно з жовтнем. Так, у листопаді госпіталізовано 63 958 пацієнтів, ще більше ніж 8,5 тис. продовжили розпочате в жовтні лікування. Також у листопаді порівняно з жовтнем зросла:

  • на 44% — кількість пацієнтів, які були підключені до джерел кисню. Їх загальна кількість становила майже 46 тис., або 63% усіх пролікованих пацієнтів у листопаді;
  • в 1,3 раза — кількість пацієнтів, які перебували у відділенні інтенсивної терапії, — з 9,5 тис. до майже 13 тис. госпіталізованих;
  • в 1,3 раза — кількість пацієнтів, які були підключені до апарату штучної вентиляції легень, — з  більше ніж 4 тис. до понад 5,6 тис. госпіталізованих.

Найбільше пацієнтів з коронавірусом у листопаді госпіталізували в Києві — 6321, а також у таких областях: Одеська — 3822, Харківська — 3749, Дніпропетровська — 3719.  Частка госпіталізованих пацієнтів, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається на рівні 18%. Загалом протягом квітня–листопада до медичних закладів госпіталізували майже 193 тис. пацієнтів з коронавірусом, з яких близько 18% лікувалися в умовах інтенсивної терапії.

Медичні команди та їх навантаження

У листопаді 2020 р. створено близько 450 нових медичних команд, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, із яких 242 — неанестезіологічні команди. Тож у листопаді пацієнтів з тяжким перебігом коронавірусної хвороби рятували 2710 медичних команд. Середнє навантаження на одну медичну команду становило 27 пацієнтів.  Для порівняння, у вересні це навантаження становило більше ніж 16 пацієнтів на медичну команду, у жовтні — 26 пацієнтів. Рекомендоване навантаження становить 20 пацієнтів.

НСЗУ нагадує, що з жовтня для оплати закладам застосовують коригувальні коефіцієнти за завантаженість медичних команд. Окрім того, у листопаді кількість закладів, де навантаження на медичні команди більше 20 пацієнтів, зросла майже в 15 разів порівняно з жовтнем та становить 290 лікарень.

Виплати НСЗУ за медичну допомогу, надану пацієнтам з підозрою або підтвердженим COVID-19

Cтаном на 9 грудня НСЗУ виплатила понад 10,6 млрд грн за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього, з них:

  • понад 316,6 млн грн 940 медичним закладам, в яких є мобільні бригади, що виїжджають до осіб з підозрою на COVID-19 і беруть зразки для тестування;
  • понад 4 млрд грн 25 центрам екстреної медичної допомоги;
  • понад 6,2 млрд грн 412 медичним закладам за надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID.

Ліки для боротьби з COVID-19

Лікування пацієнтів з COVID-19 в стаціонарних умовах та взяття заборів для тестування у пацієнтів з підозрою на коронавірус мобільними бригадами є безоплатним для пацієнтів. У тарифі на оплату послуг медичних закладів, які надають стаціонарну медичну допомогу таким пацієнтам, включено всі необхідні ліки та медичні вироби. Як в умовах інтенсивної терапії, так і у відділеннях терапевтичного профілю, і заклад не має права вимагати гроші за ліки від пацієнтів.

Залишок ліків для боротьби з COVID, які наявні в лікарнях та аптеках, доступний для перегляду кожному. Так, станом на 8 грудня на основі даних ДП «Медичні закупівлі України» відзвітувало про залишки 114 форм лікарських засобів у 617 лікарнях.

Щодо наявності залишків, необхідних для боротьби з COVID-19, в аптечних закладах, то на основі даних Держлікслужби відзвітували 2570 аптечних закладів, у них наявні 143 торгові назви препаратів 45 міжнародних непатентованих найменувань. Більш детально ознайомитися з даними можна за допомогою нового дашборду «Інформація про залишки лікарських засобів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19».

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті