МОЗ наразі не планує впроваджувати міжнародні свідоцтва щодо проведення вакцинації проти COVID-19 — Віктор Ляшко

12 Січня 2021 5:07 Поділитися

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України під час брифінгу 12 січня розповів про оновлені правила перетину контрольних пунктів в’їзду/виїзду в умовах карантину.

Відтак, Уряд 5 січня вніс зміни до правил припинення самоізоляції особами, які повернулися з непідконтрольних Україні територій Луганської, Донецької областей та Криму, зокрема, дозволив припинити самоізоляцію після отримання негативного результату тесту на антиген COVID-19. Окрім того, В. Ляшко підкреслив, що самоізоляція припиняється після:

  • завершення 14 днів за відсутності симптомів;
  • отримання негативного тесту методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР);
  • отримання негативного експрес-тесту на антиген, який провели після перетину пункту пропуску (цей пункт є новим).

За словами заступника міністра, проведення експрес-тестів на антиген буде безоплатним для громадян України. Експрес-тести вже закуплено за кошти бюджету та 11 січня МОЗ підписало відповідний наказ про розподіл 1,8 млн тестів регіонами країни. Усі результати тестування кожного дня будуть передаватися до Центру громадського здоров’я та відображатимуться в додатку «Вдома».

Також він повідомив, що МОЗ вивчає питання впровадження міжнародних стандартів свідоцтв про проведення вакцинації проти COVID-19, але поки що не має наміру їх впроваджувати. «Деякі країни змінюють поліси страхування та негативні ПЛР-тести на міжнародні свідоцтва про проведення вакцинації від COVID-19. Україна також розглядає це питання, але поки що не впроваджує. Ми ухвалюватимемо рішення після того, як отримаємо інформацію про те, чи унеможливлює вакцинація поширення коронавірусної хвороби, оскільки на даний час дослідження, які проводили для імунобіологічних препаратів проти COVID-19, спрямовані насамперед на скорочення летальності й тяжкості перебігу хвороби», — зазначив він та додав, що міжнародні медико-санітарні правила дають змогу видавати таке свідоцтво, тільки якщо вакцина дозволена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Нині такий дозвіл отримала тільки вакцина від виробника «Pfizer».

Резюмуючи, Віктор Ляшко наголосив, що не варто плутати поняття свідоцтва про вакцинацію з імунними паспортами. Свідоцтво використовується тільки під час перетину кордону, у той час як імунний паспорт засвідчує наявність імунітету проти COVID-19.

На сьогодні для перетину іноземними громадянами українського кордону вони зобов’язані мати поліс про медичне страхування, яке покриватиме лікування від COVID-19, негативний ПЛР-тест, зроблений за 48 год до моменту перетину державного кордону, у разі ж перетину кордону без негативного ПЛР-тесту буде потрібна 14-денна самоізоляція.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті