Парламент затвердив бюджет на 2021 рік, в якому не враховано всі потреби галузі охорони здоров’я

15 грудня Парламент прийняв в другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». За відповідне рішення проголосували 289 народних депутатів.

В бюджеті наступного року не враховано бюджетні пропозиції, які надсилалися МОЗ України та стосувалися збільшення видатків галузі охорони здоров’я до 296 млрд грн. Наразі ці загальні видатки становлять 159 млрд грн, з них 123 млрд грн виділено на реалізацію програми медичних гарантій. Хоча Міністр охорони здоров’я України та Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування просили виділити на реалізацію цієї програми хоча б 225 млрд. Завдяки чому було б виконано вимоги ст. 4 Закону України від 09.10.2017 р. № 2168, якою передбачено, що розмір фінансування програми медичних гарантій не повинен бути меншим за 5 % валового внутрішнього продукту України.

Наразі в бюджеті 2021 р. виділено коштів на:

  • фінансування Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками виділено 116 млн. грн.
  • вакцинацію населення проти COVID-19 переобучено 2.6 млрд грн;
  • розвиток екстреної медичної допомоги – 2 млрд грн;
  • лікування громадян за кордоном – 700 млн. грн;
  • централізовані закупівлі ліків – 10.3 млрд грн;
  • фінансування Національної академії медичних наук – 4.9 млрд. грн та інше.

Під час підготовки проєкту бюджету до другого читання в ньому збільшено видатки МОЗ за бюджетною програмою КПКВК 2301550 «Реалізація пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» на 389,9 млн грн за рахунок зменшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2301360 «Лікування громадян України за кордоном».

Також збільшено МОЗ видатки споживання за бюджетною програмою КПКВК 2308060 «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» на населення  на 56 млн грн (для лікування пацієнтів у посттрансплантаційний період) за рахунок зменшення на відповідну суму видатків за бюджетною програмою КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

Під час розгляду проєкту бюджету в Парламенті Ольга Стефанишина, член депутатської фракції Політичної Партії “ГОЛОС”, зазначила, що даний проєкт створює «діру» в фінансування галузі охорони здоров’я. Зокрема, вона повідомила, що передбачених коштів на вакцинацію проти COVID-19 не вистачить для проведення щеплення всім особам з груп ризику. Дефіцит коштів на програму медичних гарантій становить 100 млрд грн, в тому числі на фінансування медичних послуг з лікування осіб хворих на COVID-19 та на обіцяних лікарям доплат в розмірі 300% від окладу. Окрім цього, в бюджеті не закладено кошти на фінансування тяжкохворих пацієнтів з онкологічними та орфанними захворюваннями. Тому вона закликала не голосувати за такий бюджет. Під час голосування О. Стефанишина утрималася від його голосування.

Стосовно коштів на фінансування Сергій Марченко, міністр фінансів України, зазначив, що в 2021 р. буде створено окремий фонд для протидії COVID-19, який передбачите кошти на вакцинацію і на доплати медичним працівникам. Він фінансуватиметься за рахунок програм по перевиконання бюджету.

Після оприлюднення тексту закону наше видання детально проаналізує видатки на охорону здоров’я.

Пресслсужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті